Pirmas konkretus politinio bendradarbiavimo žingsnis – Ketinimų Protokolas, kurį Šiaurės ir Baltijos šalių ministrai, atsakingi už narkotikų klausimus, planuoja pasirašyti 2003 m. rugsėjį Lunde (Švedija). Protokolas apibrėš bendrus šalių prioritetus, kurie būtini norint efektyviau kovoti prieš narkotikus Baltijos šalims tapus Europos Sąjungos narėmis.

Šių metų rudenį taip pat planuoja įsteigti projektų finansavimo programą. Ši programa numatys prevencinių ir reabilitacinių priemonių bei psichologinių ir socialinių paslaugų teikimą narkomanams ir jų artimiesiems. Programą administruos Šiaurės Ministrų Tarybos informacijos biuras Vilniuje.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos visuomenės sveikatos skyriaus vedėjo Romualdo Sabaliausko, narkotikų problemoms spręsti Lietuvoje skiriama nepakankamai dėmesio. Per pastaruosius penkerius metus oficialus narkomanų skaičius padidėjo 5 kartus, ir šiuo metu šalyje yra užregistruota 4 tūkst. 400 narkomanų. Tai rodo, kad Lietuvoje dar trūksta aiškių politinių prioritetų ir infrastruktūros kovojant prieš narkotikus.

Sveikatos apsaugos, Teisingumo, Socialinės apsaugos ir darbo bei Vidaus reikalų ministerijų atstovai siūlo į kovą prieš narkotikus įtraukti bendruomenes, mokyklas, šeimas. Taip pat būtina sutvarkyti narkomanų gydymo ir reabilitacijos sistemą, bei pagreitinti su narkotikais susijusių nusikaltimų tyrimą ir išaiškinamumą.