Praėjusią savaitę didžiausios pasaulyje verslo ir investavimo informacijos tiekėjos "Bloomberg" komentatorius Matthew Lynnas pareiškė, kad tradiciniais būdais matuoti ekonomikos pakilimo ir nuosmukio šiais laikais negalima. Esą tikrąją padėtį galima nustatyti remiantis kitais kriterijais - intymių paslaugų kainomis ir nesantuokinių ryšių paplitimu.

Vieni ekspertai stebi krovinių pristatymo tarifus, kiti - pinigų, kuriuos spausdina valstybių centriniai bankai, kiekį arba ieško atsigavimo ženklų nekilnojamojo turto rinkoje. Tačiau apžvalgininkas M.Lynnas teigia, kad vienas tikroviškiausių pasaulio ekonomikos indikatorių - Latvijos prostitučių paslaugų kainų kritimas. Kai jos vėl pakils, tai reikš, kad pasaulio ekonomika brenda iš krizės.

Komentatorius remiasi kitu analitiku - Johnu Hemptonu. Jis tyrinėjo Baltijos šalių ekonomiką remdamasis Latvijos sekso darbuotojų įkainiais. Šiuo metu Rygos prostitutės už savo paslaugas prašo apie 30 eurų (150 litų), arba beveik triskart mažiau nei prieš metus.

Įžvalgos tiktų ir Lietuvai

Lietuvoje intymių paslaugų industrijos neanalizuoja nė vienas ekonomistas. Net Laisvosios rinkos instituto darbuotojai tikina vertinantys tik valdžios sprendimus, kurie gali turėti įtakos verslui ir visai ekonominei situacijai. Tačiau panagrinėjus mūsų krašto viešojoje erdvėje pasirodančią informaciją galima daryti prielaidą, kad užsieniečių įžvalgos yra teisingos.

Populiariausiuose interneto portaluose jau du mėnesius skelbiama informacija, kad vienas šalies masažo salonų tinklas savo klientams siūlo akciją - čia 30 minučių trunkantis erotinio masažo seansas kainuoja tik 99 litus. Tiesa, tik dieną. Vakarop kainos pakyla iki 140 litų, o nuo 22 valandos - 170 litų. Pastudijavus skelbimus laikraščiuose ir panaršius internete, paaiškėja, kad "namudininkės" už erotinį masažą prašo gerokai mažiau - 60 litų.

Nors šias paslaugas teikiantys asmenys tikina, kad tai jokiu būdu ne intymios paslaugos, tačiau galiausiai pripažįsta, jog masažuojama iki "laimingos pabaigos".

Nemokūs klientai

LŽ kalbintas masažų tinklą valdančios bendrovės "Vakarų verslo vizija" vadovas tikino, kad skelbti nuolaidų akcijas privertė ekonomikos padėtis.

"Nors kai kurie analitikai įrodinėjo, jog ši paslauga nejautri kainai ir recesija jai nebaisi, gyvenimas parodė, kad jie klydo", - pabrėžė jis. Anot vadovo, seniau klientai erotiniam masažui galėdavo skirti 300 litų, dabar jie atsineša tik 100 litų.

"Tenka prie to prisiderinti, juoba kad kainas mažina ir vadinamosios privatininkės. Tačiau mūsų salone dirba profesionalės, o ir aplinka veikia atpalaiduojančiai. Kitaip nei pas privatininkes, su kuriomis tik sugaiši laiką derėdamasis dėl kainos ir beprasmiškai kalbėdamasis prieš seansą", - aiškino bendrovės vadovas.

Privačiai minėtas paslaugas Klaipėdoje teikianti masažuotoja LŽ patvirtino, jog kainas teko sumažinti ir jai. Galbūt dėl šios priežasties moteris neprarado klientų.

"Ateina ir vyrai, ir moterys, - pasakojo masažuotoja. - Vyrai paprastai reikalauja erotinio masažo iki "laimingos pabaigos". Jų amžius įvairus - nuo 25 iki 75 metų. Klientų tikrai ne mažiau, atsipalaiduoti reikia visais laikais, tačiau dabar kainos mažesnės. Pusvalandį trunkantis seansas anksčiau kainavo apie 100-120 litų, dabar prašome tik 60 litų."

Moteris pabrėžė nesanti prostitutė ir su klientais intymiai nebendraujanti. Esą darydama erotinį masažą apnuogina tik viršutinę kūno dalį.

Tą patį teigė ir Klaipėdos miesto centre veikiančio masažo salono administratorė: "Mūsų masažuotojos dirba tik šį darbą, be jokio intymumo. Nors masažuodamos jos apsinuogina. Vakare mūsų klube rodoma striptizo programa, tačiau šoka vienos, o masažuoja - kitos. Tam yra specialūs kambarėliai su plačiomis lovomis ir dušais, kuriuose klientai turi galimybę nusiprausti prieš ir po seanso."

Masažas - be intymumo?

Kad erotinis masažas esą neturi nieko bendra su seksu, rašoma ir masažo vadovėliuose. Tokio masažo menu garsėjo geišos - vienu švelniu prisilietimu jos galėjo vyrui sukelti tokią ekstazę, kad jam apie kokį nors pratęsimą net mintis nekildavo.

