Kaip sakė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Valdemaras Jakštas, tris kartus normą viršijanti azoto rūgšties koncentracija buvo nustatyta praėjus valandai nuo avarijos 100 metrų spinduliu nuo daryklos. Tačiau praėjus dviem valandoms po cheminės reakcijos nuodingos medžiagos į aplinką nebesklido.

"Komisija žalai tirti nėra sudaryta ir tam nėra jokio pagrindo ir tikslo. Ekstremali situacija būtų paskelbta, jei į aplinką būtų išsiskyręs 10 ar daugiau kartų normą viršijantis azoto rūgšties koncentratas", - sakė pareigūnas.

Anot V.Jakšto, reakcijos metu į aplinką neišsiskyrė nei chloras, nei druskos rūgštis, nei amoniakas, nei azoto oksidai.

Kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, chemikalų reakcija Taikos alėjoje įsikūrusios daryklos mūrinio administracinio gamybinio pastato rūsyje įvyko pirmadienį maždaug 17 val. 11 min.

Cheminių medžiagų sandėlyje į metalinę talpą su 1000 litrų azoto rūgšties, pažeidus technologinį procesą, buvo įpilta 400 litrų druskos rūgšties.

Įvykus cheminei reakcijai, į aplinką išsiskyrė geltoni aštraus kvapo, tiršti dūmai. Talpa stipriai įkaito. Dūmai buvo nusodinami vandens srovėmis, talpa aušinama ir skiedžiamas jos turinys. Į kanalizaciją buvo pilamas vanduo, kad sumažėtų ištekančių cheminių medžiagų koncentracija.

Pasak ugniagesių, avarijos pasekmės visiškai likviduotos 21 val. 47 min.

Žmonės per avariją nenukentėjo, blogiau pasijuto vienas cheminės reakcijos likvidavime dalyvavęs ugniagesys-gelbėtojas. Ligoninėje medikai nustatė, kad vyras blogai pasijuto dėl didelio fizinio krūvio ir skysčių netekimo. Po apžiūros pareigūnas sugrįžo į tarnybą.

"Kalnapilio" įmonė priklauso Danijos bendrovei "The Danish Brewery Group", kuri taip pat valdo ir "Vilniaus Tauro" alaus daryklą. Šias bendroves iki šių metų liepos planuojama sujungti į vieną įmonę "Kalnapilio-Tauro grupė".

Po susijungimo nauja bendrovė pagal alaus pardavimus taps antrąja pagal dydį Lietuvos alaus darykla.