Vilnietis Saulius Kavaliauskas, turintis savo bendrovę "Viktima", sumanė "pasidaryti" grynųjų pinigų. Jis sudarė sutartį su UAB "Komerbanas" remonto darbams atlikti. S.Kavaliausko bendrovei priklausančios patalpos iš tiesų buvo remontuojamos. Tačiau tikrai ne už tokią sumą, kokia nurodyta dokumentuose. Fiktyvios bendrovės, kuri esą atliko remontą, vadovui Daliui Repčiui už tokią paslaugą buvo išmokėti 9 proc. nuo "remonto darbų" sumos. Tiesa, ši bendrovė jokių darbų neatliko.

"Remontas vyko, bet darbus atliko visiškai kita įstaiga, nieko bendro su "Komerbanu" neturinti", - LŽ sakė "Viktimos" vadovas S.Kavaliauskas. "Viktimos" savininkas pasisavino daugiau kaip 30 tūkst. litų, kurie turėjo būti sumokėti į valstybės biudžetą.

Veikė tradiciškai

Schema šiuo atveju buvo tradicinė. "Viktima" sumoka "Komerbanui", pastarosios įstaigos vadovas atsiseikėja sau sutartą procentą, kiti pinigai per banką vėl grįžta į "Viktimą".

Per teismo posėdį S.Kavaliauskas teigė, kad labai gailisi, prisipažino padaręs nusikaltimą. LŽ jis teigė nuostolius atlyginęs dar prieš teismo procesą. S.Kavaliauskas buvo pripažintas kaltu, teismas jam skyrė 100 MGL (12 500 litų) dydžio baudą. Jo paties įmonė irgi nubausta - jai skirta daugiau kaip 30 tūkst. litų bauda.

Kilo abejonių

Baudžiamosios atsakomybės taikymas juridiniam asmeniui pastaruoju metu tampa gana įprastu reiškiniu. Nors dėl tokių veiksmų teisėtumo ir buvo kilę abejonių. Ne vienas teismas kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), prašydamas išaiškinimo, ar tokia teisinė norma neprieštarauja Konstitucijai. Pavyzdžiui, vienas abejotinų klausimų buvo, ar nepažeidžiamas principas, kad už tą patį nusikaltimą negalima bausti dukart. Minėtu atveju baudą mokėjo S.Kavaliauskas kaip fizinis asmuo, o "Viktimai" skirtą baudą irgi turėjo sumokėti jis pats, kaip įmonės savininkas. Tačiau KT šias abejones išsklaidė, tad tokia teisinė norma tebegalioja.

Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroras Darius Raulušaitis LŽ sakė, kad tokių bylų, kur baudžiamąja tvarka atsako ne tik fizinis, bet ir juridinis asmuo, pastaruoju metu būna nemažai.

"Beveik visose bylose, kurias pernai perdaviau teismui, figūravo ir juridiniai asmenys", - teigė jis. Pasak prokuroro, bendrovėms dažniausiai skiriamos baudos. Nors įstatyme numatytos ir kitokios bausmės: turto konfiskavimas, juridinio asmens veiklos apribojimas arba likvidavimas. "Didesnės baudos paprastai skiriamos būtent įmonei, o ne fiziniam asmeniui. Priešingi atvejai veikiau išimtis nei taisyklė", - LŽ sakė pašnekovas.

S.Kavaliausko vadovaujama "Viktima" veiklą vis dar vykdo. Tai patvirtino ir pats savininkas. Pareigūnų, tyrusių šią bylą, manymu, palyginti švelni bausmė teisme buvo skirta todėl, kad S.Kavaliauskas ne tik prisipažino, bet ir visiškai atlygino padarytą žalą.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją