Prieš dvi paras iki jo sulaikymo nustatyta, kad H. Daktaras gyveno trijų aukštų prabangioje viloje Polianite zonoje Kranevo miestelio pakraštyje virš miestelio kapinių. Ji priklausė Sofijos miesto gyventojui, kuris nėra registruotas seniūnijoje, nors pastatas jau stovi bent penkerius metus. Anot bulgarų, H. Daktaras buvo tiesiog įsimylėjęs vaizdą, kuris atsiveria pro šeimininko Plameno vilos langus, tačiau artimai miestelyje jo beveik niekas nepažinojo.

„Mūsų kaimas nėra įprasto tipo, labiau primena miestelį, jame gyvena apie 20 tūkstančių gyventojų, tad neįmanoma pažinti visų, - sako Kranevo seniūnas Rumenas Nikolovas. Teigiama, kad H. Daktaras neva čia gyvena seniau, bet nematėme jo užeigose. Lietuvis itin domėjosi investicijomis, bet pas mane nebuvo pasirodęs išsiaiškinti detalių apie atskirus nekilnojamojo turto objektus. Paprastai taip elgiasi investuotojai.“

„Pirmą kartą jo atvaizdą pamačiau laikraštyje. Žinau, kad Daktaras turėjo didelę juodą „Kia“. Vila, kurioje jis gyveno, nėra žinoma. Tai urbanizuota vilų zona, kuri turi leidimą plėsti statybas, tačiau darbai nevykdomi pilnu pajėgumu”, - pridūrė seniūnas. „Manau, kad ta jo barzda buvo priklijuota.“

Pavyko nustatyti vietą, kur mėgo vaišintis H. Daktaras. Tai šeimyninio tipo viešbutis giliau kalnuose, tarp Aksakovo ir Balčiko seniūnijų. Manoma, kad jame jis praleido porą naktų prieš patenkant į vilų kompleksą pas šeimininką Plameną, radiofiziką iš Sofijos, baigusį mokslus Vokietijoje ir dirbusį Dubnoje. Beje, jis yra mokslų daktaras Bulgarijos mokslų akademijoje, bet dabar bedarbis „dėl žaidimų akademiniame sluoksnyje“.

Prieš keletą dienų Plamenas, kuris su sūnumi vis dar šokiruotas po sulaikymo, nepanoro pasisakyti pavardės. Jie stebėjosi, kaip sutvarkys vilą po kratos.

„Kostia - žudikas! Tai neįmanoma. Čia gėrėme su juo alų. Žmogus buvo „gerietis“, bėgiodavo, sportuodavo. Važinėjo dviračiu. Ateikite pažiūrėti – jo kambaryje pilna tablečių nuo širdies ligos. Prieš pat jo sulaikymą, jis mane pakvietė į vieną restoraną. Dieną prieš tai buvo atėjęs jo sūnus – dviejų metrų trisdešimtmetis vyriokas. Nuėjome į vieną restoraną giliau kalnuose, nes Kostia sakė, kad ten gamina puikių patiekalų iš jo mėgstamos avienos.

Staiga atėjo kaukėti policininkai ir mus paguldė ant žemės. Manau, kad sulaikant Kostią ištiko širdies priepuolis ir jis ėmė ryti liežuvį, o ne šiaip vaizdavo mirusį. Nežinau, kas man apmokės už išmuštas duris, nors jos ir iš kartono, vienos kainuoja 100 levų (apie 180 Lt)”, - skundėsi Plamenas ir ištraukė puikų lietuvišką konjaką, kurį Kostia buvo užsakęs specialiai jam per savo sūnų.

Prašė sumažinti nuomą

Šeimininkas ir nuomininkas susipažino prieš mėnesį. „Miestelio centre buvo sustojusios dvi juodos prabangios mašinos - tai buvo Kostia su savo sūnumi. Klausė nuomos, atsakiau jiems, kad pas mane nėra liukso ir nusiunčiau į Tošo viešbutį. Kostia panoro pamatyti, ką siūlau aš ir po dviejų dienų panoro apsigyventi antrame aukšte. Už mėnesį man sumokėjo 600 levų (apie 1,1 tūkst. Lt.), į sumą įeina ir komunaliniai mokesčiai.

Vėliau atsikraustė ir jo žmona su trim vaikais, buvo linksma su jais. Jiems išvažiavus, jis manęs paklausė, ar galima likti dar mėnesiui už mažesnį nuomos mokestį. Žadėjo taupyti elektrą. Šiaip norėjo pirkti sklypą ir statyti vilą. Net pasiūlė, kad vadovaučiau statyboms, juk neturiu darbo“, - prisiminė Plamenas.

Apie savo „politines“ problemas Lietuvoje buvo užsiminęs ir savo šeimininkams. Jis ir jo sūnus minėjo, kad Kostia nėra „patogus“ oficialiajai valdžiai. Stebint santykius su žmona ir vaikais nebūtų atėję net į galvą, kad gali būti kaltinamas tokiais sunkiais nusikaltimais. Niekas netiki policijos versija, kad sulaikytasis – žinomas nusikaltėlis, teigia Plamenas.

Bulgarijoje H. Daktaras jautėsi visiškai saugus ir policijos sulaikymo akcija jam sukėlė šoką, teigia Bulgarijos žiniasklaida. Kai kaukėti policininkai įsiveržė į namą, jis „apsiverkė“. Kiek vėliau neteko sąmonės ir bandymai jį atgaivinti vandeniu buvo nesėkmingi. Tačiau visą laiką viena jo akis buvo pusiau atmerkta ir jis akylai sekė uniformuotųjų veiksmus. Policininkai iškvietė greitąją pagalbą, gydytojai padarė netekusio sąmonės širdies kardiogramą. Įsitikinus, kad jis simuliuoja, jam buvo uždėti antrankiai.

Kitame vietinės spaudos straipsnyje buvo teigiama, kad H.Daktaras buvo nusprendęs apsistoti Bulgarijoje ilgam, nes buvo išsinuomojęs vilą visiems metams. Ji buvo pilna maisto atsargų – jei Daktaras negalėtų ilgą laiką išeiti – dešrų, kumpių, įvairiausių uogienių. Kambariai buvo prabangiai apstatyti. Prie namo stovėjo naujas juodas visureigis su lietuviškais registracijos numeriais.

Beje, H. Daktaras Bulgarijoje net buvo priėmęs stačiatikių tikėjimą. Dar tuo metu, kai pas jį buvo atvykusi jo šeima, Balčiko miesto cerkvėje jis priėmė krikštą pagal stačiatikių apeigas. Jose dalyvavo žmona ir visi trys jo vaikai. Apie pokyčius jo dvasiniame gyvenime tvirtina Kranevo miestelio žmonės, kurie su juo vienaip ar kitaip buvo susiję per pastarąjį mėnesį.

Ieškomi ir bulgarai

Yra duomenų, kad sulaikytasis prisistatinėjo ir Marino vardu.

Tvirtinama, kad jis buvo pastebėtas pajūrio kurorte prie Nesebaro miestelio ir buvo sekamas. Tyrėjai mano, kad H. Daktaras palaikė ryšius su pora asmenų iš Sofijos ir Burgaso miestų, jie padėjo gauti suklastotus dokumentus. Ieškomi ir kiti padėję jam pasislėpti bulgarai.

Suklastotus asmens dokumentus – asmens kortelę ir vairuotojo pažymėjimą tiria ekspertai.