„Labai prašau paskelbti mano prašymą nusikaltėliams: tegul jie daro savo blogus darbus kitose šalyse, už Prancūzijos ribų, arba grįžta atgal į Lietuvą“, - penktadienį kalbėdamas su DELFI teigė garbės konsulas Prancūzijoje Pierre’as Arnoldas Camille’is Minonzio.

Jo teigimu, Prancūzijos žandarai ir kiti pareigūnai tik gūžčioja pečiais, jau kurį laiką matydami sparčiai kylančią nusikaltimų, kuriuos padaro lietuviai, kreivę. Tokią tendenciją tiek prancūzams, tiek lietuvių diplomatams sunku paaiškinti.

Anot garbės konsulo, lietuviai dažnai įsivelia į vagystes, ypač iš prekybos centrų. Nuolat įkliūna vairuotojai, kurie sėda už vairo būdami neblaivūs, viršija greitį, neturi tvarkingų automobilio dokumentų ar privalomo civilinės atsakomybės draudimo poliso. Dalis nusikaltėlių būna nepilnamečiai.

„Prancūzijoje, kaip ir Lietuvoje, galioja tam tikri įstatymai, kurių reikia laikytis. Mūsų, garbės konsulų, pareiga turėtų būti būti padėti Lietuvai ekonomiškai, stiprinti jos įvaizdį, pagelbėti piliečiams, o ne rūpintis banditais“, - kalbėjo P. A. C. Minonzio.

Jis teigė savo nuogąstavimus išsakęs užsienio reikalų ministrui Vygaudui Ušackui, su kuriuo penktadienį buvo susitikęs Paryžiuje. Išgirstos informacijos priblokštas ministras apgailestavo, kad lietuviai užsienyje vėl minimi neigiamame kontekste.

Lietuviai puola net tautiečius

Garbės konsulo žodžiais, lietuvių įvaizdis Prancūzijoje nesulaikomai ritasi žemyn. Kasdien ambasadai Prancūzijoje esą tenka perduoti nemažai prastų žinių, surankiotų iš spaudos. Visų pirma kreivai į lietuvius žiūri teisėsaugininkai: „Dabar, jei tik pasirodys lietuvis, jie galvos, kad jį reikia iš karto sulaikyti.“

Ambasados atašė Rasa Mikuckaitė pasakojo, jog kas mėnesį Prancūzijos žiniasklaidoje pasirodo po 7-9 straipsnius apie lietuvių „žygdarbius“. „Tai yra labai daug. Anksčiau to nebuvo, - DELFI sakė diplomatė. – Jei ne kiekvieną, tai bent kas antrą dieną sulaukiame skambučių iš policijos įstaigų dėl vagysčių, dėl žmonių, kurie nėra Lietuvos piliečiai, bet turi lietuviškus asmens dokumentus. Galima daryti prielaidą, kad jie yra pardavinėjami.“

Dažniausiai policijai įkliūna ne nuolat Prancūzijoje gyvenantys, o važiuojantys tranzitu, trumpam ar net specialiai atvykę žmonės. Pastebėta, jog ypač daug nusikaltėlių yra iš Tauragės rajono.

„Organizuotos grupės vyksta specialiai į Prancūziją. Vienas iš jų taikinių – parduotuvės, ir žinomų pavadinimų. Pasisavintos prekės vėliau keliauja į Rytų Europą. Didelė problema yra cigarečių kontrabanda“, - pasakojo R. Mikuckaitė.

Avarijas dažniau patiria tolimųjų reisų vairuotojai. Tačiau nemažai žmonių įkliūna neturėdami privalomojo civilinės atsakomybės draudimo.

Pasak atašė, tokių sunkių nusikaltimų, kaip nužudymai, kuriuose figūruoja lietuviai, pasitaiko nedaug. Pavyzdžiui, kartą žiniasklaida pranešė apie vieną lietuvį, kuris buvo įtariamas lenko nužudymu. Pasitaiko atvejų, kuomet lietuviai patys nukenčia nuo smurtautojų ar vagių, kurių nemaža dalis būna tautiečiai.

