Kaip pranešė Pasienio policijos departamentas, 6 Pakistano, 5 Šri Lankos ir 4 Vietnamo piliečiai - pirmieji šiemet Lietuvos pasieniečių slaikyti nelegalai.

Apie 22 val. antradienį Lazdijų Pasienio policijos rinktinsės trumpalių užkardos patrulis ant kontrolinės pėdsakų juostos pastebėjo kelių žmonių pėdsakus, vedančius iš Lietuvos į Lenkiją.

Apie įvykį Lietuvos pasieniečiai pranešė Lenkijos pasieniečiams, kurie maždaug po pusantros valandos informavo, kad savo teritorijoje sulaikė 6 asmenis.

Trečiadienio naktį Kalvarijos pasienio kontrolės punkte įvyko Lietuvos ir Lenkijos pasieniečių susitikimas. Jo metu Lenkijos pareigūnai informavo, kad pagal Trumpalių pasieniečių suteiktą informaciją apie pustrečio kilometro nuo valstybės sienos jie sulaikė 6 Pakistano piliečius - 2 vyrus, moterį ir 3 vaikus.

Preliminariais duomenimis, vienas iš sulaikytų vyriškių ir visi vaikai pernai yra pasišalinę iš Pabėgėlių priėmimo centro Rukloje.

Apie 7 val. trečiadienio rytą Lazdijų pasienio policijos rinktinė gavo informacijos, kad Veisiejų miestelyje Lazdijų rajone pastebėta nelegalių migrantų grupė.

Po pusvalandžio pasieniečiai kartu su Lazdijų policijos komisariato pareigūnais miestelyje sulaikė 5 nelegalus iš Šri Lankos ir 4 Vietnamo piliečius.

Antradienį deportuotieji vietnamiečiai praėjusių metų pabaigoje buvo sulaikyti pasienyje su Lenkija Lazdijų pasienio policijos rinktinės (PPR) ruože ir iki šiol laikinai gyveno Pasienio policijos departamento Pabradės užsieniečių registracijos centre (URC).

Vietnamiečiai - 16 vyrų ir 4 moterys - į savo kilmės šalį deportuoti reisiniu lėktuvu Vilnius - Maskva - Hanojus. Deportuotųjų amžius - nuo 20 iki 45 metų.

Visi jie į Lietuvą buvo patekę pirmą kartą. Būta atvejų, kai į URC buvo atgabenti antrą ar net trečią kartą Lietuvos pasienyje sulaikyti nelegalai, kurie prieš tai jau buvo išsiųsti iš šalies.

Vietnamiečių, kaip ir visų Lietuvos pasienyje sulaikytų nelegalių migrantų, deportaciją į kilmės šalis apmoka Tarptautinė migracijos organizacija.

Iš 100 nelegalių migrantų, 2000 metais sulaikytų Lietuvos pasienyje, daugiausiai - 35 - buvo vietnamiečiai.

Dabar URC gyvena 85 piliečiai iš 13 užsienio šalių.

Nelegalių migrantų srautas į Lietuvą pastaraisiais metais nuolat mažėjo dėl vis efektyviau kontroliuojamų šalies rytinių sienų. 1996 metais Lietuvos pasienyje buvo sulaikytas 1551 nelegalus migrantas, 1997 metais - 1382, 1998 metais - 495, 1999 metais - 261, 2000 metais - jau tik 100 nelegalų.