Niekaip nepavyksta I.Kučinskienės iškrapštyti ir iš prestižinėje Vilniaus vietoje - Valakampiuose esančio Valstybės turto fondui priklausančio namo. Jame verslininkė gyvena su savo šeima.

Skolinga 14 milijonų

Didžiausios skolos susidarė dėl I.Kučinskienės bendrovės „Saulėtekis" veiklos. Ši sostinės bendrovė, kuriai priklauso Antakalnyje įsikūręs prestižinis viešbutis „Saulės žiedas" ir restoranas „Nakties paukštė", keliems bankams bei firmoms iš viso skolinga apie 14 milijonų litų.

Vienas didžiausių „Saulėtekio" kreditorių - įmonė „Kauno baldai". Dar 1997 metais kauniečiai viešbučiui „Saulės žiedas" beveik už 300 tūkst. litų pagamino baldų. Tačiau atsiskaityti už šią produkciją I.Kučinskienės bendrovė vengė.

Vėliau paaiškėjo, kad „Saulėtekis" skolingas ir dar kelioms bendrovėms bei bankams. Po ilgai trukusio bylinėjimosi „Saulėtekio" kreditoriams pernai pavasarį pavyko pasiekti, kad Vilniaus apygardos teismas bendrovei iškeltų bankroto bylą.

Atsisako perduoti turtą

Tačiau greitai paaiškėjo, kad net ir bankrotas netrukdo I.Kučinskienei toliau sėkmingai plėtoti savo verslą - iki šiol ji atsisako į patalpas įsileisti teismo paskirtą administratorių ir jam perduoti turtą bei dokumentus.

„Paskelbus bankrotą, įmonės vadovai privalo nedelsdami nutraukti veiklą ir visą turtą bei dokumentus perduoti teismo paskirtam administratoriui. Tai, kas vyksta su „Saulėtekiu", man yra nesuprantama. Susidaro įspūdis, kad Lietuvoje jokie įstatymai negalioja", - piktinosi „Saulėtekio" administratorius Audrius Matijošius.

Atvykėliams užtrenkė duris

Pirmą kartą į bendrovę A. Matijošius atvyko iškart po to, kai buvo paskelbtas teismo sprendimas apie įmonės bankrotą. Šis vizitas priminė detektyvinio filmo siužetą. Administratorius į bendrovę važiavo lydimas policijos pareigūnų, saugos tarnybos „Asmens sargybinis" atstovų, teismo antstolių ir advokatų.

Iš pradžių atvykėliams buvo pranešta, kad I.Kučinskienės nėra. Tačiau kai policijos pareigūnai pradėjo laužti duris, paaiškėjo, kad ji buvo viduje. Verslininkė iškvietė policiją ir saugos tarnybos darbuotojus. Su A.Matijošiumi atvykusių pareigūnų ir verslininkės apsaugos darbuotojų konfliktui trūko tik kibirkšties.

Bet kurią akimirką galėjo prasidėti grumtynės, nes tiek viena, tiek kita pusė jautėsi teisios. Bet I.Kučinskienės iškviestų policijos atstovų vyresnysis kažką pakuždėjo su administratoriumi atvykusiems pareigūnams, ir šie iškart pareiškė, kad turi skubiai išvykti.

„Tada rankas nuleido ir saugos tarnybos „Asmens sargybinis" darbuotojai, kurie atsisakė veržtis į vidų", - apie šį incidentą pasakojo „Saulėtekio" kreditoriams atstovaujantis advokatas Kęstutis Švirinas.

Bylos iškelti nepavyksta

Vėliau administratorius dar keletą kartų bandė patekti į „Saulėtekio" patalpas, tačiau visi bandymai baigėsi taip pat, o pats A.Matijošius atsidūrė ligoninėje - nenustatyti asmenys jį žiauriai sumušė. Nepavyko patekti į „Saulėtekio" patalpas ir pasinaudojus kitomis teisinėmis priemonėmis.

Prašymai I.Ručinskienei iškelti baudžiamąją bylą už atsisakymą perduoti turtą taip pat baigdavosi nesėkme - policija kelias savaites tirdavo skundus, o paskui priimdavo sprendimus atsisakyti iškelti bylą. Vienas šio atsisakymo motyvų - nenustatyta, kad I.Kučinskienė sąmoningai neįsileidžia į patalpas.

Toliau vadovauja verslui

Nors bendrovei „Saulėtekis" daugiau kaip metai paskelbtas bankrotas, tačiau šiai bendrovei priklausęs restoranas „Nakties paukštė" bei viešbutis „Saulės žiedas" ir toliau dirba. I.Kučinskienė viešbutį ir restoraną išnuomojo savo dukroms priklausančiai bendrovei „Lihua", kurios direktorė yra ji pati.

Šiuo metu visus rimtesnius su viešbučiu „Saulės žiedas" susijusius sandorius pasirašo I.Kučinskienė. Administratorius A.Matijošius neabejoja, kad ši veikla yra taip pat neteisėta - iškart po to, kai iškeliamas bankrotas, visos nuomos sutartys yra nutraukiamos.

Grasina užsiundyti šunimis

Pretenzijų I.Kučinskienei turi ir Valstybės turto fondas, kuriam niekaip nepavyksta verslininkės iškeldinti iš valstybei priklausančio namo, esančio prestižiniame sostinės Valakampių rajone. I.Kučinskienė jau keleri metai su šeima gyvena šiame įspūdingo dydžio name, tačiau fondui nemoka nuomos mokesčių.

Visi fondo atstovų ir teismo paskirto „Saulėtekio" administratoriaus bandymai iškraustyti I.Kučinskienę iš jai nepriklausančio namo baigiasi pareigūnų mindžikavimu prie tvoros. Kai valstybės atstovai atvyksta pas verslininkę, ši nieko neįsileidžia ir pagrasina užsiundyti šunimis.

Klausimai - be atsakymų

Pati I.Kučinskienė „Lietuvos rytui" komentuoti savo santykius su kreditoriais ir Valstybės turto fondu atsisakė. Paklausta, kodėl neįsileidžia teismo paskirtų administratorių, I.Kučinskienė pareiškė, kad bankroto bylos jos bendrovėms buvo iškeltos neteisėtai, ir padėjo telefono ragelį.