Vienas hidrantas turi tris angas. Ugniagesių automobiliui prisijungus prie vienos angos, per kitas angas trykštantys vandens fontanai maudo ugniagesius.

Bendrovė „Aukštaitijos vandenys“ nuo likusių neapvogtų 13 hidrantų dangtelius nuėmė ir išdalijo juos ugniagesiams, kad šie vežiotų su savimi.

Dabar vandens atvažiavę gaisrininkai išsitraukia du dangtelius, užsuka dvi jiems nereikalingas angas ir prisijungia prie trečiosios. Prisipildę automobilius vandens, jie vėl nusuka ir pasiima dangtelius. Užgaištama porą ar trejetą minučių, kurios per gaisrą kartais būna labai svarbios, tačiau kitos išeities ugniagesiai neturi.

Bendrovė „Aukštaitijos vandenys“ irgi kol kas kito sprendimo neturi. „Lietuvišką problemą sprendėm lietuviškai“,– sakė bendrovės atstovas spaudai Svajūnas Mikeška.

Ilgapirščių pelnas menkas

Hidrantų angų dangteliai yra iš aliuminio. Bendrovė mano, kad vagys juos priduoda metalo supirktuvėms. Tiesa, pelnas iš vieno dangtelio menkas. 

Supirktuvės už aliuminio laužo kilogramą moka apie 2 litus ar dar mažiau. Vienas dangtelis nesveria kilogramo. Gali būti, kad ilgapirščiai dangtelius pritaiko ir kur nors buityje.

Antžeminius hidrantus iškomplektuojantys vagys bendrovei „Aukštaitijos vandenis“ padaro daug didesnių nuostolių, nes užsakyti naujus dangtelius kainuoja nemažus pinigus. Bendrovė svarsto galimybę aliuminio dangtelius pakeisti ketaus dangteliais, tačiau nežinia, ar vagys nesusigundys ir jais.

Supirkėjai turėtų vyti lauk

UAB „Žalvaris“ Panevėžio atliekų surinkimo sistemos Panevėžio regiono vadovas Egidijus Didžgalvis sako, kad supirkimai iš privačių asmenų sudaro labai mažą dalį, o vagis atpažinti nesunku.

„Galiu drąsiai teigti, kad mūsų darbuotojai nepriimtų nei hidrantų dangtelių, nei kanalizacijos dangčių ar kryžiaus nuo kapų. Juk akivaizdu, kad tokie daiktai vogti. Kita vertus, vagys, matyt, atranda pirkėjų. Kitaip kam gi vogtų", - sakė jis.