Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės operatyvininkai pirmadienio naktį Medininkų pasienio kontrolės punkte sulaikė į Lietuvą važiavusį mikroautobusą „Mercedes Benz“. Iš Baltarusijos atvykusią mašiną su Ukrainos numeriais vairavo 45-erių ukrainietis.

Turėdami informacijos pasieniečiai detaliai patikrino mikroautobusą ir tarp galinių sėdynių įrengtoje slėptuvėje rado tūnančias tris Moldovos pilietes. 24-erių, 25-erių ir 34-erių moterys vežėsi savo šalies pasus, bet Šengeno vizų neturėjo, praneša VSAT.

Beveik tuo pačiu metu Medininkų punkte VSAT operatyvininkai sulaikė dar vieną mikroautobusą „Mercedes Benz“ Ukrainos numeriais, kurį vairavo 22-ejų šios šalies pilietis. Jame taip pat buvo įrengta panaši slėptuvė asmenims gabenti, kurioje nieko nebuvo.

Operacijos tęsinys praėjus valandai po šių sulaikymų įvyko vienoje Vilniaus gatvėje. Čia mikroautobuso „Mercedes Benz“ sulaikymui buvo pasitelktos Vilniaus rinktinės Specialiosios paskirties būrio pareigūnų pajėgos.

VSAT pareigūnai jau žinojo, kad šis mikroautobusas ukrainietiškais numeriais neseniai buvo įvažiavęs iš Baltarusijos. Po sulaikymo jame taip pat aptikta slėptuvė žmonėms vežti. Mikroautobusu važiavo 49-erių ir 54-erių moterys bei 24-erių vyras. Jie VSAT pareigūnams pateikė, įtariama, suklastotas Rumunijos piliečių asmens tapatybės korteles. Manoma, kad tai nelegalai iš Moldovos, į Lietuvą įvežti šio mikroautobuso slėptuvėje. Pasieniečiai sulaikė ir kartu su jais mikroautobusu vykusius, įtariama, tris nelegalų gabentojus ukrainiečius – du 21-erių ir vieną 25-erių vyrus. Jie turėjo visus reikiamus dokumentus ir į Lietuvą pateko teisėtai.

VSAT opratyvininkai turi duomenų, kad visiems sulaikytiems moldavams Lietuva tebuvo tranzito šalis, o juos gabenę ukrainiečiai planavo nelegalus vežti į Vakarų Europos valstybes.

VSAT Vilniaus rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo, neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną ir dėl suklastotų dokumentų.

Visus įtariamuosius Ukrainos ir Moldovos piliečius pasieniečiai uždarė į arešines.