Prie Varnos rugsėjo pradžioje sulaikytas Henytė visais įmanomais būdais siekė išvengti ekstradicijos į tėvynę: teigė, esą Lietuvos teisėsaugos yra persekiojamas dėl politinių motyvų, prašė Bulgarijos pilietybės. Tačiau visi jo triukai nuėjo perniek. Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB), kuriam buvo patikėta H.Daktaro pargabenimo operacija, atstovai vakar kruopščiai slėpė visas jos detales. Baigiantis darbo dienai apie pargabenimą žiniasklaidai pranešta vos dviem šykščiais sakiniais. Kiek vėliau paaiškėjo, kad H.Daktaras į Vilnių parskraidintas kariniu lėktuvu "Spartan", kuriame įrengta speciali kapsulė leidžia mėgautis prezidentiniais patogumais.

Galutinį ir neskundžiamą sprendimą dėl H.Daktaro išdavimo Lietuvai Varnos apeliacinis teismas priėmė rugsėjo 15 dieną. Šis sprendimas galėjo būti įvykdytas per du mėnesius. Tačiau Bulgarijos pareigūnai pranešė norintys kuo greičiau perduoti H.Daktarą Lietuvos teisėsaugininkams dėl prastos įtariamojo sveikatos būklės.

Grįžimas kėlė siaubą

Henytės sveikatos būklė nuo jo sulaikymo rugsėjo 4 dieną iki šiol kelia daug klausimų. Kai Bulgarijos policijos specialiosios pajėgos įsiveržė į netoli Varnos esantį restoraną "Morski izgled", kuriame H.Daktaras sėdėjo su sūnumi Enriku ir dviem bulgarų verslininkais, nusikalstamo pasaulio autoritetas apalpo. Tąkart kai kurie Lietuvos dienraščiai teigė, kad Henytė tik apsimetinėjo. Tačiau vėliau Bulgarijos medikai LŽ patvirtino, kad H.Daktaras iš tiesų buvo praradęs sąmonę.

Apie Henytės sveikatos problemas esą byloja ir tai, kad Varnos tardymo izoliatoriuje, kur specialiai įrengtoje salėje posėdžiavęs teismas paskelbė, jog nusikaltėlių autoritetas bus perduotas Lietuvai, H.Daktarą ištiko šokas ir panikos priepuolis.

Būti grąžintas į tėvynę Henytė bijojo labiau už viską. Kai teismas priėmė sprendimą dėl ekstradicijos, H.Daktaras mėgino jos išvengti kalbėdamas apie savo pakrikusią psichikos sveikatą, patiriamas haliucinacijas ir bandymą nusižudyti. Siekdamas likti Bulgarijoje Henytė išvardijo tiek ligų, kad jų su kaupu būtų užtekę keliems asmenims.

Persekioja visą šeimą?

H.Daktaras pasitelkė ir politinius motyvus. Jo advokatas bulgaras Bravimiras Balačevas tikino, esą H.Daktaro šeimą Lietuvoje persekioja tam tikros politinės jėgos. Tą patį aiškino ir vyro ginti puolusi Ramutė Daktarienė. Advokatas B.Balačevas tokią poziciją grindė tuo, kad Lietuvoje buvo nuteistas ne tik pats Henytė, bet ir jo žmona, dukra Živilė bei sūnus Enrikas. Šiam teko atlikti bausmę įkalinimo įstaigoje. Esą dėl to H.Daktaras negali tikėtis nešališko ir teisingo teismo Lietuvoje.

Pats H.Daktaras Varnos teisme pareiškė, kad yra persekiojamas dėl savo ryšių su Seimo pirmininku (dabar jau buvusiu). Nors parlamento vadovo pavardės Henytė nepasakė, buvo aišku, kad nusikaltėlių autoritetas kalbėjo apie Arūną Valinską. Politikas turėjo daug nemalonumų dėl žiniasklaidoje pasirodžiusių nuotraukų, kuriose A.Valinskas nufotografuotas kartu su Henyte. Per kratą H.Daktaro nuomojamoje viloje prie Varnos, be maisto atsargų ir gausybės meninių filmų apie mafiją, rastas ir Ingos Valinskienės rusiškų romansų albumas. H.Daktaro aplinkos žmonės niekada neslėpė, kad jis esą gerai pažįstamas su A.Valinsku. Politikas neneigė pažįstantis H.Daktarą, tačiau tikino, kad artimesnių ryšių su nusikalstamo pasaulio atstovu nepalaikęs.

