Jo kūnas vėlų vasario 5-osios vakarą buvo rastas viename Albunjolio apskrityje esančių gyvenamųjų namų. Nuo V.Mažuikos sklido stiprus alkoholio kvapas, buvo sudaužyta jo nosis ir galva. Šalia lavono stovėjo du tušti litriniai 96 laipsnių spirito buteliai.

"Granados policija įtaria, jog V.Mažuika buvo nužudytas. Tačiau kol kas šį nusikaltimą, kurio liudininkų nerasta, gaubia paslaptis. Kol vyksta tyrimas, neleidžiama šio lietuvio palaikų išgabenti į Lietuvą", - taip "Lietuvos rytui" sakė Lietuvos ambasados Ispanijoje antrasis sekretorius Aleksas Kudaba.

"Esame visiškai sutrikę. Nežinome, nei kur, nei kaip Valdas palaidotas. Neaišku, ar ant kapo yra pavardė, ar numeris, ar tas kapas - nežinomas. Nesuvokiame, kam Valdas galėjo užkliūti. Kokios buvo jo paskutinės gyvenimo valandos? Kad ir kokia būtų ta tiesa, ją norime žinoti", - artimųjų vardu kalbėjo V.Mažuikos žmona Virginija.

V.Mažuika uždarbiauti į Ispaniją išvyko praėjusių metų rugsėjo 21-ąją su grupe Ukmergės rajono Pašilės miestelio gyventojų. Jis į kelionę leidosi 15 metų senumo automobiliu "Renault".

"Ne iš gero gyvenimo sūnus vyko į Ispaniją. Jau kelerius metus jis buvo bedarbis, vertėsi atsitiktiniais uždarbiais. Kai pažįstami ėmė jį agituoti darbo pasiieškoti užsienyje, Valdas ilgai dvejojo", - su ašaromis akyse pasakojo 71 metų pašiliškis Petras Mažuika.

Praėjus dviem savaitėms po išvykimo, V.Mažuika paskambino. Tėvai iš pokalbio suprato, jog jis ten rimto darbo nesuradęs. Vėliau paskambinęs vyriškis sakė, kad dvi dienas skynė riešutus.

"Ispanija nepateisino Valdo lūkesčių, ten jis nerado to, ko tikėjosi. Paklaustas apie uždarbį, atsakydavo trumpai: "Turiu šiek tiek". Dabar suprantame, kad apie pinigus jis nenorėjo kalbėti garsiai, juk gyveno ne vienas. Sakė, kad kambaryje, be jo, yra dar apie 20 žmonių", - kalbėjo velionio tėvas.

V.Mažuika buvo įgijęs jūreivio mechaniko specialybę. Jis ne vienerius metus dirbo laivuose. Susipažinęs su būsima žmona, V.Mažuika į jūrą nebeplaukė. Šeima įsikūrė Panevėžyje, gimė duktė Rūta.

V.Mažuika iš jūrininko tapo vairuotoju. Paskutinė jo darbovietė - Panevėžio stiklo fabrike. Prieš išvykdamas į Ispaniją vyriškis autobusų stotyse nelegaliai dirbo taksistu.

"Valdas buvo nekonfliktiškas, taikaus charakterio. Rimtų sveikatos problemų neturėjo. Išgerdavo kaip ir visi, bet nepiktnaudžiavo", - teigė P.Mažuika.

Paskutinį sykį sūnus tėvams skambino iki mirties likus savaitei. "Kaip ir visada, kalbėjo trumpai. Jis sakė, jog yra gyvas ir sveikas. Namo žadėjo grįžti negreitai, po metų ar net dvejų", - prisimena P.Mažuika.

V.Mažuikos artimuosius pribloškė žinia, jog Valdas jau palaidotas. "Kam tada reikėjo Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje tvarkyti įvairius dokumentus, kurie mums kainavo apie 500 litų? Ministerijos darbuotojas Saulius Labutis man net padiktavo pareiškimo, kuriame prašiau ispanų nelaidoti sūnaus, kol atvyks artimieji, tekstą.

Laidotuvių išvakarėse, paskambinęs į Lietuvos ambasadą Ispanijoje, sužinojau, jog Valdo kūnas yra privačiame morge. Ambasada davė to morgo, Motrilio miesto savivaldybės bei teisėjo telefono numerius ir pasiūlė patiems tartis", - pasakojo P.Mažuika.

Vasario 16-osios vidurdienį Vilniuje gyvenantis Valdo brolis Olegas, suradęs ispanų kalbos vertėją, pasiskambino į nurodytą morgą Ispanijoje. Morgo šeimininkas O.Mažuikai paaiškino, jog jo brolis prieš valandą buvo palaidotas. Iš šio ispano O.Mažuika taip pat sužinojo, kad velionio giminėms teks padengti laidojimo išlaidas - apie 600-700 JAV dolerių.

"Dar nepasitaikė tokio atvejo, kad lietuvis Ispanijoje būtų palaidotas mūsų apie tai neinformavus. Mes iš teismo negavome tokio leidimo. Aiškinsimės, siųsime raštus į teismą. Žinau, kad morgas yra išrašęs sąskaitą artimiesiems. Bandysime jiems paaiškinti, kad žmonės neturi tiek pinigų", - sakė Lietuvos ambasados Ispanijoje antrasis sekretorius A.Kudaba.

Pasak šio diplomato, Lietuvos ambasadai Ispanijoje teko pusmetį kovoti su vietiniu teismu ir policija dėl vieno nužudyto lietuvio kūno pergabenimo į Lietuvą.

"Būna nemažai keblumų, nes tokie jau šios šalies įstatymai. Per šių metų du mėnesius Ispanijoje mirė apie dešimt lietuvių. Daugiausia jų yra žuvę. Jei ir toliau taip bus, pasieksime ar net viršysime rekordą", - kalbėjo A.Kudaba.