Sulaikomas užsienietis pareigūnams pateikė tvarkingą pasą, išduotą 30 metų Kazachstano piliečiui. Jame buvo iki rugsėjo 6 dienos galiojanti Šengeno viza. Pareigūnai netrukus išsiaiškino, kad vyras, pateikdamas duomenis ir prašymą gauti vizą, melavo. Kazachstanietis nurodė, jog Lietuva yra galutinis jo kelionės tikslas ir čia jis neva vykstąs verslo reikalais.

Stotyje sulaikytas vyras pareigūnams teigė nusprendęs aplankyti Vokietijoje gyvenančią savo šeimą. Sienos apsaugos atstovai neleido kazachui tęsti kelionės ir anuliavo vyro turėtą vizą. Užsienietis įpareigotas išvykti iš Šengeno zonos.

Kaip praneša Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovai, tokios Lietuvoje sulaikomų užsieniečių istorijos jau tapo įprastu jų pasiaiškinimu.

Pasak nelegalios migracijos prevenciją ir kontrolę vykdančių pasieniečių, tokie keliautojai iš anksto planuoja Lietuvoje neužsibūti, tačiau vengia kreiptis į kitų šalių ambasadas žinodami, kad ten bus tikrinami jų kelionės tikslas ir priežastis.

Pasitaiko atvejų, kai užsieniečių vizomis rūpinasi įvairūs tarpininkai ir kelionių agentūros. Jų darbuotojai pildo anketas vizai gauti ir už tai ima papildomą atlygį. Tuomet tadžikams, kirgizams, gruzinams ar turkmėnams už Šengeno vizą tenka pakloti net iki 500 JAV dolerių.

Antradienį į VSAT kreipėsi 29 metų Maroko pilietis ir prisipažino Šengeno erdvėje išbuvęs 204 dienomis ilgiau, nei leidžia jo turėta viza.

Pareigūnai dėl neteisėto užsieniečio buvimo šalyje vyrą nubaudė 250 litų administracine bauda, ją marokietis tą pačią dieną sumokėjo. Vyras įvykdė ir jam surašytą įpareigojimą išvykti iš Šengeno zonos.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją