Nusikalstamos veikos padarymu – siekimu paveikti nukentėjusiąją pakeisti parodymus savo naudai įtariamas 47 metų individualios įmonės savininkas V.A. Trečiadienį teismas patenkino prokurorų prašymą leisti jį suimti trims mėnesiams, praneša Panevėžio apygardos prokuratūra.

Prekybos žmonėmis baudžiamojoje byloje kaltinamajam V.A. anksčiau paskirtą kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir draudimą bendrauti su nukentėjusiais asmenimis teismas pakeitė į griežtesnę – suėmimą.

„Kardomosios priemonės paskyrimas yra rimtas procesinis veiksmas, įtariamieji turi griežtai laikytis nurodytų reikalavimų ir įpareigojimų, nepiktnaudžiauti kardomosios priemonės nustatytomis sąlygomis ir netrukdyti tyrimui. Prokuroras turi teisę dėl padarytų pažeidimų prašyti teismo paskirti griežtesnę kardomąją priemonę. Už siekimą paveikti liudytoją ar nukentėjusį asmenį tenka atsakyti baudžiamąja tvarka“, – teigė Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas, Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Mindaugas Rimkus.

Prekybos žmonėmis baudžiamojoje byloje dėl nurodytų reikalavimų ir įpareigojimų nesilaikymo skirti griežtesnę kardomąją priemonę – suėmimą prokurorai prašo ne pirmą kartą. 27 metų kaltinamoji R. L., nors ir buvo įspėta, taip pat nepaisė privalomų vykdyti kardomosios priemonės (namų arešto ir užstato) nurodytų pareigų – nekliudyti procesui, darė poveikį liudytojams. Prokurorų prašymu, jai buvo paskirta griežtesnė kardomoji priemonė – suėmimas, o 40 tūkstančių litų piniginis užstatas perėjo valstybei.

Įstatymas tam, kas bet kokiu būdu siekė paveikti liudytoją ar nukentėjusį asmenį naudojant smurtą ar kitokią prievartą, numato laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų.

Šių metų sausio mėnesį apygardos teisme pradėtoje nagrinėti Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų tirtoje tarptautinio rezonanso sulaukusioje prekybos žmonėmis baudžiamojoje byloje nusikalstamų veikų padarymu – prekyba žmonėmis, įtraukimu į prostituciją ir pelnymusi iš kito asmens prostitucijos kaltinama organizuota septynių asmenų grupė, kurioje yra trys moterys ir keturi vyrai.

Dar vieno – albanų tautybės įtariamojo atžvilgiu prekybos žmonėmis byloje ikiteisminis tyrimas atskirtas į atskirą, prokurorų prašymu jam suimti išduotas Europos arešto orderis.

Didelės apimties – 40 tomų byloje yra 31 epizodas, kuriuose organizuotos grupės nusikalstamos veikos buvo padarytos Anykščių, Jonavos, Kėdainių, Kaišiadorių, Panevėžio rajonuose.

Šioje byloje ikiteisminis tyrimas pradėtas prieš dvejus metus Kėdainių rajone pasikėsinus vieną merginą išvežti į užsienį ir įtraukti į prostituciją. Tiriant toliau buvo atskleistos nusikalstamos veikos, padarytos kelerius metus ar net dešimtmečio pradžioje.

Tarp 25 nukentėjusiųjų – apgaule, prievarta ir kitais būdais į užsienio šalis išvežtos kaimuose gyvenančios jaunos merginos, kurios, neturėdamos darbo ir jokio pragyvenimo šaltinio sau ir kai kurios savo vaikams, būdavo įtraukiamos į prostituciją ir tapdavo pasipelnymo šaltiniu kaltinamiesiems. Merginos buvo gabenamos į Vokietiją, Ispaniją, Jungtinę Karalystę.

Kaltinamiesiems gresia iki 12 metų kalėjimo.