Poelgis, kuriuo įtariamas 9-metis Lukas, suglumino visus. Niekas nesitikėjo, kad šis "gerietis" galėtų iššokti iš 4 aukšte esančio buto balkono.

Skaudi realybė konstatuota trečiadienio vakarą. Viena 3 sūnus auginanti motina, kaip įprasta, buvo darbe. Dvyniai trečiokai ir metais vyresnis jų brolis namie buvo vieni. Apie 20 val. pas motiną, dirbančią kebabinėje, atbėgo vyresnėlis. Nuo jo praneštos žinios mamai... kojas pakirto.

Būklė sunki

Kaip tą vakarą vienas iš dvynių - Lukas - iškrito iš balkono, vakar galėjo paaiškinti tik mažamečiai jo broliai. Dabar berniukas prižiūrimas Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) vaikų reanimacijos ir intensyviosios terapijos specialistų. 9-mečiui lūžusios abi kojos, suknežinti dubens kaulai, smarkiai sutrenkti plaučiai, įtariama, kad pažeisti ir kiti vidaus organai. Be deguonies kaukės vaikas negali kvėpuoti. Jo būklė labai sunki.

Pasak Luko brolių, nelaimė įvyko dėl automobilių modeliukų - dvyniai jų nepasidalijo. "Mes pešėmės..." - tik taip konflikto esmę vakar apibūdino trečiokas. Vyresnėlis dar nešnekesnis.

Remdamasi brolių pasakojimu mokyklos direktorė Angelė Vasiliauskienė LŽ sakė, kad apimtas pykčio Lukas nubėgo į svetainę. Tada neva puolė tiesiai prie balkono ir, nieko nesakęs, nušoko žemyn.

Lemtingas sutapimas

Svetainė, kurią motina, išeidama į darbą, paprastai užrakindavo, tą vakarą buvo nerakinta. "Pamiršau per skubėjimą", - LŽ prisipažino KMUK sutikta nelaimės prislėgta berniukų mama.

Ji rakindavo nuo sūnų ne tik svetainę. Išeidama į darbą išimdavo ir balkono rankeną. "Visada buvau atsargi. Juk mūsų balkonas - atviras", - tik toks buvo moters paaiškinimas. Tądien per pietus ji trumpam užbėgo namo ir vėl išskubėjo į darbą. Jame 4 dienas iš eilės užtrukdavo nuo ryto iki vėlumos, tačiau paskui 4 dienas būdavo laisva. Su vyru išsiskyrusi moteris viena augina sūnus.

Prienų teisėsaugininkai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Kol nėra galutinių medikų išvadų, pritaikytas toks Baudžiamojo kodekso straipsnis.

Vakar po pietų į KMUK pas Luką išsirengė ir tyrėjai. Tikėtasi, jog 9-metį pavyks apklausti. Prasitarta tik tiek, kad yra duomenų, jog jį vijosi vyresnysis brolis.

Televizoriaus šešėlis

"Kažkas čia ne taip", - su LŽ savo abejonėmis dalijosi brolių mokyklos direktorės pavaduotoja Angelė Mickienė.

Pedagogams kelia įtarimą ir kai kurios kitos berniukų pasakojimo detalės. Jie teigia ėję žaisti, kai nusibodo sėdėti prie televizoriaus. "Galbūt Lukas taip spontaniškai sureagavo neištvėręs,

kad broliai jo neklauso?" - išsakė savo prielaidas A.Mickienė. Anot direktorės pavaduotojos, šis berniukas buvo didžiausias motinos pagalbininkas, prižiūrėdavo mažiau drausmingus brolius. "Galbūt susidūręs su neišsprendžiama problema 9-metis ją išsprendė kaip ką tik matyto filmo herojus?" - LŽ kalbintos pedagogės kėlė ir tokią prielaidą.

Didesnė problema - paauglės

KMUK Vaikų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas LŽ sakė, kad per metus šių klinikų reanimacijos specialistų pagalbos prireikia keliasdešimčiai žudytis mėginusių paauglių. Dauguma jų - 14-16 metų mergaitės, bandžiusios nuodytis vaistais. Ši problema ypač paaštrėja pavasarį.

Po tokių įvykių visi paaugliai perduodami psichiatrams ir psichologams, su kuriais dažniausiai iki tol būna nebendravę. Panašus likimas laukia ir pasveikusio Luko. Anot pedagogų, iki šiol su mokyklos psichologe yra kalbėjęsi tik jo broliai.

Likimo ironija - trečiadienio vakarą į KMUK buvo atvežti net 2 iš ketvirto aukšto iškritę berniukai. Antrasis - 14-metis paauglys iš Marijampolės - iškrito neblaivus. Konstatavus, kad paauglys patyrė tik nepavojingų lūžių, vakar jis perkeltas į bendrąjį skyrių.

Viliamasi, jog reanimacijoje neužsibus ir Lukas.