Nuo šių metų žiemos nuteistas moteris perauklėjančiuose Panevėžio pataisos namuose taupoma viskas. Vos kelias valandas per dieną leidžiama naudotis bidė, dušais ir viryklėmis. Išjungiami veikiantys televizoriai, gesinamos šviesos. Kol kas netaupoma tik maistui. O štai į įkalinimo įstaigą nuteistų moterų artimųjų siunčiamų pinigų sumos gerokai padidėjo.

Siunčia šimtus

"Manau, mūsų moterys geba pasinaudoti gera artimųjų širdimi. Kalinės guodžiasi, kaip dabar, tokiais sudėtingais laikais, joms nelengva išgyventi neturint pinigų. Anksčiau artimieji nuteistosioms per mėnesį atsiųsdavo kelias dešimtis litų, o dabar jų gaunama vidutinė pinigų suma siekia du šimtus litų. Stebiuosi, iš kur krizės laikotarpiu šeimos gali nuteistosioms seikėti tokias lėšas", - atkreipė dėmesį Panevėžio pataisos namų direktoriaus pavaduotoja Regina Stankuvienė.

Panevėžio pataisos namuose šiuo metu yra 300 nuteistųjų. 55 proc. jų įkalinimo įstaigoje atsidūrusios pirmą kartą. Likusios kali kelintą arba kažin kelintą kartą. Yra ir rekordininkių, į įkalinimo įstaigą patekusių keturioliktą kartą. Daugelis jų nebeturi nei šeimų, nei namų, tad pataisos namuose būna pasyviausios, neberodo noro dirbti ar mokytis.

Dirbti naudinga

Panevėžio įkalinimo įstaigoje veikiančiame fabrike šiuo metu dirba 46 nuteistosios. Jos siuva, gamina papuošalus, lanksto dėžutes. Vadinamojo ūkinio aptarnavimo srityje pluša 51 moteris. Už įkalinimo įstaigos sienų dirbti vežamos 4 nuteistosios. Jų darbas - rūšiuoti atliekas. Į pataisos namuose veikiančios bendrojo lavinimo mokyklos suolus sėdo 70, o profesijos mokosi per 100 laisvės netekusių moterų.

Dirbti įkalinimo įstaigoje naudinga dar ir todėl, kad dirbančios moters dienos racionui skiriama 5,8 lito. Nedirbanti pataisos namų gyventoja maitinama už 5 litus per dieną. Ji, skirtingai nei dirbanti nuteistoji, negauna vaisių, bandelių, kitokio valgiaraštį paįvairinančio maisto.

"Pataisos namuose įkalintos moterys maitinamos tikrai neblogai. Pietums jos gauna ir sriubos, ir mėsos, ir kompoto, per pusryčius ir vakarienę taip pat nelieka alkanos", - patikino R.Stankuvienė. Ji pabrėžė, kad nėščios nuteistosios valgydinamos už 7,4 lito, maitinančios kūdikius - už 7,8 lito.

Paklausta, ar sunkmetis paskatino moteris dirbti noriau, R.Stankuvienė atsakė, kad paprastai uoliausiai į darbus kimba pirmą kartą čia patekusios nuteistosios. Praradusiosios laisvę antrą ir daugiau kartų nebeturi nei entuziazmo, nei iniciatyvos. Tokias įdarbinti gerokai sunkiau.

Krizė - darbuotojams

Nors Panevėžio įkalinimo įstaiga gyvena pagal taupymo planą, nuteistųjų, anot R.Stankuvienės, nepritekliai nevargina, išskyrus tai, kad jos dabar gali trumpiau maudytis, trumpiau džiovintis plaukus ir mažiau naudotis asmeniniais elektros prietaisais. Direktoriaus pavaduotoja pabrėžė, jog daug labiau negu kalinčiosios krizę pajuto pataisos namų darbuotojai. Pasak jos, šioje įstaigoje dirbantiems žmonėms per 2009-uosius atlyginimai sumažėjo iki 25 procentų.

"Daug mažiau mokomės, tobulinamės, rečiau važinėjame į komandiruotes. Nors pabrango komunalinės paslaugos, per šiuos metus, palyginti su praėjusiais, mūsų įstaiga išleido 200 tūkst. litų mažiau", - vardijo R.Stankuvienė. Pavaduotoja pabrėžė, kad iki tikro nepritekliaus Panevėžio pataisos namams ir jų gyventojoms dar toli.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją