Rimčiausias rugsėjo 1-osios vakaro nusikaltimas, beje, nesusijęs su mokslo metų pradžios šventimu, buvo įvykdytas apie 19.30 val. Į šalia Rūdininkų skvero esantį soliariumą užėję du jaunuoliai darbuotojoms pagrasino ginklu ir pagrobė kasoje buvusius pinigus. Galbūt per skubėjimą plėšikai pačiupo tik 400 litų. Kasoje liko dar 200 litų. Užpuolikai nubėgo Žemaitijos gatvės link.

Nuo ankstyvo vakaro į policijos komisariatus iš įvairių miesto vietų buvo vežami neblaivūs paaugliai. Tačiau ten, kur tikėtasi jų pamatyti daugiausia, neblaivaus jaunimo buvo labai nedaug - Vingio parke 17 val. prasidėjęs koncertas vyko, palyginti, labai tvarkingai. Pareigūnus tik stebino tai, kad koncertas bei diskoteka, kaip ir buvo planuota rengėjų, tęsėsi maždaug iki 2 val., nors didelė dalis klausytojų - moksleiviai, kuriems kitą rytą reikėjo eiti į mokyklą.

Merginos vaišino vaikinus

Parke budėjo daug policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų. Turbūt todėl ten buvo nelengva surasti alkoholinius gėrimus geriančių žmonių. Panaršius paupy, kur, pasak patrulių, eiliniais vakarais netrūksta girtaujančio jaunimo, apie 21 val. pavyko rasti tik vieną kompaniją. 5 pirmakursiai (3 merginos ir 2 vaikinai) turėjo alaus bei sidro, tačiau buteliai buvo užkimšti. Jei studentai ir gėrė, atkimštais buteliais jie spėjo atsikratyti tamsoje, kol prie jų priėjo pareigūnai.

Maždaug po 20 minučių patruliai užklupo kompaniją, įsitaisiusią ant suoliuko šalia pagrindinio tako. Sidro butelis buvo paslėptas studentės krepšyje – geriama buvo iš puoduko. Pamatęs, kad greta sustojo policijos automobilis, vaikinas, pas kurį tuo metu buvo puodukas, gėrimą išpylė ant žemės. Šiam studentui iš Kauno teko aiškintis su pareigūnais.

Trys draugai papasakojo iš Kauno atvažiavę paklausyti koncerto. Parke jie užkalbino dvi merginas, kurios pasisiūlė pavaišinti juos sidru.

Patrulių susidomėjimas šia kompanija studentams sukėlė daugiau juoko, nei susirūpinimo. Bet jau neblogai įkaušusios merginos susikrimto gan stipriai. Viena vis dangstėsi nuo objektyvų ir vos nusukus nuo jos kamerą imdavo garsiai guostis draugei „kas dabar bus?“ , „mane iš namų išmes!“ ir pan. Paskui ji puolė kažkam rašyti žinutę, prasidėjusią šitaip: „Paėmė mentai“. Kai galų gale merginos suvokė, kad pareigūnus domina tik vienas iš jų naujųjų pažįstamu (jam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl alkoholinių gėrimų gėrimo viešoje vietoje), abi nelabai tvirtomis kojomis spruko į parko gilumą, pakeliui nuspyrusios nelemtąjį puoduką.

Taboras nemiega

Rimtesnis laimikis pareigūnų laukė čigonų tabore (beje, čia ir gilią naktį šviečia vos ne kas antros lūšnos langai).

Apie 23 val. pastebėję iš ten išvažiuojantį seną BMW-520 patruliai jį nusivijo. Vairuotojas bėgti nebandė. Pasak pareigūnų, yra susiformavusi nelegalių taksistų grupė, kurios nariai į taborą nuolat vežioja narkomanus.

Sustabdytame BMW buvo 4 keleiviai: du jauni, neseniai pilnamečiais tapę broliai, 25 metų stoties prostitutė (už tai bausta jau ne vieną kartą) ir pastarosios vyru prisistatęs narkomanas, turintis 9 metų stažą.