Henytės postringavimai apie politinį persekiojimą Varnos teismo neįtikino.

Meilė kainuoja brangiai

Rugsėjo 4-ąją prie Varnos sulaikytas H.Daktaras iki tol buvo vienintelis garsiosios Vilijampolės grupuotės, paprastai vadinamos "Daktarais", laisvėje likęs veteranas. Pernai teisėsaugininkai užsimojo suduoti rimtą smūgį ilgus metus ne tik Kaune siautėjusiai gaujai. Per kelis mėnesius buvo sulaikyta apie pora dešimčių jos narių. Prieš pat Naujuosius suimti ir aštuoni artimiausi H.Daktaro parankiniai. Kai kurie jų mėgino slėptis užsienyje, tačiau netrukus buvo sučiupti. Teisėsaugininkai neabejojo, kad ir H.Daktarui nepavyks ilgai slapstytis. Prie jo paieškos prisidėjo kelių valstybių pareigūnai ir Europolas. Tad nuo vasario, kai buvo paskelbta jo paieška, Henytei laisvėje pavyko išbūti vos pusmetį.

H.Daktaras dingo iš akiračio, nors jokių įtarimų jam net nebuvo pareikšta. "2008 metų pabaigoje neturėjome teisinio pagrindo jį apkaltinti. Toks pagrindas atsirado tik šių metų vasarį. Tada ir pradėjome ieškoti H.Daktaro", - prisiminė vakar LŽ kalbintas LKPB viršininkas Algirdas Matonis. Neoficialiais duomenimis, Lietuvos teisėsaugininkai visą laiką lipo Henytei ant kulnų. Manyta, kad jis slapstėsi keliose šalyse, gijos vedė į Ispaniją, Norvegiją, Jungtinę Karalystę.

Bulgarijoje H.Daktaras glaudėsi tik pastaraisiais mėnesiais ir, kaip tikėtina, ketino čia ilgam įsikurti.

Kęstučio Šimkaus pavarde prisidengusį nusikaltėlių šulą nuolat lankė šeimos nariai, Henytė domėjosi nekilnojamuoju turtu, užmezgė ryšius su bulgarų verslininkais. Jis mielai atsiliepdavo vietos žmonių šaukiamas Kostos vardu ir net kartu su visa šeima perėjo į stačiatikių tikėjimą.

Likimo ironija, kad H.Daktarą šįkart pražudė tai, ką jis visada laikė svarbia savo gyvenimo dalimi - šeima. Autobiografinėje knygoje "Išlikti žmogumi" jis nuolat pabrėžia savo meilę žmonai ir vaikams.

Policijos pareigūnus pas H.Daktarą atvedė jo sūnus Enrikas, kuris nuolat lankydavo tėvą Bulgarijoje.

Išsigando "kolegų"?

Kodėl pernai gruodį Henytė dingo, nors jam nebuvo pareikšta jokių įtarimų? Pareigūnai apie tai kalba puse lūpų. Esą į šį klausimą turės atsakyti pats sulaikytasis. H.Daktaras tarsi išgaravo 2008 metų gruodžio 19-ąją ar 20-ąją - praėjus vos kelioms dienoms po jo 52 gimtadienio. "Negaliu teigti, kad jis tada slapstėsi, tiesiog pasitraukė iš viešosios erdvės. H.Daktaras slėpėsi tikrai ne nuo mūsų, jis nebuvo gavęs jokio šaukimo atvykti į prokuratūrą ar policiją", - tvirtino A.Matonis.

Daktaro dingimas galbūt sietinas su incidentu prie jo namo Kauno rajone, Užliedžiuose. Teigiama, kad būtent gruodžio 19-osios naktį buvo apšaudyta namo tvora. Vėliau policija nustatė, kad šaudyta veikiausiai iš kalašnikovo automato. Nepatvirtintais duomenimis, tą naktį namo kieme nugriaudėjo ir sprogimas. Apie šiuos šaudymus ir sprogimą Kauno policija sužinojo ne iš karto. Pats H.Daktaras į pareigūnus nesikreipė, tad šiuos kalbos apie incidentą pasiekė tik po kelių dienų. Neatmestina tikimybė, kad kas nors norėjo Henytės atsikratyti, nors jis turėjo neginčijamą autoritetą nusikalstamame pasaulyje ir "kolegos" nebuvo jam net grasinę. Galbūt ne vien teisėsaugos ir įkalinimo baimė vertė H.Daktarą sprukti.

