"Man buvo juokinga, kai po mano skambučių atvykdavo specialiosios tarnybos", - Vilniaus miesto antrajame apylinkės teisme P. Gaižauskas prisipažino, kad skambinėdamas pagalbos telefono numeriu 112 jis sau pakeldavo nuotaiką.

Bendrajam pagalbos centrui melagingai pranešinėti apie įvykius viename bendrovės "Palink" prekybos centre kasininku-pardavėju dirbęs vilnietis liovėsi tik tuomet, kai jį susekė pareigūnai. Tai penktadienį paaiškėjo Vilniaus miesto antrajame apylinkės teisme.

Teisėja Daiva Kazlauskienė anksčiau du kartus teistą P. Gaižauską pripažino kaltu dėl melagingų pranešimų apie nebūtą nusikaltimą bei
specialiųjų tarnybų iškvietimo.

Teismas taip pat vaikiną nuteisė dėl svetimo turto pagrobimo iš vieno vyriškio - pagrobęs piniginę jis ištuštino banko kortelių sąskaitas. Kadangi P. Gaižauskas buvo susitaikęs su nukentėjusiuoju, byla buvo nutraukta, tačiau vaikinas padarė naują nusikaltimą (ėmė melagingai pranešinėti apie įvykius), todėl byla buvo atnaujinta.

Subendrinęs bausmes dėl banko kortelių vagystės ir melagingų iškvietimų penktadienį teismas P. Gaižauskui skyrė pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę bei 10 MGL (1300 Lt) baudą. Tiesa, jam bausmės vykdymas atidėtas tokiam pačiam laikotarpiui - per šį laikotarpį nuteistasis privalės dirbti arba būti registruotas Darbo biržoje bei be pareigūnų žinios negalės išvykti ilgesniam nei 7 dienų laikotarpiui.

Dėl melagingų iškvietimų patirtos žalos iš P. Gaižausko nebuvo prašoma priteisti.

Pranešinėjo apie sulaikytus nusikaltėlius ir grasino susprogdinti
oro uostą

Teisme paaiškėjo, kad iš kelių telefono numerių į Bendrąjį pagalbos centrą skambinęs ir apie nelaimę pranešęs P. Gaižauskas stebėdavo, per kiek laiko atvyksta pareigūnai ir kaip jie dirba.

Ne kartą vaikinas skambino iš savo namų viename Karoliniškių daugiabutyje - pranešdavo apie gretimame name degantį butą, automobilius vagis ar gatvės chuliganus.

Žukausko, Geliausko ir Gaidelio pavardėmis prisistatydavęs vaikinas kartais prašydavo kuo greičiau atsiųsti pareigūnus, nes esą jam arba kitiems asmenims pavykdavo sulaikyti vagišius. Ir ne tik - kartą jis
paskambino iš sostinės "Akropolio" boulingo klubo ir pareiškė, jog sulaikė asmenį, grasinusį susprogdinti patalpas.

Dar kitą kartą jis tikino, kad degalinėje sulaikė nesusimokėti už kurą ir pasprukti bandžiusį asmenį.

Be to, ne kartą jis pareigūnus ir medikus kvietė į nebūtas avarijas - esą judriose sostinės gatvėse nutikdavo eismo įvykis, kurio metu buvo sužaloti žmonės. Jis taip pat buvo pranešęs apie užpuoliko peiliu sunkiai sužalotą taksi vairuotoją.

P. Gaižauskas tarnybas kvietė ir į sostinės centre esantį "Pramogų banką" - esą čia dega stogas. Ne kartą "gaisrų gesinti" ugniagesiams teko vykti ir į Karoliniškių mikrorajone esantį mišką.

Teisme taip pat paaiškėjo, kad P. Gaižauskas grasino susprogdinti Vilniaus tarptautinį oro uostą, "Siemens" areną, prekybos centrą "Mandarinas" ir kt.

Kartais per dieną skambindavo net du kartus

"Man buvo juokinga, kaip po mano skambučių atvykdavo specialiosios tarnybos - man buvo linksma, taip sau pakeldavau nuotaiką", - teisme visiškai kaltu prisipažino P. Gaižauskas.

Jis neslėpė, kad visą laiką pareigūnus kvietė būdamas neblaivus.

"Manau, kad toks mano elgesys yra susijęs su avarija 2004-aisiais, kai į avariją papuolęs mano dėdė joje žuvo, nes po skambučio telefonu 112 per vėlai atvyko medikai, - teisme pareiškė kaltinamasis. - Nuo to laiko jaučiu neapykantą specialiosioms tarnyboms, dėl to joms ir keršijau".

P. Gaižauskas neslėpė, kad kiekvieną kartą iškvietęs pareigūnus jis būdavo šalia tariamos nusikaltimo ar nelaimės vietos ir stebėdavo, kaip atvykę tarnybų darbuotojai dirba. Nustatyta, kad buvo tokių dienų, kai pagalbos telefonu kaltinamasis per dieną skambino net du kartus.

Nusikaltimus, dėl kurių buvo pripažintas kaltu, P. Gaižauskas padarė nuo 2007-ųjų gegužės 5-osios iki 2008-ųjų birželio 12-osios. Būtent po paskutiniojo melagingo iškvietimo pareigūnus terorizavęs vaikinas buvo susektas ir sulaikytas.