Kai bulgarų žiniasklaida išplatino H. Daktaro nuotrauką, kuri vaizduoja, kaip alpsta „Henytė”, žurnalistai prisiminė per teismo procesą išgarsėjusį recidyvistą ir vagį H.Ilijevą iš Šumeno miesto.

Prieš penkerius metus H.Ilijevas buvo gavęs visą krūvą medicininių pažymų, kad serga sunkios formos išsėtine skleroze ir rengė tikrus teatro spektaklius teismo salėje, kuriuos vėliau aprašė šalies žiniasklaida. Į teismo posėdžių salę, kur buvo nagrinėjama jo byla, policininkai jį nešdavo antklodėje, o „Didysis Dzeusas” vaizduodavo, kad yra be sąmonės ir nesupranta, kas aplink jį vyksta ir kur jis yra.

Keletas metų kalėjimo stebuklingai išgydė net ir tokį „sunkų” ligonį. Jis išėjo į laisvę gyvas, sveikas ir perauklėtas. Užsiėmė restoranų verslu, o jo vardas ir pravardė išnyko iš policijos suvestinių.

Hrist Ilijev
Bulgarų žiniasklaida svarsto, gal kalėjimas pagydys ir nuolat negalavimais besiskundžiantį H.Daktarą.

Rado sąsajų ir su bulgarų vagimis

Beje, Bulgarijos žiniasklaidoje pasirodė teiginių, kad „daktarai” pirmieji Lietuvoje įvedė „patentą“ Bulgarijos mašinų vagims – vogtų mašinų savininkų reketą. Net yra duomenų, kad pats gaujos bosas atvykdavo į susitikimus, kad gautų išpirką už nuvarytas mašinas.

„Aišku, kai automobilių rinka ir jų draudimas Baltijos šalyse susireguliavo, šis verslas ten atpuolė, beje, kaip ir pas mus“, - teigia Bulgarijos žiniasklaida.

„Nuo Lietuvos kenčia visa šeima”

Per penktadienio posėdį, kuris saugumo sumetimais vyko Varnos areštinėje specialiai šiam atvejui įrengtoje posėdžių salėje, žurnalistai nebepamatė apsiblaususio H. Daktaro. Jis pasirodė su „Armani“ džinsais, avėjo „Adido“ sportinius batelius, buvo nusiskutęs, apsikirpęs ir pasikvėpinęs. Vos išgirdęs apie grąžinimą Lietuvai, jis nuleido galvą ir braukė ašaras. Kiek vėliau susiėmė į rankas ir vėl ėmė žiūrėti abejingu žvilgsniu.

Laikraštis „Narodno delo“ skelbia, kad Ramutė Daktarienė net buvo pareikalavusi, kad ją pripažintų H. Daktaro gynėja, tačiau, kaip skelbia laikraštis, šviesiaplaukė moteris neatvyko į teismo posėdį. Greičiausiai ji manė, kad byla advokato prašymu bus atidėta. O gal jai niekas nepranešė, kad teismo posėdis vyks specialioje kalėjimo salėje.

Įtariamąjį gynė teismo paskirta valstybės advokatė Kalina Andrejeva. Jį gynęs advokatas pareikalavo posėdį atidėti. Kitas advokatas Stojanas Stojanovas atsisakė jį ginti.

Po antradienio sprendimo išduoti H. Daktarą Lietuvai advokatas Branimiras Balačevas minėjo, kad jo ginamasis tris mėnesius gyveno tyliai ramiai su šeima name Zlatni piasaci miestelio pašonėje. Išskyrus tai, kad jis dalyvavo nužudyme, viskam yra seniai yra suėjęs senaties terminas. „Kodėl per septynerius metus, kuriuos jis praleido kalėjime, niekas jo neapklausė dėl tų kaltinimų?, – kategoriškas buvo B. Balačevas.

Advokato teigimu, šio žmogaus teisės yra pažeidžiamos ne tik Lietuvoje, bet ir Bulgarijoje. Greičiausiai, tai daroma kieno nors spaudimu.

