Bendrovės „Panevėžio energija“ Šilumos tinklų rajono viršininkas Stasys Merkys sako, kad vagysčių itin pagausėjo nuo rugpjūčio. Vien tik ši įmonė nuo rugpjūčio 13-os dienos iki rugsėjo 21 dienos neteko net penkiolikos šulinių dangčių, padarytas nuostolis siekia 2800 litų (vieno dangčio kaina svyruoja nuo 200 iki 500 litų). Ir situacija su kiekviena diena, S.Merkio manymu, tik blogėja. „Jei ims tokiais kiekiais ir toliau, bus blogai“, – nerimavo S.Merkys.

Pavyzdžiui, užvakar Savitiškio gatvėje pavogti aštuoni inžinerinių tinklų šulinių dangčiai – tiesa, priklausantys jau kitai įmonei.

S.Merkys neabejoja: pablogėjusi situacija susijusi su krize. Jo manymu, vadinamieji „miesto sanitarai“, išgrobstę metalą daugelyje Panevėžio vietų, dabar ieško alternatyvių pragyvenimo šaltinių, tad, matyt, nesunkiai randa, kur realizuoti iš ketaus pagamintus dangčius – galbūt net parduoda jų laužą metalo supirktuvėms.

Skundžiasi dėl statistikos

Nerimaujama ne tik dėl to, kad pavogus šulinėlio dangtį padaroma nuostolių įmonei, auga jos eksploatacijos išlaidos, tai kelia pavojų ir gyventojų saugumui. Į neuždengtą šulinį galima įkristi, jei atvira anga lieka važiuojamojoje kelio dalyje, kyla pavojus ir eismo saugumui.

Problema ir ta, kad nuo ilgapirščių nukentėjusi įmonė nebegali rizikuoti ir keisti metalinių dangčių naujais, nes didelė tikimybė, jog jau kitą dieną jie vėl bus nuimti. Tad pavogti dangčiai keičiami gelžbetoniniais. Tai, S.Merkio nuomone, darko miesto įvaizdį, bet išeities nėra.

Vagiami ne vien šilumininkų, bet ir vandentiekininkų, ryšininkų, kitų inžinerinius tinklus turinčių įmonių šulinių dangčiai. Pasak S.Merkio, kitos įmonės gal šių vagysčių nesureikšmina ir apie jas policijai nepraneša, tačiau „Panevėžio energija“ praneša apie visus atvejus – kitu atveju, viršininko manymu, atrodytų, jog problemos nėra.

„Tokia statistika reikalinga, kad kas nors imtųsi priemonių“, – aiškino jis.

S.Merkys sako suprantantis, kad policijai tai – ne vienintelis rūpestis, tad vagišių sučiumpama nedaug – vos vienas kitas. O ir tie nesugeba atlyginti bendrovei padarytų nuostolių.

Nors, viršininko žiniomis, bendrovės turtą vagia toli gražu ne tik asocialūs asmenys. Pavyzdžiui, po net devynių dangčių vagystės Paliūniškio gatvėje policijos pareigūnai, peržiūrėję stebėjimo kamerų užfiksuotus vaizdus, nustatė, jog ilgapirščių atvažiuota lengvuoju automobiliu.

Ilgapirščiai – „darbštūs“

Bendrovės „Panevėžio energija“ dangčiai yra pagaminti iš ketaus ir beveik nesudėvimi – tarnauja jau ne vieną dešimtį metų. Saugodamasi vagysčių įmonė juos pradėjo žymėti ne tik matomose, bet ir nematomose vietose. Tačiau tai kol kas menkai tepadeda.

Nesustabdo vagišių ir tai, kad šulinio dangčiai sveria nuo 50 iki 90 kg. Be to, jie būna įbetonuoti, tad norint viską pavogti tenka kaip reikiant pavargti. Kol betonas sudaužomas, sukeliamas nemenkas triukšmas. Tačiau mieste komunikacijų ir kanalizacijos šulinių – daugybė, ne problema pasirinkti nuošalesnes vietas.