R. Mikuckaitė prisiminė atvejį, kai iš Ispanijos vykę lietuviai sutiko paimti pakeleivį. Šis už tai net susimokėjo. Tačiau pasiekę Prancūziją tautiečiai paprašė bendrakeleivio sumokėti papildomai. Kadangi šis nesutiko, buvo sumuštas, apiplėštas ir išmestas į gatvę. Be pinigų ir dokumentų likęs vyras atsidūrė ligoninėje.

Penktadienį ambasada sulaukė pranešimo iš vienų prieglaudos namų apie Lietuvos pilietę, taip pat tauragiškę. Mergina su sesers vyru ir pusbroliu vyko į Ispanija. Keliaudami per Prancūziją keliautojai išgėrė alkoholio. Neblaivi tauragiškė išlipo iš automobilio ir, greičiausiai nesuvokdama savo veiksmų, iškeliavo pėsčiomis. Vyrai persigalvojo dėl Ispanijos ir pasuko atgal į Lietuvą. Jų bendrakeleivė liko be pinigų, kitų daiktų. Diplomatai, susisiekę su merginos draugu ir paprašę pasirūpinti grįžimu, išgirdo, kad Lietuvą ištiko krizė ir niekas jai nepadės.

Į prekybos centrus braudavosi pro stogus

Garbės konsulo ir diplomatės žodžius patvirtina Prancūzijos žiniasklaidos pranešimai, pasirodę pastarosiomis savaitėmis. Pavyzdžiui, kovo pabaigoje nicematin.com paskelbė, jog lietuvis įkalintas už prostitučių apiplėšinėjimą. „Slavių studenčių plėšiku“ pramintas 20-metis buvo apkaltintas 6 prostitučių užpuolimu ir apiplėšimu Paryžiaus apylinkėse ir nuteistas ketveriems metams nelaisvės. Jis veikė su 27-erių tautiečiu, kuris buvo nuteistas kalėti dvejus metus.

Tuo pačiu metu lest-eclair.fr pranešė, kad po eismo įvykio buvo sulaikytas tolimųjų reisų vairuotojas lietuvis. Jo vairuojamas vilkikas, dėl neaiškių priežasčių važiuodamas labai mažu greičiu, sukėlė eismo įvykį, kuriame smarkiai nukentėjo prancūzas, taip pat vairavęs vilkiką. Pareigūnai pradėjo tyrimą dėl lietuvio vairuoto vilkiko techninės būklės, paprašė darbo laiko apskaitos disko ekspertizės.

Po kelių dienų „Le progres“ pasirodė žinutė, jog už cigarečių kontrabandą lietuviui skirti keturi mėnesiai kalėjimo. 34-erių vyras buvo nuteistas už 191 pakelio rusiškų ir amerikietiškų bei 216 blokų lietuviškų cigarečių kontrabandą.

„Lietuvio vairuotojo kraujyje rasta 4,71 g alkoholio“. Taip praėjusią savaitę skelbė vieno „Le pays“ rašinio antraštė. Tolimųjų reisų vairuotojas rastas be sąmonės prie vilkiko vairo. 120 kg sveriantis vyras greitosios pagalbos automobiliu buvo nugabentas į ligoninę. Po paros jis atsigavo ir buvo išleistas iš ligoninės. Vairuotojo laukia teismas.

Šią savaitę lunion.presse.fr paskelbė, jog lietuvis ir moldavas jau antrą kartą buvo nuteisti dėl vagysčių iš prekybos centrų. „Alpinistais“ pavadinti vagišiai darbavosi su dviem Rusijos piliečiais. Jie vogdavo naktimis, atvažiuodami nuvarytais automobiliais ir pro stogus įsibraudami į prekybos centrus.

Televizoriai, fotoaparatai, mobilieji telefonai, kompiuteriniai žaidimai, navigacijos prietaisai vėliau iškeliaudavo į Rytų Europos šalis. Prekybos centrų patirti nuostoliai siekia 200 tūkst. eurų.

Kaltinamieji neigė įvykdę vagystes, tačiau po kraujo, palikto nusikaltimo vietoje susižeidus vienam iš nusikaltėlių, ir DNR tyrimų jie paneigti kaltės nesugebėjo.