Visi, išskyrus vairuotoją, buvo neseniai susileidę po dozę heroino. Sulaikytieji nė neslėpė esantys narkomanai. Juolab, kad pas juos rasta švirkštų, apdegęs šaukštelis su vatos gumuliuku (žiebtuvėliu kaitinamame šaukštelyje pagaminamas heroino tirpalas ir sutraukiamas į švirkštą per vatą; taip nors šiek tiek perfiltruojama ši narkotinė medžiaga). Merginos rankinuke buvo ir lenktinis peilis. Ji paaiškino, kad jis reikalingas savigynai – tabore gali užpulti pinigų neturintys narkomanai. Ji ir jos vyru prisistatęs vaikinas piktinosi, kad pastarosiomis dienomis juos nuolat sulaiko policija ir skiria baudas. Vyrukas ironizavo, kad būtų patogu, jei narkotikai būtų pardavinėjami šalia komisariatų: „Paleido, nusipirkai, susileidai, vėl uždarė, vėl paleido, vėl nusipirkai...“

Jaunesnysis iš sulaikytųjų brolių (18–metis, pasak jo paties, jau 3 metus vartojantis kvaišalus) samprotavo apie policijos darbą: „Mes sergam. Reikia gaudyti tuos, kurie pardavinėja“. Antrasis brolis patvirtino, kad tabore – daug heroino, nusipirkti narkotikų ten visiškai paprasta.

Visi buvo perduoti teritorinio komisariato pareigūnams. Jiems bus skirtos baudos, o sulaikytoji Maja Gabarišvili turės didesnių nemalonumų – patikrinus paaiškėjo, kad yra paskelbta jos paieška.

Važiuojant iš taboro, S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje patyrę patruliai atkreipė dėmesį į priešinga kryptimi ėjusį varganai atrodantį vyrą. Ir šįsyk pareigūnai neapsiriko – 31 metų vyro kišenėse ir kuprinėje rasti švirkštai, apdegintas šaukštas. Be to, vidurnaktį vyras nešėsi ir atsuktuvą (automobilių spyneles vagys dažniausiai laužo atsuktuvais arba nedidelėmis žirklėmis). Patikrinus duomenų bazę paaiškėjo, kad paskelbta ir jo paieška.

Žadėjo išsiblaivyti ir eiti į mokyklą

Šventės vakarą ir naktį policija buvo užversta skundais dėl triukšmaujančių kaimynų ir kiemuose triukšmingai lėbaujančių kompanijų. Didžioji dalis tokių skundų buvo gaunama iš rajonų, esančių Vingio parko apylinkėse – apsimiegoję gyventojai nė nesuprasdavo, kad jiems miegoti neleidžia ne kaimynai, o iš parko atsklindanti muzika. Kartais koncerto garsai būdavo girdimi net ir miesto centre.

Apie 1 val. Patruliams, su kuriais važinėjo žurnalistai, teko raminti Algirdo gatvėje triukšmingai bendravusią dvyliktokų trijulę. Mergina, išgėrusi, pasak jos pačios, 6 puslitrinius butelius alaus, laikėsi neblogai. O jos bičiuliams sekėsi prasčiau – jie sunkokai stovėjo, vienas vis taikėsi užvirsti ant policijos automobilio.

Tačiau nepaisant girtumo visi trys buvo labai mandagūs. Kompanija paaiškino, kad alaus nusipirko išvakarėse. Vaikinukai nusipirko po 8 dviejų litrų talpos butelius, bet kadangi atsirado draugų, kurie iš anksto neapsirūpino gėrimais, teko pasidalinti atsargomis. Kadangi visi trys jau sulaukę 18 metų, policininkai juos tik nugynė namo.

Vienas vaikinas ir mergina žadėjo iki ryto išsiblaivyti ir 9 val. ateiti į mokyklą. O trečiasis keletą sykių paaiškino, kad spės išsiblaivyti, nes jo mokykloje dar „nebaigta rekonstrukcija“, todėl jam tereikia 12 val. ateiti į aktų salę, kur pedagogai mokiniams „kažką pasakys“.

Iki 2 val. Vingio parkas galutinai ištuštėjo – jaunimas skirstėsi ramiai. Kaip juokavo patruliai, labiausiai į akis krentantis šios nakties skirtumas nuo eilinės savaitgalio nakties – gatvėse aistringai besibučiuojančių porų gausa.

Apie 3 val. miestas beveik nurimo. Buvo keletas pranešimų apie muštynes gatvėse, bet atvykę patruliai nurodytose vietose nieko nerasdavo, nukentėjusieji nesikreipdavo. Buvo sulaikyti keli smulkūs chuliganai, pavogtas dviratis ir 21 metų „Audi“, išdaužti keli langai. „Mes patys stebimės. Keistai rami naktis“, - DELFI sakė Vilniaus patrulių rinktinės vadas Algimantas Minkauskas.