Pasak S.Merkio, renkamasi daugiau pramoninius rajonus, kur naktį mažai smalsių akių. Tai J.Janonio, Savitiškio, Paliūniškio gatvės.

„Išrinks iš ten, eis giliau į miestą“, – neabejojo viršininkas ir prašė gyventojų, pastebėjus vagiant dangčius, informuoti bet kurios įmonės dispečerius – bendrovės vėliau tarpusavyje atsirinks, į kieno nuosavybę kėsintasi.

Policiją trukdo ne visada

UAB „Aukštaitijos vandenys“ ryšių su visuomene specialistas Svajūnas Mikeška sakė, jog šiemet dingo 14 jų bendrovei priklausančių šulinių dangčių. Vien užvakar – penki. Ar tai vagystės, S.Mikeškos manymu, nustatyti galėtų tik teisėsaugininkai. Tačiau iš savo patirties jis galįs pasakyti, jog vagišiai bendrovės turtą „atakuoja bangomis“ – matyt, priklausomai nuo to, ar randama kur greitai pagrobtą metalą realizuoti, ar ne.

Specialistas sako, jog didžiausia bėda ta, kad nėra tiksliai aišku, kada „Aukštaitijos vandenų“ turtas dingo – ar prieš dieną, ar prieš savaitę. Bendrovės valdose yra iš viso per 20 tūkstančių uždengtų šulinių, tad patikrinti visų jų būklę tiesiog fiziškai neįmanoma.

Vieno dangčio kaina su nauju pagrindu, keitimo darbų išlaidomis, S.Mikeškos žiniomis, yra apie 300 litų. Tačiau vagišių padarytiems nuostoliams atlyginti nebūtinai reikia tokių sumų: kartais atvirai angai uždengti panaudojamas senas dangtis, kartais dengiama gelžbetoniais dangčiais.

Į policiją dėl „Aukštaitijos vandenų“ šulinių dangčių dingimo irgi kartais kreipiamasi, kartais – ne. Pavyzdžiui, po užvakar įvykusios vagystės nesikreipta.

Ieško realizacijos kelių

Panevėžio apskrities VPK Panevėžio miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Romaldas Krištopaitis tvirtino, kad šį mėnesį policijoje užregistruoti tik du dangčių vagysčių atvejai ir įtariamieji kol kas nenustatyti. Ypatingo tokio pobūdžio nusikaltimų padažnėjimo pareigūnas sako neįžvelgiąs, tačiau pripažino, jog jų dabar užregistruojama gerokai daugiau nei anksčiau. Be to, vagysčių iš tikrųjų gali būti ir daugiau, nes policija tyrimo imasi tik gavusi skundą: jei nukentėjusi įmonė nesikreipia, tai ir apie nusikaltimą pareigūnai nesužino.

Viršininkas pripažino, kad tokio keisto grobio kaip šulinėlių dangčiai realizacijos keliai nėra aiškūs. Spėjama, kad jų galėtų būti du. Vienas jų – parduoda į metalo laužą, tačiau legaliai to daryti negalima, be to, R.Krištopaičio manymu, kažin ar tai labai pelninga. Kitas būdas – parduodamas kaip dangtis kam nors prireikus jo statybose prie namų.

„Kai kurie mano, kad dangčius kas nors nelegaliai superka. Tokių atvejų metalo supirktuvėse nenustatyta, tačiau ieškoma, kas galėtų užsiimti tokia veikla“, – patikino R.Krištopaitis. Be to, net ir sudaužius dangtį į dalis, pareigūno manymu, vis tiek turėtų matytis, kokio tai daikto liekanos.
Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas pripažįsta, kad dabar vagiamas visoks metalas. „Nepasakyčiau, kad metalo vagystės labai dažnos, bet jų yra“, – sakė R.Krištopaitis.

Pavyzdžiui, praėjusią naktį bandyta pavogti varinius įžeminimo strypus. Tad metalo supirktuvės nuolat sulaukia tikrintojų.

Šaltinis
„Panevėžio balsas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją