Piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi įtariamos dvi Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnės ketvirtadienį buvo apklaustos pas ikiteisminio tyrimo teisėją, prokurorai prašo jas nušalinti nuo pareigų.

DELFI žiniomis, prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą ne tik dėl muitinės darbuotojų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, bet ir dėl per valstybės sieną neteisėtai neišvežtų įvairios paskirties prekių. Pagal tranzito dokumentus prekės, viršijančios 250 minimalių gyvenimo lygių (MGL) dydžio sumą, turėjo būti išvežtos iš šalies, tačiau esą suklastojus dokumentus jos likdavo Lietuvoje.

Pasak Muitinės kriminalinės tarnybos viršininko pavaduotojo Laimio Jankaus, Vilniaus pašto poste dirbusios muitinės pareigūnės įformino tranzito operaciją, kuria 236 kg mobiliųjų telefonų ir 4 kg atminties įrenginių buvo išvežti iš Lietuvos į Rusiją. Nauji mobilieji telefonai “Nokia”, “Samsung” ir kt. į mūsų šalį buvo atkeliavę iš Naujosios Zelandijos.

“Kai patikrinome dokumentus, ką tik buvo baigta tranzito procedūra, tačiau prekių jau nebuvo”, - L. Jankus DELFI sakė, kad tikslaus telefonų skaičiaus nepavyko nustatyti, nes krovinio dokumentuose buvo nurodytas tik krovinio svoris.

Prokurorai dar aiškinasi, kokioms bendrovėms buvo palankios muitinės darbuotojos bei kokias sumas „sutaupė“ verslininkai, brangių prekių neišveždami iš Lietuvos. Tranzito dokumentuose buvo nurodyta, kad prekės yra įvertintos 63,5 tūkst. JAV dolerių.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai ketina patikrinti ir kitas muitinės darbuotojų atliktas tranzito procedūras.