Šiemet jau kilo 5 gaisrai, kuriuose žuvo po 2 šalies gyventojus. Miestuose žuvo 18 žmonių, o miesteliuose ir kaimo vietovėse – 36. 14 gyventojų žuvo dėl neatsargaus rūkymo, 10 žmonių žūties priežastimi buvo neatsargus elgesys su ugnimi.

Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet daug mažiau gyventojų žuvo dėl elektros įrenginių eksploatavimo taisyklių pažeidimų (pernai – 8, šiemet – 3) ir dėl krosnių bei dūmtraukių įrengimo ir jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų (pernai – 8, šiemet – 4). Dar 22 žmonių žuvimo priežastys tiriamos.

Pagrindinės gaisrų priežastys: neatsargus gyventojų elgesys su ugnimi (42 proc.), krosnių, židinių ir dūmtraukių įrengimo bei jų eksploatavimo taisyklių pažeidimai (15,6 proc.), netvarkinga elektros įranga ir elektros prietaisų eksploatavimo taisyklių pažeidimai (12,5 proc.), neatsargus rūkymas (4,5 proc.). Be to, šiemet įregistruoti 78 padegimai (5,2 proc.), o 180 gaisrų (12 proc.) priežastys dar aiškinamos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas nori atkreipti visuomenės dėmesį į pagrindines tragiškų gaisrų priežastis bei kitas nelaimes ir, artėjant savaitgaliui, dar kartą prašo gyventojų atsargiau elgtis su ugnimi, nerūkyti lovose, saugiai naudotis šildymo įrenginiais, nepalikti be priežiūros besikūrenančių krosnių ir mažamečių vaikų bei nelipti ant klastingo pavasarinio ledo.