Neatsakyti klausimai

Kauno nusikaltėlių autoriteto biografija - itin spalvinga. Pirmą kartą jis buvo nuteistas dar 1976 metų birželį už viešosios tvarkos pažeidimus. Vėliau - 29 metai, lydimi įvairių nusižengimų, nusikaltimų, sulaikymų, teismų ir įkalinimų.

Henytė nesitenkino vien Kaunu ar Lietuva. Jis veikė visoje Europoje. Pavyzdžiui, vienu metu kontroliavo automobilių vagis Bulgarijoje, Belgijoje ir kitose šalyse. Visi mašinų vagys turėjo mokėti H.Daktarui duoklę. "Daktarai" dabar kaltinami dėl daugiau kaip 150 nusikaltimų: vagysčių, plėšimų, turto prievartavimo, nužudymų.

Būsimas Henytės teismo procesas turėtų atskleisti daug paslapčių. Vis dar neįvardyti Kaune, "Vilijos" kavinėje, 1993-iųjų spalį surengtų skerdynių organizatoriai ir vykdytojai. Tada žuvo penki "Daktarų" gaujos nariai. Keisčiausia, kad pats H.Daktaras net nebuvo sužeistas. Galbūt paaiškės ir tais pačiais metais be pėdsakų dingusio, su Henytės gauja siejamo Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, likimas. Jį paskutinį kartą matė sėdantį į "daktarų" automobilį. Nuo to laiko R.Ganusauskas nerastas nei gyvas, nei miręs.

Lietuvoje vis dar esama H.Daktaro "gerbėjų". Esą jis buvęs griežtas, bet teisingas. Taip neseniai per vieną televizijos laidą aiškino pagyvenusi moteris, H.Daktaro kaimynė. Neva Henytė jai davęs porą šimtų litų, kai labai reikėjo.

Tačiau, kai prireikdavo, H.Daktaras sugebėdavo nubausti neklusniuosius. Vilniaus apygardos teisme prieš kelerius metus buvo nagrinėjamos bylos, kuriose nukentėjusiuoju pripažintas H.Daktaro šeimos draugas Gintaras Kučys. Panorusiam pasitraukti iš nusikalstamo pasaulio G.Kučiui grasinta nužudymu, reikalauta sumokėti 100 tūkst. litų "kompensaciją". Manoma, kad tai darė pats H.Daktaras. Vėliau G.Kučiui važiuojant automobiliu jam šūviais suvarpytos kojos. Šioje byloje Henytė neminimas, bet teisiamasis buvo jo aplinkos žmogus.

Paskutinis sulaikymas

H.Daktaras teistas penkis kartus. Šis sulaikymas Bulgarijoje jam veikiausiai bus paskutinis. Mažai kas tiki, kad Henytė kada nors dar išeis į laisvę, nes yra kaltinamas daugybe nusikaltimų, įskaitant ir nužudymą.

H.Daktaro advokatas B.Balačevas įtikinėjo, kad visiems nusikaltimams jau suėjęs senaties terminas, išskyrus nužudymą. "Jei jis kaltinamas tai padaręs, kodėl niekas jo neapkaltino anksčiau?" - svarstė gynėjas. Tačiau, atrodo, senatis H.Daktaro neišgelbės. "Senaties terminas priklauso nuo daugelio aplinkybių, pavyzdžiui, nuo to, kiek laiko skiria padarytus nusikaltimus. Kad ir kaip būtų, senaties klausimą sprendžia teismas. Tačiau aš nedrįsčiau tvirtinti, kad beveik visų jam inkriminuojamų nusikaltimų senaties terminas jau suėjęs", - LŽ sakė A.Matonis.

Anot pareigūnų, šiuo metu Vilijampolės gauja neutralizuota kaip grupuotė. Nefiksuojama jokia jos veikla. "Tačiau reikia atsiminti, kad nusikalstamas susivienijimas nėra juridinis asmuo, kuris įregistruotas pradeda veikti, o išregistruotas veiklą nutraukia. "Daktarų" veteranų laisvėje jau nebėra, bet galėjo likti pavienių asmenų, kurie galbūt mėgins vėl imtis neteisėtos veiklos", - pažymėjo LKPB viršininkas.