Trečiadienio naktį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės operatyvininkai ir tarnybos Imuniteto valdybos pareigūnai slapta stebėjo mikroautobusą „VW Transporter“ su lietuviškais valstybiniais registracijos numeriais. Jis per Medininkų pasienio kontrolės punktą „žaliuoju“ muitinės kanalu įvažiavo į Lietuvą. Mašiną aklinai užtamsintais šoniniais stiklais vairavo 34–erių Vilniaus apskrities gyventojas, praneša VSAT.

Jau už punkto teritorijos važiuojantį mikroautobusą pakartotiniam patikrinimui stabdė uniformuoti pasieniečiai, tačiau vairuotojas nepakluso aiškiai išreikštam jų reikalavimui, padidino greitį ir nulėkė Vilniaus link.

Bėglį pasieniečiai ėmėsi vytis tarnybiniu visureigiu su įjungtais šviesos ir garso signalais. Besivejant jiems kelią mėgino pastoti trys lengvieji automobiliai, manoma, turėję lydėti mikroautobusą Lietuvos teritorijoje: du „Audi“ ir „Volkswagen“.

Gaudynių metu šios mašinos mėgino blokuoti, taranuoti ir nuo kelio nustumti VSAT pareigūnų visureigį. Priešpriešine eismo juosta lekiantis mikroautobusas ir jį „dengiantys“ automobiliai kėlė realų pavojų kitiems eismo dalyviams, todėl pasieniečių operatyvininkai panaudojo tarnybinį ginklą. Į orą buvo paleisti trys įspėjamieji šūviai iš pistoleto, dar septynis kartus VSAT pareigūnai šovė į mikroautobuso ratus.

Šūvių būta taiklių, todėl mikroautobuso vairuotojas buvo priverstas sustoti. Peršovus abi galines padangas bėglys buvo sulaikytas 15-ajame kelio Vilniaus – Minskas kilometre. Sulaikomas vairuotojas pasipriešino pasieniečiams, tačiau buvo sutramdytas ir surakintas antrankiais.

Krovinį lydėję lengvieji automobiliai paspruko.

Paaiškėjo, kad mikroautobuso salonas buvo prigrūstas cigarečių „Winston“, „Premier“ ir „Pall Mall“. Iš viso rasta 26 490 pakelių rūkalų, kurių dalis buvo su baltarusiškais akcizo mokesčio ženklais. Pagal muitinės vertinimo metodiką jų vertė yra apie 160 tūkst. litų.

Trečiadienį bei ketvirtadienį VSAT pareigūnai tęsė operaciją ir įvairiose sostinės vietose surengė pasalas – ieškota iš įvykio vietos nuvažiavusių automobilių vairuotojų. Taip pat buvo atliekamos kratos Vilniaus mieste.

Ketvirtadienį į pasieniečių pasalas pateko ir skirtingose Vilniaus vietose vienas po kito buvo sulaikyti trys vyrai - 32, 34 ir 38 metų Vilniaus apskrities gyventojai.

Visus sulaikytuosius pasieniečiai uždarė į areštinę. Mikroautobusą su cigaretėmis vairavusį bei pasieniečiams pasipriešinusį vyrą teismas ketvirtadienį leido suimti 10 parų.