Vakar apie 16 valandą sostinės Šilo gatvės ruože, kuriame greitis ribojamas iki 40 kilometrų per valandą, eismo priežiūros tarnybos pareigūnai sustabdė bene dvigubai (apie 75 km/h) greitį viršijusį automobilį "Volvo 960". Jo vairuotojas, kelių policininkui greitakalbe prisistatęs Vadovybės apsaugos departamento (VAD) karininku, pareiškė vežąs VIP (labai svarbų asmenį - aut.) ir, net nespėjęs uždaryti priekinio lango, nurūko tolyn.

Automobilį stabdęs pareigūnas spėjo įsidėmėti, kad jame, be dviejų keleivių - vyriškio ir moters, sėdėjo dar ir trečias, labai panašus į kelerius metus ieškomą Zamolskį.

Kelių policininkai apie tai pranešė Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato budėtojui. Sukėlus aliarmą, įvykio vieton išskubėjo keli ekipažai organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnų ir "Aro" automatininkų. Vyresnysis "Aro" komisaras Viktoras Grabauskas LŽ atsisakė komentuoti vakarykštę operaciją, tačiau redakcijai pavyko sužinoti kai kurias jos detales.

Važiuodami Šilo gatve, "Aro" vyrai ir kriminalinės policijos operatyvininkai priekyje pastebėjo šalikelėje sustojusį tamsų "Volvo", kuriame galėjo būti ieškomasis. Vienas ekipažų apsisuko atgal, norėdamas į Šilo gatvę įsukti iš kitos pusės, kad "Volvo" negalėtų išvažiuoti. Manoma, kad sėdėjusieji pastarajame automobilyje išgirdo nuvažiuojančios policijos mašinos sirenas ir išlipo lauk. Tai pamatę pasaloje laukę pareigūnai metėsi jų link.

Kol pareigūnai pribėgo, "Volvo" ant galinės sėdynės buvo likęs vienas vyriškis. Jis prisistatė esąs Mažeikių policijos komisaras Markevičius. Su juo važiavęs, kaip spėjama, Zamolskis, pasislėpė netoli esančiame miške, o moteriškė stoviniavo netoli už tvoros. Pareigūnai nustėro supratę, kad atsidūrė prie Prezidento Rolando Pakso namo rezidencijos.

Anot vieno pavardės nenorėjusio skelbti pareigūno, už tvoros stovėjusi moteriškė gruzinišku akcentu įsakmiai liepė neliesti automobilyje "Volvo" sėdėjusio vyro, tačiau jis vis tiek buvo nuvežtas į VPK.

Vilniaus policijos šefas Erikas Kaliačius vakar vakare LŽ iš pradžių neigė ką nors žinąs apie incidentą prie Prezidento namo, tačiau vėliau per spaudos tarnybą patarė kreiptis į Policijos departamentą.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas ir kriminalinės policijos biuro vadovas Visgirdas Telyčėnas buvo atviresnis. Jis LŽ patvirtino, kad iš tiesų iš VPK į departamentą buvo atvežtas Mažeikių policijos komisariato vadovas Algis Markevičius, tačiau, kol nebaigtas tarnybinis patikrinimas, atsisakė komentuoti įvykio detales.

Iš patikimų šaltinių redakcija sužinojo, kad Markevičiaus apklausa vyko iki vėlaus vakaro. Iš pradžių jis elgėsi arogantiškai ir atsisakė atsakinėti į vyresnybės klausimus, bet vėliau, pagrasinus iškelti baudžiamąją bylą už nusikaltimą padariusio asmens slėpimą, papasakojo, ką vakar veikė Vilniuje.

Markevičius buvo priverstas prisipažinti bandęs asmeniškai sugauti Vilniaus rajone siautėjantį žagintoją ir taip susigrąžinti vadovybės palankumą, nes pastaruoju metu jis ne kartą pastebėtas Lolišvili kompanijoje ir minėtas kaip vienas realiausių kandidatų į generalinio komisaro postą.

Anot Markevičiaus, pirmadienį "Lietuvos žiniose" perskaitęs publikaciją "Atsargiai: dar vienas pakelių maniakas", kurioje buvo paskelbta apie vyriškį, važinėjantį po Vilniaus apylinkes mėlynu automobiliu ir žaginantį pakeleivingas nepilnametes moksleives, jis pasiėmė laisvadienį ir atvyko į Vilnių pas aiškiaregę Lolišvili. Sena jo pažįstama pažadėjusi padėti sugauti nusikaltėlį.

Išsikvietusi Vadovybės apsaugos departamento automobilį, gruzinė įsisodino komisarą ir nuvažiavo iki Nemenčinės (Vilniaus r.), netoli kurios buvo užregistruoti keli nusikaltimai.

Lolišvili ilgai laukti šalikelėje nereikėjo: prie "masalo" netrukus stabtelėjo mėlynas automobilis. Jį vairavęs vyriškis, kaip teigiama, paveiktas įsėdusios vidun Lolišvili magiškos galios, prisipažino esąs seniai ieškomas Zamolskis ir nuo šiol norįs ne žaginti ir žudyti, o padėti Prezidentui įvesti tvarką.

Markevičiaus teigimu, Lolišvili mobiliuoju telefonu tuoj pat paskambino Prezidentui Paksui ir šį įtikino per Lietuvos televiziją tiesioginiame eteryje, dalyvaujant Zamolskiui, kreiptis į piliečius ir paprašyti jų paskelbti moratoriumą visiems nusikaltimams, kol Lietuva nebus prįimta į Europos Sąjungą ir NATO. Bendro pareiškimo tekstą sutarta suderinti Prezidento namuose.

Anot Mažeikių komisaro, šią akciją sužlugdė Vilniaus policija, todėl jis svarsto galimybę kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši iškeltų baudžiamąją bylą dėl sabotažo.

Miške pasislėpusio Zamolskio vakar iki išnaktų ieškojo 2-ojo pulko kariai, policija ir kinologai. Praėjusią vasarą ieškomiausias Lietuvos nusikaltėlis buvo pastebėtas pajūryje. Zamolskio motinos ir brolio namuose Kauno kriminalistai pernai buvo radę slėptuvę - įrengtą gultą, staliuką, tačiau jo paties ten nebuvo.

Pasak vyresniojo komisaro Kęstučio Tūbio, Lolišvili pavykus rasti Zamolskį, atmesta versija, kad jis bendrų gali būti nužudytas.

Praėjusį pavasarį Zamolskio pėdsakai buvo aptikti Šiauliuose. Čia nusikaltėlis nuomojo kambarį pas statybose dirbančius ir mėgstančius išgerti žmones Ežero gatvėje (miesto centro pakrašty). Tai Zamolskiui buvo itin paranku - šeimininkai, žinodami, kad nuomininkas ieškomas, apie tai policijai nepranešė - bijojo keršto.

Praėjusį balandį Zamolskį iš buto išbaidė aplink pradėję sukiotis policijos pareigūnai. Kai kilo įtarimas, kad jį susekė, nusikaltėlis akimirksniu susirinko daiktus ir išsikraustė. Pareigūnai tą pačią dieną patikrino nusikaltėlio nuomotą butą, tačiau jo nerado - pavėlavo pusdienį.