Pagal naująjį kodeksą įkalinimo įstaigoje vaikus auginančioms moterims bus sudarytos teisinės prielaidos anksčiau išeiti iš pataisos įstaigos. Ypatingais atvejais, vadovaudamasis motinos ir vaiko interesais, teismas tokią nuteistąją galės paleisti iš laisvės atėmimo vietos lygtinai arba pakeisti jai skirtą bausmę švelnesne, su laisvės atėmimu nesusijusia bausme, pranešė Teisingumo ministerija.

Be to, kalinčios moterys savo vaikus įkalinimo įstaigoje galės auginti iki trejų metų, t.y. metais ilgiau, nei buvo numatyta iki šiol. Ir laisvėje, ir įkalinimo įstaigoje vaikų susilaukusios moterys iki trejų metų galės juos auginti įstaigos Vaikų arba kūdikių skyriuje.

Anot Kalėjimų departamento, šiuo metu Lietuvos įkalinimo įstaigose kali 397 moterys, tuo tarpu visose šalies įkalinimo įtaigose teismo laukia ar bausmę atlieka 10 tūkst. 725 asmenys.

Panevėžio kolonija yra vienintelė laisvės atėmimo vieta Lietuvoje, kurioje įkalintos moterys savo vaikus augina iki dvejų metų. Po to moterys savo mažylius atiduoda giminaičiams arba miesto vaikų globos namams.

Kardomojo kalinimo vietose - Šiaulių tardymo izoliatoriuje ir Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime moterims būti kartu su savo vaikais sąlygų nėra. Šiose įstaigose pagimdyti vaikai atiduodami motinų šeimoms ar giminaičiams, o jei tokių nėra - perduodami kūdikių namų globai.

Vaikų ar kūdikių skyriuje moterys gyvena kartu su savo vaikais, įkalinimo įstaigos personalas į auklėjimo procesą nesikiša. Prireikus moterims padeda bendrosios praktikos slaugytojos. Kolonijoje yra žaidimų kambarys, jame - daug ugdomųjų priemonių.

Nuteistosios motinos su savo vaikais gyvena izoliuotos nuo kitų nuteistųjų gyvenamųjų patalpų. Jos turi savo virtuvę, dušą, kitas buitines patalpas. Moterys pačios ruošia vaikams maistą, eina su jais pasivaikščioti. Be to, įstaigos personalas išveda vaikus pasivaikščioti po miestą.

Panevėžio kolonija šiuo metu nėra perpildyta. Bausmę čia gali atlikti 540 moterų, dabar jų kolonijoje - 299. Vaikus šiuo metu kolonijoje augina 8 motinos, o vietų yra 12.

Pirmadienį Lietuvoje apsilankiusi Baltijos jūros valstybių tarybos (BJVT) komisarė demokratijos plėtrai Helle Dehn (Helė Dehn) įvertino nuteistųjų Lietuvoje įkalinimo sąlygas ir žmogaus teisų pažeidimus laisvės atėmimo vietose.

Kaip pranešė Teisingumo ministerija, pareigūnė pasidžiaugė, kad moterų kolonijoje nuteistosioms ir jų atžaloms sudarytos geros sąlygos.