Iš tiesų tokia daug ką šokiruoti galinti informacija neturi realaus pagrindo. Pasirodo, kad taip nuo gegužės 1-osios įvardijamas kiekvienas rastas lavonas. „Anksčiau įvykis būdavo pradedamas tirti įvertinant surinktą medžiagą. Neradus nusikaltimo požymių, būdavo atsisakoma kelti baudžiamąją bylą. Dabar nebeliko medžiagos tyrimo - iš karto pradedamas ikiteisminis tyrimas.

Tyrimą pradėti reikia pagal atitinkamą Baudžiamojo kodekso straipsnį, suteikti bylai numerį, todėl kiekvienas įvykis yra įvardijamas", - naują bylų tyrimo praktiką aiškino Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Nerijus Marcinkevičius.

Kaune ir Kauno rajone apsispręsta tyrimą dėl mirčių pradėti pagal Baudžiamojo kodekso 133 straipsnį - sukurstymas nusižudyti ar privedimas prie savižudybės. Tyrėjai taip pat gali rinktis 132 straipsnį - neatsargus gyvybės atėmimas. Vilniuje suradus lavoną, ikiteisminį tyrimą galima pradėti ir pagal Baudžiamojo kodekso 134 straipsnį - padėjimas nusižudyti.

Tikisi vienodos praktikos

Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas, paklaustas, ar tokia sveikam protui prieštaraujanti mirusių žmonių registravimo tvarka nėra problema, teigė, jog kažką keisti reikėtų, kad visoje šalyje būtų vienoda praktika: „Gal ne pačiame Baudžiamojo proceso kodekse, poįstatyminiuose aktuose tai reikėtų reglamentuoti - gal generalinio prokuroro ar generalinio komisaro įsakymais".

N.Marcinkevičiaus tvirtinimu, kol kas nuspręsta tik tai, kad radus lavoną ikiteisminis tyrimas negali būti pradedamas dėl nužudymo.

Tokios kvalifikacijos tyrimą turėtų kontroliuoti apygardos prokuratūra ir ji taip būtų apkrauta iš esmės formaliais sprendimais pradėti tyrimą bei vėliau jį nutraukti.

„Gal ateityje rastas lavonas ir bus registruojamas kaip rastas lavonas - be jokio Baudžiamojo kodekso straipsnio, tačiau dabar yra taip, kaip yra", - sakė N.Marcinkevičius, neslėpdamas, kad problema egzistuoja.

Gali iškreipti statistiką

„Po mėnesio pagal kai kurių nusikaltimų skaičių Lietuva pasauliui gali atrodyti kaip maniakų šalis", - „Lietuvos rytui" teigė vienas buvęs tardytojas, pereinąs dirbti į kitą ikiteisminio tyrimo instituciją.

Su tuo, kad ši lavonų registravimo tvarka gali iškreipti nusikaltimų statistiką, sutiko ir N.Marcinkevičius: „Iš esmės mums nėra labai svarbu, kokiu Baudžiamojo kodekso straipsniu pradėti ikiteisminį tyrimą - svarbu, kokiu straipsniu jis bus baigtas, tačiau nusikaltimų statistika kažkuriuo metu gali ir neatitikti tikrovės".