„Labai atsiprašau ir labai gailiuosi“, - bent penkis kartus trečiadienį teismo salėje arabų kalba kalbėjo A.A.M. Ali. Atsiprašymo žodžius jis sakė ne tik teismui, bet ir į posėdį atvykusiai nukentėjusiajai bendraamžei Ingai R.

Dėl neteisėto sienos perėjimo ir apiplėšimo teisiamas ir šiuo metu Lukiškių kalėjime esantis egiptietis teisme pripažino savo kaltę. Jis aiškino, kad per tarpininką buvo susiradęs darbą Italijoje, tačiau vieną dieną jį įdarbinęs vyriškis pareiškė, jog reikia „kažkur važiuoti“.

Į autobusiuką įsisodinęs A.A.M. Ali ir dar kelis jo draugus, tarpininkas darbininkus išvežė iš Italijos. „Važiavome tris dienas, tačiau nežinojau, kad pateksime į Lietuvą“, - kaltinamasis teigė, kad jų nestabdė pasienio pareigūnai ir netikrino asmens dokumentų.

Jis sakė, kad Lietuvoje buvo įdarbintas, tačiau negalėjo nurodyti nei bendrovių, kuriose dirbo, nei kokį darbą dirbo. Egiptietis tik užsiminė, kad tris mėnesius negavo atlyginimo.

Policijos pareigūnai A.A.M. Ali sulaikė šių metų sausio 7-osios vakarą Sodų gatvėje, kai prie vienos kavinės (čia esą buvo maitinami į Lietuvą nelegaliai atvežti darbininkai) jį pamatė dar gruodį apiplėšta Inga R. Mergina teigė telefonu susisiekusi su 3-iojo policijos komisariato pareigūnais, kuriems nurodė, jog toje pačioje vietoje, kur buvo apiplėšta, vaikšto iš jos rankinę pagrobęs vyriškis.

Civiliais darbužiais apsirengę pareigūnai netrukus buvo nusikaltimo vietoje – kai parodę tarnybinius pažymėjimus prisistatė egiptiečiui, šis dar nesuprato, kuo jį įtaria teisėsaugininkai. Tačiau kai į komisariatą vedamas A.A.M. Ali netoliese išvydo Ingą R., jau suvokė, kuo tai baigsis ir bandė pasprukti nuo policininkų.

Laimei, vienas pareigūnas buvo greitesnis už egiptietį ir jį sulaikė. „Jis taip stipriai priešinosi, kad mes trise vos jam uždėjome antrankius“, - teisme prisiminė taip pat bėglį sulaikyti bandžiusi nukentėjusioji.

Mergina teigė, kad prie jos priėjęs tamsaus gymio vyriškis parodė mobilųjį telefoną ir itališkai pasakė: „Penkiasdešimt“.

„Supratau, kad jis nori man parduoti telefoną, tačiau aš net neketinau jo pirkti, - sakė Inga R. – Tada apsisukau ir norėjau eiti, o jis griebė už mano rankinės ir pabėgo. Buvau su aukštakulniais, todėl jo nepasivijau, bet jeigu būčiau pagavusi, tai tikrai būčiau užmušusi. Tačiau dabar jam jau atleidau, nes man yra atlyginta žala“.

Pagrobtoje rankinėje buvo asmens dokumentai, raktai bei mobilusis telefonas. Jį vėliau pareigūnai rado per kratą A.A.M. Ali namuose.

„Šį telefoną radau prie šiukšlių konteinerio, - nors kaltę ir pripažino, tačiau teisme ėmė keisti savo poziciją kaltinamasis. – Nei aš rūkau, nei geriu, man pinigų tikrai nereikėjo. Nesu nei vedęs, nei susižadėjęs, tad ir moteriška rankinė man nereikalinga“.

Teismo paklaustas, kodėl keičia parodymus, A.A.M. Ali tik nusišypsojo ir vėl prisiėmė kaltę dėl apiplėšimo. „Labai gailiuosi“, - kaltinamąjį citavo specialiai į teismą iškviestas vertėjas iš arabų kalbos.

Valstybinį kaltinimą palaikanti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Valentina Strokinienė egiptietį pasiūlė pripažinti kaltu ir nuteisti vienerių metų laisvės atėmimo bausme. Kai ji būtų atlikta, A.A.M. Ali būtų deportuotas į tėvynę.

Tuo tarpu jį ginanti advokatė Birutė Strimaitytė mano, kad prokurorė siūlo per griežtą bausmę ir teismo prašė ją švelninti. Pasak jos, kaltinamasis ilgą laiką negavo atlyginimo, todėl dėl sunkios materialinės padėties padarė nusikaltimą.

Kad siūloma esą griežta bausmė, mano ir pats A.A.M. Ali. „Prašau ją sušvelninti ir manęs nedeportuoti iš šalies“, - kreipdamasis su paskutiniu žodžiu teismui sakė egiptietis.

Jis tikino norįs grįžti į Italiją, į kurią išvyko norėdamas užsidirbti pinigų. „O tada būčiau kūręs savo gyvenimą“, - teigė jis.

Bylą išnagrinėjusi Vilniaus miesto trečiojo apylinkės teisėja Nida Vigelienė nuosprendį žada skelbti kitą savaitę.