Trečiadienį VSAT Vilniaus rinktinės Nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės skyriaus pasieniečiai kartu su Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus inspektoriumi atliko patikrinimą sostinės Liepkalnio gatvėje esančiose gamybinėse patalpose.

Pasieniečiai iš kolegų Užsieniečių registracijos centre (URC) buvo gavę informacijos, kad čia gali būti nelegaliai dirbančių centro gyventojų.

Patikrinimo metu VSAT pareigūnai šiose patalpose, kur buvo gaminamos automobilių dalys, sulaikė tris ten dirbusius Pakistano piliečius. Pasieniečiai netruko išsiaiškinti, kad šie jauni vyrai yra URC Pabradėje gyventojai, prieglobsčio Lietuvoje prašytojai. Prie pastato VSAT pareigūnai taip pat sulaikė 23-ejų Indijos pilietį ir 26-erių tunisietį. Kaip vėliau paaiškėjo, abu jie Lietuvoje buvo legaliai ir neslėpė ėję dirbti to pat nelegalaus darbo, kurį ten atliko pakistaniečiai.

Pirminiais VSAT duomenimis, darbą šiems užsieniečiams suteikė legaliai Lietuvoje gyvenantis 29-erių Libano pilietis, kuris taip pat buvo šiose patalpose. Nustatyta, kad gamybos įmonėje jis dirba pagal įgaliojimą kaip ūkio ir komercijos direktorius.

Jokių darbo sutarčių su įmonėje dirbančiais užsieniečiais libanietis negalėjo pateikti. Kadangi ne visi iš sulaikytųjų turėjo asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus, pasieniečiai juos nuvežė į VSAT Vilniaus rinktinę, kur apklausė ir nustatė asmenybes.

Dėl nelegalaus darbo Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnai pradėjo administracinės bylos teiseną. Jie taip pat tirs su šiuo įvykiu susijusias aplinkybes. Po apklausų VSAT pareigūnai užsieniečius paleido. Prieglobsčio prašytojai pakistaniečiai tą patį trečiadienio vakarą grįžo į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje, todėl formaliai jie nepažeidė 24 val. termino. Prieglobsčio prašytojai iš URC turi teisę nustatyta tvarka išeiti jo teritorijos ne ilgiau kaip 24 val.

Nors šiuo metu, kai Lietuvoje pasikeitė ekonominė padėtis, neteisėto URC gyvenančių užsieniečių darbo atvejų sumažėjo, tačiau problema išlieka.

URC Pabradėje gyvenantys užsieniečiai, pasinaudodami teise laikinai išeiti iš centro, nevengia imtis nelegalių darbų. Šių jiems parūpina nesąžiningi darbdaviai. Todėl centro pareigūnai yra įsitikinę, kad būtina skirti dar daugiau dėmesio užsieniečių kontrolei šalies viduje.

,,Buvau darbe, negalėjau išeiti, todėl pavėlavau“, – tai vienas iš užsieniečių pasiaiškinimų apie negrįžimą į centrą laiku, t. y. praėjus 24 valandoms nuo išvykimo iš centro.

Vis dar pasitaiko atvejų, kai darbdaviai, siekdami kuo didesnio pelno, nelegaliai įdarbina žmones, taip iškreipdami darbo rinką, vengdami mokėti mokesčius ir t.t. Ne išimtis šiame negatyviame reiškinyje ir centre apgyvendinti užsieniečiai, nors Lietuvos įstatymai nenumato galimybės centre apgyvendintiems asmenims dirbti ar užsiimti kita veikla.

Drausminio poveikio priemonių taikymas prieglobsčio prašančių užsieniečių nelabai gąsdina - mėnesio piniginės pašalpos (šiuo metu ji sudaro 26 Lt) neišmokėjimas šiurkščiai ar nuolat pažeidinėjantiesiems nustatytą tvarką dažnai nėra aktualus.

Vieno užsieniečio išlaikymas URC kainuoja apie 1650 Lt per mėnesį.