„Bylos dokumentai buvo perduoti teismui rugsėjo 9 d., o jau kitą dieną gavau pranešimą, kad ji bus svarstoma rugsėjo 11 d. Nėra svarios priežasties tokiam skubotumui. H. Daktarui nebuvo ir iki šiol nėra išverstas į lietuvių kalbą Europos arešto orderis, gautas anglų ir rusų kalbomis. Be to H. Daktaras vos prieš keletą dienų buvo išleistas trumpam „į gryną orą“, nors teisę į pasivaikščiojimus turi kiekvienas įtariamasis ir nuteistasis, - piktinosi advokatas.

Advokatas teigė, kad visa H. Daktaro šeima buvo Lietuvoje represuojama. „Jo sūnus buvo kandidatas į Lietuvos Seimą ir taip pat buvo nusiųstas į kalėjimą, teisė net jo žmoną ir dukrą”, - rodė šūsnį išverstų jam dokumentų advokatas.

„Visą tiesą” apie šią bylą advokatas ruošiasi pasakyti trečiadienį rengiamoje konferencijoje, kurioje dalyvaus ir H.Daktaro žmona Ramunė.

Buvo sulaikytas restorane

Restoranas Morski izgled
Jau anksčiau Bulgarijos žiniasklaidoje buvo pasirodę teiginių, kad Lietuvos mafijos vadeiva nebuvo sulaikytas Kranevo miestelyje. Per televiziją buvo parodyti kadrai, iš kurių matyti, kad veiksmas vyksta atviroje užeigoje. Ši užeiga nėra Kraneve, kategoriškai teigė jo gyventojai.

O šiomis dienomis paaiškėjo, kad „Henytė” iš tiesų buvo sulaikytas restorane „Morski izgled” (Jūros vaizdas) restorane, o ne nuomojamoje viloje. Tik daug vėliau į vilą įvirto 15 kaukėtų specialaus būrio policininkų atlikti kratą antrame aukšte.

„Buvau viena, nebuvo kitų klientų restorane. Ten, prie ano stalo, prie lango, iš ten atsiveria puikus vaizdas į jūrą, atsisėdo keturi klientai, - lietuvis, apie kurį sužinojau vėliau, kad tai H. Daktaras, jo sūnus ir du bulgarai. Jie dar nebuvo spėję nieko užsisakyti, kai įvirto kaukėti policininkai su automatais ir areštavo abu užsieniečius. Staiga jis ėmė alpti, o policininkai jį gaivinti mineralinio vandens buteliais. Vėliau sužinojau, kad jį išvežė į karinio jūrų laivyno ligoninę“. Tai laikraščiui „Trud“ papasakojo jauna moteris, kuri dirba minėtame restorane.

Į mažo viešbučio restoraną H. Daktaras pirmą kartą užėjo rugpjūčio pabaigoje ir ten jam patiko. Tapo nuolatiniu klientu. Su juo ateidavo ir jo žmona. Svečiai buvo mieli, nekėlė triukšmo, valgė, gėrė, susimokėdavo ir išeidavo – tiesiog svajonių klientai. Tarp savęs ir su visais kitais kalbėjo rusiškai, liudijo restorano darbuotojai

Kaimynams H. Daktaras buvo prasitaręs, kad Bulgarijoje planavo vystyti du verslo projektus. „Juk ne šiaip buvo sulaikytas su dviem bulgarų verslininkais tame restorane“, - teigė kaimynas, gyvenantis netoliese.

Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinamas H.Daktaras, pravarde Henytė, Bulgarijoje sulaikytas rugsėjo 4 dieną.
Policijos departamento teigimu, "Henytė" yra pripažintas įtariamuoju Kauno „daktarų" nusikalstamo susivienijimo byloje, kurioje grupuotės nariai yra įtariami 1989-2005 metais įvykdę sunkių ir labai sunkių nusikaltimų: nužudymų, pasikėsinimų nužudyti, plėšimų, turto prievartavimų.

H. Daktaras teistas penkis kartus. Pirmąsyk už grotų jis atsidūrė būdamas 19 metų.

Viena garsiausių Lietuvos nusikalstamų grupuočių Kauno "daktarai" susikūrė 1978 metais.