Penktadienį apie 22 valandą Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Specialiosios paskirties būrio pareigūnai Šalčininkų rajono Tausiūnų kaimo ribose pat sienos su Baltarusija pastebėjo maždaug 10 žmonių grupę.

Kaip pranešė VSAT, tamsoje Varėnos pasieniečiai galėjo įžiūrėti tik jų siluetus, tačiau matėsi, kad į Lietuvos gilumą ėję žmonės kažką neša.

Du Specialiojo būrio pareigūnai, radijo ryšiu iškvietę pastiprinimą, bandė sulaikyti įtariamuosius, tačiau šie, iš tolėliau pastebėję besiartinančius pasieniečius ir metę nešulius, spruko į visas puses ir spėjo tamsoje pasislėpti.

Kaip paaiškėjo, minėta grupė link Tausiūnų kaimo nešė 91 penkių litrų talpos bakelį (iš viso 435 litrus) su skysčiu, turinčiu alkoholio kvapą, manoma, spiritu. Kad būtų patogiau nešti, po 2 bakelius buvo sudėta į kartonines dėžes, o dvi tokios dėžės surištos audeklu ir pritaikytos nešti persimetus per petį.

Įtariama, kad spiritas buvo įneštas iš Baltarusijos.

VSAT pareigūnai pradėjo aplinkinių vietovių apiešką - į pagalbą tarnybiniu visureigiu "Land Rover Defender" atskubėjo netoliese buvęs dar vienas specialiojo būrio ekipažas.

Tausiūnų kaime apie vidurnaktį pasieniečiai pastebėjo už vienos sodybos lūkuriuojantį įtartiną vyrą. Jis neturėjo asmens dokumentų ir prisistatė Tausiūnų gyventoju R. Ž. Kadangi vyriškis nesugebėjo paaiškinti, ką tokiu metu veikia prie svetimos sodybos, pasieniečiai nusprendė išsiaiškinti sulaikytojo asmenybę.

Vyriškis teigė, savo dokumentus palikęs netoliese esančioje jo sodyboje ir galįs pareigūnams tai įrodyti.

Į įvykio vietą tarnybiniu visureigiu atvyko iškviesti VSAT Varėnos rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai.

Kartu su R. Ž. nuvykę į vyriškio nurodytą sodybą, jos viduje pasieniečiai rado maždaug 15 žmonių grupę, besivaišinančią alkoholiniais gėrimais. Tarp saviškių atsidūręs R. Ž. ėmė garsiai piktintis jį sulaikiusiais VSAT pareigūnais - vyriškis teigė, kad jį ketinta išvežti nežinoma kryptimi, o vėliau - uždaryti į kalėjimą, fiziškai susidoroti ir pan.

Pasak pranešimo spaudai, tokios kaimiečio kalbos gerokai įsiutino troboje girtavusius vyrus bei moteris. Itin aršiai ir agresyviai elgėsi R. Ž. motina prisistačiusi moteris. Susirinkusiesiems nepatiko jų vaišes netikėtai nutraukę pasieniečiai - pastarieji buvo išstumti iš kambario.

Nuo alkoholio apsvaigusiems kaimiečiams to nepakako - plūsdamiesi necenzūriniais žodžiais, jie taip pat išėjo į kiemą. Kaimiečių rankose iš kažkur atsirado akmenys, lentų nuolaužos ir plytgaliai, kuriais jie ėmė daužyti kieme stovėjusius du pasieniečių visureigius.

Įsiplieskus konfliktui, pasieniečiai, bandydami išsisukti nuo į juos skriejusių akmenų bei plytų krušos, bandė žodžiu įspėti įsisiautėjusius chuliganus.

Pareigūnai, matydami gausesnį, tačiau nuo svaigalų gerokai apdujusį kaimiečių būrį, iš paskutiniųjų stengėsi išvengti fizinės jėgos panaudojimo ir masinių muštynių. Chuliganams ir toliau nesiliaujant, pasieniečiai įspėjo panaudosią fizinę jėgą ir šaunamąjį ginklą, tačiau kaimiečių ir tai nesustabdė.

Kilus realiai grėsmei, kad tarnybines pareigas atliekantys pareigūnai gali būti sužaloti, specialiojo pasieniečių būrio pareigūnas iš tarnybinio pistoleto "Sig Sauer P226" du kartus iššovė į orą. Įspėjamieji šūviai trumpam atšaldė apgirtusių kaimiečių įkarštį - jie liovėsi talžę pareigūnų visureigius ir išsilakstė.

Pasieniečiai į pagalbą iškvietė policijos ekipažą. Apie tarnybinio ginklo panaudojimą buvo pranešta Šalčininkų rajono apylinkės prokuratūrai, kurios atstovai taip pat buvo pakeliui į Tausiūnus.

Tuo metu sodybos kieme vėl ėmė rinktis pareigūnų buvimu ir nutrauktomis vaišėmis nepatenkinti kaimiečiai.

Pasieniečiai, vengdami dar vieno konflikto, sėdo į aplamdytus visureigius, atsitraukė į kaimo pakraštį ir čia ėmė laukti atvykstančių policijos pareigūnų.

Apžiūrėjus tarnybinius automobilius, nustatyta, kad suskaldytas vieno visureigio priekinis stiklas, keliose vietose įlenktas ir apibraižytas kėbulas. Antrasis pasieniečių visureigis nukentėjo mažiau - chuliganai aplaužė variklio gaubto groteles, įdaužė stiklą.

Į sodybą atvykę policijos ir prokuratūros pareigūnai apklausė konflikte dalyvavusius kaimiečius, kurių gretos per tą laiką spėjo gerokai praretėti - dalis chuliganų, pabūgę gresiančių nemalonumu, išsilakstė.

Pareigūnų teigimu, nustatyti visi konflikto dalyviai - už chuliganizmą jiems ketinama skirti administracines baudas.

Pasieniečių operatyvininkai aiškinasi, ar agresyviai besielgę kaimiečiai yra susiję su ties Tausiūnais sulaikytos svaigalų kontrabandos gabenimu.

Dėl šio įvykio VSAT Varėnos rinktinės Operatyvinės veiklos skyriuje bus iškelta baudžiamoji byla. Apdaužyti visureigiai saugomi Varėnos rinktinėje ir Purvėnų užkardoje.