Pakelių žagintojas (ar žagintojai) savo "veiklą" pradėjo beveik tuo pat metu, kai Vilniaus apygardos teismas iki gyvos galvos įkalino Kazį Jonaitį. Sausio viduryje Jonaitis išklausė nuosprendį, o po dviejų savaičių kitas iškrypėlis pradėjo nusikaltimų seriją.

Pasisiūlė pavežti

Vasario 3 diena. Penkiolikmetė Paberžės vidurinės mokyklos moksleivė po pamokų išsiruošė namo. Už keliolikos kilometrų esančius Visalaukius mergaitė pasiekdavo mokyklos autobusu, o nuo stotelės iki namų jai tekdavo pusantro kilometro eiti pėsčiomis. Paauglei bepėdinant sustojo automobilis ir vyriškis pasisiūlė pavežti. Vežė netoli - į Visalaukių miško tankmę, ten moksleivė buvo sumušta, prigąsdinta ir išžaginta.

Į Paberžės vidurinę mokyklą moksleiviai suplaukia iš pačių atokiausių kaimų. Vaikus kiekvieną dieną vežioja specialus mokyklos autobusas. Tolimiausia stotelė (Adomaičių) nuo Paberžės nutolusi 25 kilometrus. Penkiolikos kilometrų atstumas jau laikomas "artimu".

Tačiau yra vaikų, kuriems nuo stotelių iki namų tenka pėdinti dar po du tris ar net daugiau kilometrų. Ir anaiptol ne judriais plentais, o pamiškėmis, kemsynais ir laukų keliukais. Dėl to pedagogai per susirinkimus vaikams nuolat kaldavo į galvą saugotis perėjūnų, nesėsti į pakeleivingas mašinas. Kaip paaiškėjo, nei paskaitos, nei vyresniųjų patarimai mergaičių nuo iškrypėlių neapsaugo.

"Ko jūs norite? Pusės moksleivių tėvai gyvena žemiau skurdo ribos. Vaikų jie negali nei pavėžėti, nei palydėti, - LŽ sakė viena Paberžės pedagogių, nenorėjusi skelbti savo pavardės. - Taip pat skurdžiai gyvena ir išprievartautoji mergaitė".

Maždaug savaitę po įvykio ji pati ir Paberžės mokiniai buvo apimti panikos, šalinosi automobilių, tačiau kojų nuovargis savo padarė. Anot pedagogės, jie ir vėl sėda į pakeleivingas mašinas.

Savas ar prašalaitis?

Pedagogai ir pareigūnai iš pradžių įtarė, kad penkiolikmetę užpuolė nevietinis. Mat netoli judrus Utenos plentas, iš jo perėjūnas galėjo į nuošalų žvyrkelį atklysti "trumpam nuotykiui". Tačiau netrukus pareigūnai suabejojo atsitiktinio užklydėlio versija. Po mėnesio Nemenčinėje panašiomis aplinkybėmis buvo išžaginta kita mažametė. Nemenčinės ir Paberžės žagintojų požymiai įtartinai sutapo.

Mėlynas automobilis

Kovo 15-oji. Dvylikos metų mergaitė nuošaliu žvyruotu keliu iš Nemenčinės ėjo namo į kaimą. Kelio Buivydžiai-Nemenčinė trečiajame kilometre ją pralenkė tamsiai mėlynas lengvasis automobilis. Jo vairuotojas apsižvalgė, kad nuošalus žvyrkelis tuščias, apgręžė automobilį ir užkalbino paauglę. Kadangi ši nesileido į kalbas, vyriškis paskubomis prievarta įsitempė ją į automobilį, nuvežė į Padabčių kaimo mišką ir, grasindamas susidoroti, išžagino. Paskui skubiai nulėkė Nemenčinės miestelio kryptimi.

Šį nusikaltimą tiriančius pareigūnus nustebino keli sutapimai. Dvylikametė nurodė, kad nusikaltėlis atvažiavo tamsios spalvos (greičiausiai mėlynos) lengvuoju automobiliu. Jis buvęs maždaug 25-30 metų, greičiausiai nepasiturintis, kadangi mašinoje mėtėsi seno modelio didelis mobilusis telefonas su ištraukiama antena.

Beveik tą patį apie savo kankintoją pasakojo ir ankstesnioji auka. Tiktai vyresnė mergaitė įvardijo ir nusikaltėlio automobilio markę. Jai jis buvo panašus į seno modelio "Audi". Visalaukį, Paberžę, Nemenčinę skiria vos keliolika kilometrų. Taigi žagintojas galėjo būti ir vietinis.

"Popamokinė" versija

Nuosekliai išanalizavus aplinkybes paaiškėjo, kad paslaptingasis nusikaltėlis aukų tyko beveik tuo pačiu metu: tarp 16 ir 18 valandų. Būtent tada, kai mokiniai po pamokų ima grįžti į nuošalius kaimus ir vienkiemius. Pareigūnams teko prisiminti dar vieną labai panašią išžaginimo istoriją.

Vasario 17 dieną po pamokų buvo užpulta ir išžaginta Nemėžio vidurinės mokyklos moksleivė. Atitiko ir laikas (maždaug 17 valanda), ir aplinkybės. Keturiolikos metų moksleivė pasibaigus pamokoms iš Nemėžio autobusu išvažiavo į Didžiasalį.

Nuo stotelės iki jos namų - apie du kilometrus, o kelias veda pro nedidelį, bet tankų Kateliškių mišką. Paauglė drąsiai patraukė jai pažįstamu keliuku, tačiau kelią jai pastojo agresyviai nusiteikęs nepažįstamas vyriškis. Mergaitė buvo nutempta į tankmę ir išžaginta.

Šio ir prieš tai aprašytų nusikaltėlių požymiai sutapo, tik nebuvo mėlynojo automobilio. Ar jis nebuvo paslėptas kiek toliau tankmėje, nukentėjusioji nematė.

Nusikaltėlis veikia vienas

Vilniaus rajono policijos komisariato pareigūnai beveik neabejoja, kad visais trimis atvejais galėjo veikti tas pats žmogus. Viena iš mergaičių buvo užpulta šeštadienį, kai pamokos nevyksta. Tačiau minėtą auką užpuolęs nusikaltėlis labai nustebęs teiravosi, kodėl ši esanti ne mokykloje. Tai liudytų, kad vyras į mažamečių "medžioklę" išvažiuoja iš anksto pasiruošęs ir būtent po pamokų.

Gaudė ir žagino

Dar vieną atvejį pareigūnai linkę priskirti tam pačiam nusikaltėliui. Tai įvyko Galgiuose sausio 24-ąją. Šešiolikos metų mergina laukė autobuso Galgių gyvenvietėje esančioje "Vilijos" stotelėje. Buvo maždaug 18 valanda. Čia prie jos prikibo jaunas vyriškis, nutempė į artimiausius krūmus ir kelis kartus išžagino.

Iškankinta mergina leidosi bėgti keliu ir per kelias valandas pėsčia pasiekė Dvarčionių gyvenvietę. Beveik visą kelią ji jautėsi sekama, bėgdama klupo, slapstėsi už pakelės krūmų, medžių, pastatų. Maždaug 22 valandą lengviau atsikvėpė gana judrioje Plytinės gatvėje. Tačiau tas pats nusikaltėlis ją dar kartą išprievartavo.