Prieš gerą dvidešimtmetį, nusikaltėlių siautėjimo Lietuvoje laikais, automobilių deginimas buvo populiarus būdas suvesti sąskaitas. Kaip ir kita nusikaltėlių itin mėgstama susidorojimo rūšis - automobilių susprogdinimas. Šiais laikais tokie nusikaltimai įgyja visiškai kitą reikšmę, mat dažniausi padegimai - iš chuliganiškų paskatų.

Įvykių padaugėjo

Priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo skyriaus atstovas Gintautas Druktenis patvirtino, kad šiemet užregistruota 152 tyčinio automobilio padegimo atvejai. "Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, įvykių padaugėjo beveik dvigubai (90 tyčinių padegimų). Kodėl padaugėjo, atsakyti negaliu. Ugniagesių tikslas - užgesinti gaisrą, o ne aiškintis jo priežastis ar nustatinėti kaltininkus. Čia jau policijos darbas. Mes tik užregistruojame iškvietimą", - LŽ kalbėjo G.Druktenis.

Pašnekovo teigimu, degantis automobilis, jeigu nebandoma jo užgesinti, sudega vidutiniškai per 10-12 minučių. Jeigu nepavyksta laiku pastebėti gaisro, dažniausiai nebegelbėja nei gesintuvas, nei iškviesti ugniagesiai. Automobilis sudega nepataisomai.

Anot G.Druktenio, yra trys dažniausios automobilių gaisrų priežastys (neįskaičiuojant padegimo atvejų): automobilio kuro tiekimo sistemos ar elektros instaliacijos gedimai, bei automobilio dujų įrangos veiklos sutrikimai.

Iš chuliganiškų paskatų

Vilniaus miesto pirmojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Skendelis, kurio prižiūrimoje teritorijoje buvo užregistruoti du tyčinio padegimo atvejai (per dvi dienas), LŽ pasakojo, kad gaisrai dažniausiai kyla dėl chuliganiško elgesio.

"Pasitaiko atvejų, nors ir labai retai, kai po atlikto ikiteisminio tyrimo paaiškėja, jog automobilis buvo padegtas siekiant atkeršyti. Tačiau dažniausia tokie gaisrai kyla dėl girtų, gatvėmis besišlaistančių žmonių elgesio", - pasakojo K.Skendelis.

Koks yra tipinis padegėjo paveikslas, 1-ojo policijos komisariato viršininkas pasakyti negalėjo: "Neturime apibendrintos statistikos. Negaliu patvirtinti, kad taip dažniausiai elgiasi vos pilnametystės sulaukę jaunuoliai, kuriems tiesiog nieži pirštai ko nors prisidirbti. Tyrimą apsunkina tai, kad dauguma padegimų įvykdoma naktį, nepavyksta surasti liudininkų."

Degė ir naktį, ir dieną

Per gaisrus sostinėje ketvirtadienį bei penktadienį supleškėjo trys automobiliai. Užvakar paryčiais, kelios minutės po 8 val. Apkasų gatvėje esančio namo kieme rastas apdegęs automobilis "Toyota Avensis" (pagamintas 2002 m.), apskrudo ir šalia stovėjęs "VW Passat" markės automobilis (pagamintas 1995 m.). Tą pačią dieną, apie 10 val. 30 min. Rinktinės gatvėje, automobilių stovėjimo aikštelėje, rastas visiškai sudegęs automobilis "Mercedes Benz". Transporto priemonės bagažo skyriuje rastas valstybinis numeris.

Penktadienį, pirmą valandą po pusiaunakčio, Šiauliuose, Talšos gatvėje esančio namo kieme automobilyje "Mercedes Benz" (pagamintas 1999 m.) kilo gaisras: apdegė priekinis stiklas, priekinė panelė ir salono vidus. Savininkų patirti nuostoliai nustatinėjami.

Kol vieni skaičiuoja prarastą turtą, kiti kuo puikiausiai žino, kiek vertas jų nepataisomai sugadintas automobilis. Degučių kaimo (Pakruojo r.) gyventojas neteko prabangaus lengvojo automobilio "BMW X5" bei klėtyje laikytų įvairių namų apyvokos daiktų. Per gaisrą išdegė 2005 metų gamybos automobilio salonas, variklio skyrius, išsilydė laidai, plastmasinės detalės, sudegė padangos. Patirti nuostoliai įvertinti 96 tūkst. litų.

Tikisi pasipelnyti

2009-ųjų pradžioje automobilių padegimai buvo siejami su kitokio pobūdžio nusikalstamumu - siekimu pasipelnyti. Draudimo bendrovės išaiškino ne vieną atvejį, kai automobilis buvo padegtas siekiant gauti nemenkas išmokas.

Ypač sukruto prabangių automobilių savininkai, kurie dėl pinigų stygiaus nebeišgalėdavo mokėti išperkamosios nuomos mokesčio. Tokių fiktyvių draudžiamųjų įvykių augimo tendencijos pastebėtos dar 2008-aisiais. Bet, anot draudikų, yra efektyvių būdų išaiškinti, kada patirti nuostoliai yra realūs, o kada "surežisuoti".

Draudimo bendrovės - nepėsčios. Tarpusavyje apsikeičiama informacija, kurioje atsispindi nauji sukčiavimo scenarijai, todėl tokio pobūdžio nusikaltimų šiais laikais pasitaiko itin retai. Žmonės gudraudavo ne tik degindami automobilius, bet ir pranešdami apie tariamas transporto priemonių vagystes.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją