VSAT Šiaulių rinktinės pasieniečiai keliaujančiųjų dokumentų tikrinimus vykdė pasirinktinai pagal rizikos faktorius keliuose Žagarė – Augstkalnė, Joniškis – Jelgava, Puodžiūnai – Krievgali, Saločiai – Grenctalė, Joneliai – Brunava ir Biržai – Germaniškis. Latvijos pasieniečiai tikrino vykstančiuosius keliais Vitinė – Vegeriai, Jelgava – Joniškis, Adžuni – Žeimelis, Grenctalė – Saločiai, Skaistkalnė – Germaniškis ir Nereta – Suvainiškis.

Operacijos metu Lietuvos ir Latvijos pasieniečiai siekė išaiškinti šalyje nelegaliai esančius užsieniečius, bandymus naudotis suklastotais dokumentais atvejus, nelegalios migracijos maršrutus, nustatyti priemones ir būdus, užtikrinančius efektyvesnę nelegalios migracijos kontrolę. Taip pat abiejų šalių pareigūnai tobulino informacijos keitimosi apie nustatytus nelegalių migrantų ir paieškomų asmenų sulaikymo atvejus sistemą.

Per 5 val. VSAT Šiaulių rinktinės Nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės skyriaus, Joniškio ir Pasvalio užkardos pareigūnai iš viso patikrino 84 transporto priemones ir 132 asmenis. Pasieniečiai nustatė, kad 5 latviai Lietuvoje buvo be asmens dokumentų. Patruliuojant su Šiaulių policijos pareigūnais buvo užfiksuoti 5 Kelių eismo taisyklių pažeidimai.

Latvijos pasieniečiai per operaciją savo šalies teritorijoje sulaikė 5 lietuvius, vykusius be kelionėje būtinų asmens dokumentų.

Panašią priemonę abiejų šalių sienos apsaugos pareigūnai vykdė ir prieš mėnesį. Organizuodami bendras operacijas abiejų šalių pasieniečiai daug dėmesio skiria jų prevenciniam poveikiui. Neretas keliaujantysis per vidines ES sienas mano, jog čia nebelikę jokios kontrolės, o tai skatina nusikalsti linkusius asmenis jaustis drąsiau. Be to, pasitaiko keliaujančiųjų per Lietuvos sieną su Latvija bei Lenkija, kurie klaidingai mano, jog važiuoti galima neturint jokių dokumentų.

Nuo tada, kai Lietuva įsiliejo į Šengeno erdvę, pasienyje su Latvija taikydami rizikos analizės metodus Šiaulių pasieniečiai pasirinktinai patikrina tik apie 1 proc. visų keliaujančiųjų, tačiau sulaiko penkis kartus daugiau nelegalų nei prieš Lietuvos narystę Šengeno erdvėje.