Teigiama, kad erotinis masažas šalina stresą, padeda atsipalaiduoti. Esminiai elementai, naudojami atliekant erotinį masažą, - klasikiniai paglostymai, patrynimai ir pamaigymai, tik visi jie daromi sulėtintai.

Daugiausia dėmesio skiriama kai kurioms tradicinėms erogeninėms zonoms. Vyrams tai - vidinės kojų pusės ir kelio duobutė, sritis nugaroje tarp menčių, kaklo nugarinis paviršius ir, žinoma, tai, kas slepiasi tarp kojų. Kitas būtinas dalykas atliekant erotinį masažą - apsinuoginimas. Tai taikoma ir "pacientui", ir masažuotojui.

Oficialiai pabrėžiama, kad masažuotojos su klientais intymiai bendrauti atsisako, tačiau puse lūpų prasitariama, kad masažo-striptizo klubuose pažįstamiems klientams teikiamos ir perkamos meilės paslaugos. Esą vienos merginos šoka gundančius šokius, kitos masažuoja, o trečios teikia intymias paslaugas. Ir kainos čia panašios kaip išnuomotuose butuose dirbančių prostitučių - nuo 100 iki 200 litų už valandą.

Nesunkus nusikaltimas

Su prostitucija ir prekyba žmonėmis kovojančios Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos viršininkas Valdas Narutavičius tikino neturintis duomenų, ar sunkmečiu padaugėjo asmenų, teikiančių intymias paslaugas. Juoba kad už vertimąsi prostitucija baudžiama tik administracinėmis baudomis.

"Prostitucija, kaip ir prekyba kvaišalais, yra latentinis nusikaltimas, - aiškino pareigūnas. - Kol nesulaikomas nusižengęs asmuo ir nepradedamas ikiteisminis tyrimas, tol jo nėra statistikoje ir negalima teigti, kad tokių nusikaltimų daugėja arba mažėja. Uostamiestyje, kitaip nei Vilniuje, prostitutės gatvėse nestovi ir atvirai klientų nemedžioja. Jos šiek tiek vengia viešumo, o tai ir mūsų darbo nuopelnas."

V.Narutavičiaus tikinimu, nors paplitusi nuomonė, kad sunkmečiu prostitucija turėtų didėti, skaičiai rodo mažėjimo tendenciją.

"Šiemet uostamiestyje per penkis mėnesius už vertimąsi prostitucija nubausta gerokai mažiau merginų nei pernai tuo pačiu metu - tik keturios. Administracinė bauda už naudojimąsi prostitutės paslaugomis skirta vienam vyrui. P

er penkis 2008 metų mėnesius už vertimąsi prostitucija buvo nubausta 14 asmenų, per visus metus - 17 merginų ir 2 vyrai. Tačiau primenu, tai neatspindi šio nusikaltimo paplitimo. Juk visoje kriminalinių nusikaltimų grandinėje prostitucija - pats menkiausias. Šias paslaugas teikiančių moterų to daryti niekas neverčia. Kas kita - prekyba žmonėmis", - kalbėjo pareigūnas.

Reiškinys plinta

Nors policija seka skelbimus spaudoje, internete ir periodiškai rengia reidus siekdama išaiškinti intymias paslaugas teikiančius asmenis, šias paslaugas ir erotinį masažą siūlančių moterų bei vyrų skelbimų nemažėja.

"Mergina susitiktų su dosniu vyru", - rašoma viename skelbime.

"21 metukų mergina, jauna, žavi ir švelni katytė, siūlo vyrams sustoti ir atsipalaiduoti, atitolti nuo rutinos. Striptizas, erotinis masažas", - prisistatoma kitame.

"Kaunietė brunetė ieško vaikino su neblogu auto. Parašyk SMS su prisistatymu, nes su "locheliais" neprasidedu. Iki, bučkis", - tiesiai šviesiai rėžia dar viena mergina. "Graži, miela 19 metų panelė ieško vyruko susitikinėti vakare. Mėgstu dovanas. Pradžiai prisistatyk, ką siūlai?" - reikalauja kitame skelbime.

"Vyras moterims iki 50 padarytų malonų masažą Jūsų namuose", - siūlosi žigolas, o telefonu paaiškina, kad ši paslauga moteriškaitei kainuotų tik 100 litukų.

Paskambinus telefonu, nurodytu erotinį masažą reklamuojančiame skelbime, trisdešimtmetė moteris pati prisipažįsta, kad teikia intymias paslaugas: "Skelbime parašiau, kad darau masažą, nes skamba gražiau. Tačiau iš tikrųjų tai - intymios paslaugos. Bet jei norėtum, galėčiau ir pamasažuoti. Kaina - 100 litų."

Kita mergina, dvidešimtmetė, už savo paslaugas paprašė 150 litų. "Esame dvi, tad jei norėtum pabandyti su abiem, tai ir kainuos dvigubai", - nesikuklino "plaštakė". Tačiau ji taip pat užsiminė, kad susitikus dėl kainos galima pasiderėti.

Gal ir teisūs užsieniečiai, įspėjantys, kad ekonomika atsigaus tik tada, kai prostitučių paslaugų kainos nebemažės, o ims kilti.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją