Į pensiją išėję aukšti policijos pareigūnai Juozas Leščiukaitis bei Česlovas Sakalauskas, davę parodymus ir taip padėję tyrimui, šioje byloje yra tik liudytojai. Mirus teisiamajam, baudžiamoji byla jam turi būti nutraukta, išskyrus atvejus, kai kaltinamąjį norima reabilituoti.

M.Silickio motina Nijolė Janina Silickienė bei našlė vakar tuo ir pasinaudojo bei prieš teismo posėdį įteikė prašymus nenutraukti baudžiamosios bylos. Ekskomisaro motina įsitikinusi, kad sūnus buvo apkalbėtas parodymus davusių liudytojų J.Leščiukaičio bei Č.Sakalausko, todėl turįs būti teisme reabilituotas.

Vakar teismo prašydama toliau nagrinėti šią bylą J.Silickienė nurodė, kad jos vyras sunkiai sirgo, bet, nepaisant to, jam buvo sudarytos nepakenčiamos kardomojo kalinimo sąlygos, teismas tendencingai ignoravęs visus artimųjų prašymus.

Paprašė skirti ekspertizę

M.Silickį gina garsus advokatas Rimantas Andrikis. Viename pastarųjų posėdžių jis buvo prašęs skirti teisiamajam dar vieną ekspertizę. Ji turėtų nustatyti, kokiomis ligomis jis sirgo ir ar buvo tinkamai gydytas.

Vakar, pasikeitus situacijai, advokatas po specialiai padarytos pertraukos patikslino klausimus. Labiausiai gynėją domino tai, ar ligos darė įtaką M.Silickio psichikos būsenai, taip pat ar toks kardomasis kalinimas turėjo įtakos jo savižudybei.

Teismas prašymą atmetė. Apie ligų pobūdį ir ar jos tinkamai gydytos, klausta ir atsakymas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus byloje yra. Laisvės atėmimo vietų ligoninė buvo sudariusi sutartį su Santariškių klinikomis, kur M.Silickis galėjo gauti reikiamą aukščiausio lygio medikų pagalbą.

Atsakyti, ar ligos pastūmėjo ekskomisarą pakelti prieš save ranką, ar jis nebuvo pastūmėtas į savižudybę, ar nebūta tarnybinio aplaidumo, turės įvykį tiriantys Vilniaus prokurorai bei Kalėjimų departamento Vidaus tyrimų tarnyba, todėl teismas nematė reikalo imtis ne savo darbo.

„Lietuvos ryto" žiniomis, M.Silickio savižudybės aplinkybėmis domisi ir kai kurios kitos tarnybos bei keli privatūs asmenys.

Bendrininkus kaustė baimė?

Iš karto po ekskomisaro savižudybės imta abejoti, kad M.Silickis pats pasirinko mirtį. Taip mano ne tik jį pažinoję asmenys, bet ir kai kurie aukšti pareigūnai.

Teisėsaugos struktūrų kuluaruose kalbama, kad M.Silickis, nesulaukęs pagalbos iš nusikaltimo bendrininkų, žadėjusių jį ištraukti iš kalėjimo, svarstė galimybę teisme prabilti apie kontrabandos užkulisius.

Tai, kad tokio rango pareigūnas, koks buvo M.Silickis, negalėjo veikti be savo ar kitų teisėsaugos sistemos vadovų žinios, neslėpė ir „Lietuvos ryto" kalbinti policijos pareigūnai.

Praėjusiais metais buvęs aukštas policijos pareigūnas, kalbėdamas apie kontrabandos mastus Lietuvoje, patarė pasižiūrėti, kas, pradėjus nagrinėti M.Silickio baudžiamąją bylą, teisėsaugos sistemoje paliks savo postus. Tokių asmenų buvo.

Įtarimų sukėlė diržas

Vasario mėnesį 31-ajį gimtadienį paminėjęs M.Silickis balandžio 24-ąją apie 14 valandą 20 minučių buvo rastas kybantis ant kameros vidinių grotuotų durų, prie kurių buvo pririštas odinis kelnių diržas. Tai, kad savižudis kilpą pasigamino iš diržo, daug kam atrodė įtartina, nes teigta, jog kalinamasis diržo turėti negalėjo.

Kalėjimų departamento atstovai teigė, kad taip buvę tik sovietmečiu, todėl M.Silickiui nebuvo draudžiama turėti diržą, kaip ir kitų drabužių aksesuarų. Tą patį Kauno apygardos teismui tvirtino ir Lukiškių tardymo izoliatoriaus vadovai.

„M.Silickis lygiai taip pat galėjo pasikarti pasidaręs virvę iš paklodės ar drabužių", - tikino departamento atstovas.

Nusižudė po medikės vizito

„Jei žmogus, kai jam yra blogai, kreipiasi pagalbos į medikus, jis negali iš karto po to nusižudyti", - toks dar vienas argumentas, kurį pastarosiomis dienomis pateikia netikintys M.Silickio savižudybe. Oficialiai teigiama, kad M.Silickiui psichiatrę iškvietė jį prieš tai aplankiusi bendrosios praktikos medikė. Jai kalinamasis pasirodęs keistai išbalęs ir pernelyg abejingas.

Bet psichiatrė į kamerą įėjusi nebuvo. Su kalinamuoju pakalbėjusi pro antrąsias, grotuotas, duris, medikė davusi nurodymą suleisti M.Silickiui vaistų. Tai padaryti neva buvo nespėta. Asmenys, linkę abejoti savižudybe, tikina, kad apsisprendęs išeiti iš gyvenimo ekskomisaras būtų palikęs atsisveikinimo raštelį.

Buvo pasidaręs kilpą

Pasak kai kurių šaltinių, M.Silickio elgesys pasikeitęs per Velykas. Balandžio 21-ają kalinamasis pasiskundė pablogėjusia sveikata ir apie 15 valandą buvęs išvežtas į Santariškių klinikas.

Klinikų medikai po apžiūros M. Silickį išleidę ir jo priežiūrą patikėję Laisvės atėmimo vietų ligoninės gydytojams, nes ir pats kalinamasis nenorėjęs likti ligoninėje.

Pretekstu nuvežti M.Silickį į Santariškes Lukiškių izoliatoriaus darbuotojams, kaip teigiama, iš tikrųjų tapo tai, kad tądien pas jį kameroje prižiūrėtojas pastebėjo iš diržo pasidarytą kilpą. Kodėl šis diržas liko pas kalinamąjį, jei norėta jį išgelbėti nuo mirties, - dar viena mįslė, kurios įminimas priartintų prie tiesos apie ekskomisaro mirtį.

Bylos baigtis abejotina

M.Silickis, kuris buvo kaltinamas 1999 metų pavasarį suorganizavęs septynių asmenų nusikalstamą susivienijimą ir kontrabanda per Lietuvos sieną gabenęs spiritą, degtinę ir cigaretes, veikė kartu su buvusiu aukštu ONTT pareigūnu Č.Sakalausku bei buvusiu Kauno rajono kriminalinės policijos vadovu J.Leščiukaičiu (neseniai už grotų atsidūrė ir jo sūnus, buvęs Kauno ekonominės policijos pareigūnas Tomas Lesčiukaitis, ėjęs savo tėvo pėdomis.- Red.), Marijampolės teritorinės p, muitinės Kalvarijos posto vyresniuoju inspektoriumi K.Kušlevičiumi. Šis faktas netiesiogiai patvirtina - didžiulė kontrabanda (apyvarta per 22 kartus siekė daugiau nei 5 milijonus litų) užsiėmė tie, kurie turėjo gaudyti nusikaltėlius.

Nusižudžius pagrindiniam kaltinamajam, šios kontrabandos tyrimas vargu ar pasieks teismą.