Statistika teigia, kad nors nedarbas auga, o bendras nusikalstamumas šiemet padidėjo tik 7,5 proc., sukčiavimo atvejų padaugėjo net 46 procentais. Viena paskui kitą keliamos bylos jau sunkiai telpa į policijos tyrėjų seifus, o nauji vis išradingesni apgavysčių scenarijai ar senų patobulinimai dar negirdėtomis improvizacijomis registruojami kone kas savaitę.

„Pirko namą"

Kaip LŽ tvirtinta Jonavos rajono policijoje, su tokiu apgavystės scenarijumi, koks praėjusią savaitę įgyvendintas Kulvos seniūnijos Kurmagalos kaime, dar neteko susidurti. Vieną pavakarę vietinė 65 metų gyventoja sulaukė nekviestos viešnios. Ši pareiškė ketinanti pirkti jos namą.

Namo šeimininkė anksčiau jį pardavinėjo ir buvo davusi skelbimą į laikraštį. Tačiau vėliau savo planų atsisakė. Tą ji pareiškė ir viešniai, tačiau ši buvo užsispyrusi: "Tada bent leisk apžiūrėti namą iš išorės - ieškau panašaus ir norėčiau žinoti, kokios jis būklės ir kiek gali kainuoti."

Šeimininkė nusileido. Iš lėto apėjusi namą ir uždavusi nemažai keistų klausimų, viešnia išvažiavo.

Grįžtančios į namus šeimininkės laukė "siurprizas": praviros lauko durys, jas moteris tikrai buvo uždariusi, tačiau neužrakinusi - juk nėjo niekur iš kiemo. Įžengusi į kambarį pamatė, kad praviros ir spintos durys. Joje buvusioje slėptuvėje pasigesta 270 litų.

Vagia ne tik čigonai

Neabejojama, kad "namo pirkėja" turėjo bendrininkų, kurie, viešniai nusivedus šeimininkę atokiau, nepastebimai įsmuko vidun. Anot apvogtosios, viešnia buvo apie 45 metų, vidutinio kūno sudėjimo, tamsių plaukų, tačiau nepanaši į romų tautybės atstovę. Kaune yra buvę atvejų, kai šios tautybės atstovės įsiprašydavo į svečius, pavyzdžiui, atsigerti, pasikišusios po sijonu vaiką. Pasitaikius patogiai progai, vaikas išlįsdavo ir, kol motina žerdavo šeimininkei komplimentus apie jos gerą širdį, patikrindavo galimas namų slėptuves.

Tokios pinigų slėptuvės kaip spintoje sukrauta patalynė, knygos, pagalvė ar ryšulėlis po čiužiniu, žinomos ne tik romų tautybės vaikams. Vagys profesionalai, kurių specializacija - vagystės iš butų, kaip teigia policijos suvestinės, randa pinigus ir dujų viryklės orkaitėje, ir šaldytuvo kameroje.

Klastingoji „vienuolė"

Kauno policija tebeieško "vienuolės", rinkusios iš pamaldžių vienišų senučių lėšas "Pažaislio vienuolynui atstatyti". Jame įsikūrusios seserys kazimierietės nieko apie tokią akciją, kuriai būtinas viešas vyskupo palaiminimas, nežinojo.

Aferistė net sugebėjo gauti vienuolės rūbus. Tiesa, policija neatmeta prielaidos, kad apgavikė galėjo prisitaikyti ir Helovino šventei skirtą karnavalinį apdarą. Vienos 86 metų močiutės namuose ji apsilankė net du kartus.

Pirmą kartą pamaldžioji senutė paaukojo vienuolynui 50 litų. Gali būti, kad tada ir nusižiūrėta, iš kur senoji atsinešė pinigus.

Viešnia sugrįžo po 2 savaičių. Tik šįkart paskui ją atsekė dar viena moteris, vedina mažyliu. Ši teiravosi, kur yra gatvė, apie kurią namo šeimininkė nebuvo girdėjusi.

Negalėdama padėti, senolė palydėjo nepažįstamąją iki kaimynų. Grįždama sutiko beišeinančią labai skubančią vienuolę. Kodėl ji skubėjo, tapo aišku, kai senolė patikrino savo slėptuvę - po čiužiniu laikyta rankinė buvo ištuštinta.

Vagilė, pasinaudojusi proga, kad močiutė trumpam išviliota iš namų, išbėgo nešina 14 tūkst. litų.

Viešnia su stetoskopu

Pasitaikė atvejų, kai aferistės apsimetė bendrosios praktikos gydytojomis. Viena tokių aplankė Vilkijoje (Kauno rajone) gyvenančią 80-mečių porą. Jos rankose nusikaltimo įrankiu tapo stetoskopas.

Kol močiutė ravėjo daržą, senolis buvo užliūliuotas viešnios kalbų apie planuojamą padidinti jo pensiją. Tereikėjo atlikti formalumus, už kuriuos namo šeimininko paprašyta susimokėti. Suma buvo simbolinė, tačiau viešnia tradiciškai neturėjo grąžos.

Senoliui teko eiti į slėptuvę antrame namo aukšte. Iš paskos atsekė ir "medikė". Auka užklupta tuo metu, kai dėjosi piniginę į švarko kišenę. Prieš tai senolis jau buvo iškamantinėtas apie atliktas dvi širdies operacijas. Beliko veikti - neva norėdama paklausyti, kaip plaka širdis, viešnia liepė jam gultis ant čia pat stovinčios lovos.

Nuvilkusi švarką, "medikė" panoro pamatuoti kraujo spaudimą. Tačiau prisiminė, kad tam reikalingas aparatas - automobilyje. Daugiau viešnios namo šeimininkas, netrukus pasigedęs švarke buvusios piniginės, nematė. "Medikės" grobis siekė 2 tūkst. litų.

Aukojo narkotikų dozei

Kiek kauniečių spėjo apmulkinti žmonių geraširdiškumu pasinaudojusi į narkotikus įjunkusi vokiečių kalbos vertėja, neaišku.

Ji paskambindavo į daugiabučių gyventojų duris vėlai vakare. Pasakodavo atvykusi su taksi pas kitoje laiptinėje gyvenančius giminaičius. Tačiau apsižiūrėjusi, kad negali atsiskaityti su taksistu - turi tik 100 JAV dolerių, o giminaičių, kaip tyčia, nėra namuose.

Visi keitusieji šiai apgavikei pinigus susigundė tuo pačiu - ji siūlė palankesnį kursą nei banko. Be to, viešnia neleisdavo ilgai galvoti - neva taksistas laukia pinigų, neišjungęs taksometro.

Kad buvo įžūliai apgauti, visi geradariai sužinojo tik atėję į banką išsikeisti įbrukto banknoto. Aktorinių gabumų nestokojusiai viešniai tereikėjo pinigų eilinei dozei. Ji įkliuvo visai atsitiktinai, kai atėjo į vieną Laisvės alėjos piceriją prašyti išmaldos ir neapsikentę šios darbuotojai iškvietė policiją.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją