Tokį sąrašą sukūrė interneto portalas "Yahoo".

Sąraše, kurį paskelbė ir įtakingas verslo dienraštis "The Wall Street Journal Europe", kartu su Lietuva įrašytos Baltarusija, Rumunija, Rusija, Nigerija, Kolumbija, Egiptas, Makedonija, Pakistanas, Malaizija ir Indonezija.

"Yahoo" atkreipia dėmesį, kad užsakant prekių į šias šalis pasitaiko daug sukčiavimo atvejų.

Užsakymo kilmės arba jos pristatymo šalis - pats svarbiausias kriterijus, pagal kurį rekomenduojama atsijoti užsakymus.

Jeigu valstybė patenka į įtartinųjų sąrašą, parduotuvei vertėtų imtis papildomų garantijų, kad prekė nėra perkama pasinaudojus svetima kortele. Vadinasi, į Lietuvą užsakytos prekės turėtų būti papildomai tikrinamos: pirkėjo reikalaujama pateikti arba mokėjimo kortelės atspaudo kopijas, arba kortelę išdavusio banko garantiją.

Siekdamos išvengti nuostolių, kai kurios interneto parduotuvės apskritai atsisako siųsti prekes į įtartinas šalis.

Sukčiams, perkantiems internete, pakanka turėti ant mokėjimo kortelės užrašytą informaciją: savininko vardą bei pavardę, kitus duomenis.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimų tarnyba turi informacijos ir apie tokiu šiuolaikišku nusikalstamu verslu užsiimančias nusikalstamas grupuotes mūsų šalyje, ir apie pavienius asmenis.

"Nuolat tiriame jų veiklą, renkama įkalčius. Tačiau šį procesą galima vaizdžiai palyginti su galvų kapojimu hidra - vieną nukirtus, trys išauga", - dienraščiui sakė vienas šios tarnybos pareigūnų.

Vieną šios nusikalstamos veiklos pėdsakų dienraščiui atskleidė tarptautinės siuntų tarnybos UPS atstovybės Lietuvoje direktorius Vladas Lašas.

Įtarimų, kad už siuntas kai kurie lietuviai sumoka ne savo pinigais, V.Lašui kildavo šiems atsiimant siuntinius.

"Ateidavo studentai, pasitaikydavo netgi moksleivių, kurie vargiai turi savų pajamų ar kortelę", - sakė V.Lašas.

Atsiimant prekes, neretai buvo nurodomas neegzistuojantis gavėjo adresas.

Anksčiau populiarios prekės buvo muzikos įrašų kompaktinės plokštelės, filmų DVD diskai, tačiau dabar, dienraščio teigimu, Lietuva užversta šia produkcija ir jos nebeapsimoka siųsti pardavimui.

Šiuo metu siunčiamos vaizdo kameros, nešiojamieji kompiuteriai, kita įranga. Yra žinomas atvejis, kai buvo atsisiųstas ir 30 tūkst. JAV dolerių kainavęs "Rolex" laikrodis.