Nežinomas asmuo į Vilniaus miesto 6-ojo policijos komisariato (PK) Šeškinės nuovadą užvakar atnešė daiktą, panašų į granatą. Padėjęs ją ant stalo tiesiai pareigūnui po nosimi jis spruko iš nuovados. Pagal saugos taisykles policininkai nedelsdami turėjo paskelbti operaciją "Skydas", iš pastato evakuoti žmones ir kviesti išminuotojus. Kilus bent menkiausiam įtarimui, jog nežinomas daiktas gali būti sprogmuo, išminuotojai primygtinai reikalauja nieko neliesti ir skubiai iškviesti specialistus.

Atgabeno pati

Šeškinės nuovados tyrėja Živilė Puzinienė apie saugos taisykles, atrodo, nėra girdėjusi. Atneštąją granatą ji pati ramiausiai nugabeno į 6-ąjį PK. Savo veiksmus komentuoti ji griežtai atsisakė.

Jau komisariate buvo sukeltas aliarmas, paskelbtas "Skydas", iškviesti antiteroristinės rinktinės "Aras" išminuotojai.

Rinktinės vadas Viktoras Grabauskas LŽ sakė, kad komisariate buvo palikta kovinė RG42 granata. "Granata buvo su sprogstamąja medžiaga, tačiau tiesioginio pavojaus nekėlė, nes neturėjo sprogdiklio", - sakė V.Grabauskas. Pasak jo, tikimybė, kad tyrėja galėjo nukentėti, buvo nulinė. Tačiau "Aro" vadas čia pat pridūrė, jog nežinodama, ką turi rankose, moteris elgėsi labai neatsargiai.

Pareigūnai tik padėkos

"Žmonės kartais net ne iš piktos valios, tiesiog norėdami padaryti gerą darbą, patys atneša rastus sprogmenis į policiją. Tačiau to daryti jokiu būdu negalima", - aiškino V.Grabauskas. Jis prisiminė kitą istoriją, nutikusią tą pačią dieną, kai į nuovadą anonimas atnešė granatą.

Policijai paskambino vyriškis ir pranešė, kad Vilniuje, Žolyno gatvėje, prie šiukšlių konteinerių pastebėjo įtartiną daiktą. Vyras manė, kad tai gali būti sprogmenys. Į Žolyno gatvę tuoj pat išvyko išminuotojai. Patikrinus paaiškėjo, kad tai tiesiog sena automobilio detalė. Tačiau V.Grabauskas teigia, kad toks praeivio elgesys laikytinas pavyzdžiu. "Niekas nė nemanė jam priekaištauti. Žmonės kartais baiminasi, kad pranešimui nepasitvirtinus sulauks priekaištų. Priešingai - jiems reikia padėkoti", - teigė V.Grabauskas.

Vežė troleibusais

Turėdami geriausių ketinimų suaugę žmonės kartais elgiasi kaip vaikai. Policijos pareigūnai iki šiol prisimena visus išgąsdinusį įvykį. Garbaus amžiaus moteris daugiabučiame name, savo laiptų aikštelėje, rado kažkokį tiksintį daiktą. Moteris teigė iš karto pamaniusi, kad tai bomba. Ji įsidėjo tiksintį daikčiuką į rankinę ir per visą miestą troleibusais nugabeno į Vilniaus miesto vyriausiąjį policijos komisariatą, kur jį ir pateikė budėtojui. Tas, griebęs senutę už rankos, pakniopstomis nėrė pro duris. Laimė, dėžutėje tebuvo paprasčiausias laikrodis.

Kita jau legenda tapusi istorija. Ką tik iš Lietuvos kariuomenės grįžęs jaunuolis netyčia pamatė, kaip jo kaimynas plaka dalgį. Senolis dalgio ašmenis buvo pasidėjęs ant... į žemę įbesto artilerijos sviedinio ir smagiai pliekė į jį plaktuku. Iškviestų išminuotojų jis ilgai nenorėjo įsileisti į kiemą, motyvuodamas, kad kito tokio gero priekalo neras. Tik kai išminuotojai laukuose susprogdino sviedinį, į dangų ūžtelėjo didžiulis žemių stulpas, žmogus nusiramino ir net atsiprašė.

Žiaurios netektys

Ne visi panašūs įvykiai baigiasi taip laimingai. Šiemet rugsėjo 1-ąją Jonavos rajono Bazilijonų kaime susisprogdino 52 metų vyras. Jis miške buvo radęs nuo karo užsilikusių sprogmenų ir krapštė juos norėdamas išvalyti ir parduoti korpuso metalą.

Šakių rajono Smilgių kaimo gyventojai iki šiol atsimena, kaip prieš kelerius metus be tėvo liko dvi nepilnametės mergaitės. Garsėjęs nagingumu kaimo ūkininkas Raimundas Kaminskas kažkur buvo radęs karo laikų sprogmenį. Matyt, tą lemtingą dieną jis bandė ką nors su juo daryti. Nugriaudėjo sprogimas. 43 metų vyrui buvo išdraskyta krūtinė ir nutrauktos abi rankos. Tai, pasak ekspertų, rodo, kad sprogimo metu R.Kaminskas sprogmenį laikė rankose.

Laimingiau baigėsi dviem devyniolikmečiams iš Vilniaus rajono Juodšilių kaimo. Jiedu, miške radę karo laikų sprogmenis, pasiskolino iš kaimyno elektrinį pjūklą ir bandė juos perpjauti. Kaip teigė, norėjo parduoti viduje esančią sprogstamąją medžiagą. Laimė, sprogmuo detonavo tik iš dalies, vienas vaikinas buvo nesunkiai sužeistas, kitas - kontūzytas.

Tokių žiaurių netekčių nebus, jei kiekvienas prisimins, kad radus ką nors įtartina nereikia liesti. Viską padarys atvykę specialistai. Jie primygtinai prašo: nekelkite grėsmės sau ir aplinkiniams.