Išteisinamąjį nuosprendį 41 metų verslininkui paskelbęs teisėjas Petras Karvelis nusprendė R. Bukauskui iškelti administracinę bylą – už tai jam gresia bauda iki 300 litų arba administracinis areštas iki 30 parų. Tiesa, su tokiu teismo verdiktu nesutinka valstybinį kaltinimą palaikiusi Vilniaus apygardos prokuratūra – prokurorai ketina nuosprendį skųsti apeliacine tvarka. Skundus gali paduoti ir nukentėjusiais pripažinti STT agentai – trys pareigūnai iš verslininko siekė prisiteisti po 20 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą.

Vienas „Rubicon group“ akcininkų nemalonumų sulaukė po vadinamojo korupcijos skandalo Vilniaus miesto savivaldybėje, nes STT agentai Simonas Bizevičius, Miroslavas Jagėla, Valerijus Keldanovičius ir Ramūnas Lukošius atliko kratą bendrovėje dirbančio tarybos nario Gintaro Kazako darbo kabinete. Netikėtai į darbą atėjęs R. Bukauskas pasipiktino pareigūnais ir ėmė juos užgaulioti.

Teisiamajame posėdyje buvo išklausytas garso įrašas, kuris atskleidė pokalbio turinį. „Aš niekur neišeinu, o kaip benamiai šunys po kabinetus nevaikščiosit“, - R. Bukauskas atkirto agentams, kai šie jam kratos metu uždraudė išeiti iš bendrovės patalpų.

„O apie kokius šunis kalbate? Nesupratau“, - klausė STT darbuotojas M. Jagėla. „Benamius“, - atkirto R. Bukauskas. „O kur jūs juos matote?“ – vėl pasiteiravo M. Jagėla. „Vat jūs ir esat čia“, - atkirto įsižeidęs „Rubicon group“ akcininkas.

„Kas benamiai šunys? - nesulaukęs atsakymo, M. Jagėla dar kartą klausė: - Aš klausiu, kas benamiai šunys?“. „Tu neklausinėk manęs, supratai?“ – atkirto R. Bukauskas.

Vienas nukentėjusiųjų R. Lukošius teisme pareiškė, kad kratos metu R. Bukauskas taip pat įžeidinėjo STT Vilniaus valdybos viršininką Vaidą Skirmantą. „Tai, ką jis sako apie mano tiesioginį viršininką, mane irgi žeidžia, - pabrėžė R. Lukošius. – Galėjome į įžeidimus ir grasinimus nekreipti dėmesio, visko juk būna – žmonės priešinasi, bet per vienuolika metų tokių įžeidimų nesu girdėjęs ir niekam pasiskundęs".

Teisme taip pat buvo apklausta humanitarinių mokslų daktarė Vilija Sakalauskienė, kuri pareiškė, jog palyginimas „vaikščiojo kaip benamiai šunys“ nėra įžeidimas. „Čia yra socialinė problema, bet tokio palyginimo nelaikyčiau įžeidimu“, - pabrėžė specialistė.

„Teismas daro išvadą, kad esant konfliktinei situacijai tarp kaltinamojo ir STT pareigūnų, R. Bukauskas parinko netinkamą STT pareigūnų veiksmų palyginimą su „benamiais šunimis“ ir juos įžeidė, tačiau toks STT pareigūnų veiksmų palyginimas neduoda pakankamo pagrindo vertinti R. Bukausko veiksmus kaip pavojingus visuomenei baudžiamosios teisės prasme. Kaltinamasis palyginimą pasakė tik vieną kartą, tai įvyko uždaroje patalpoje, girdint tik STT pareigūnams“, - teismo nuomone, R. Bukauskas turėtų atsakyti administracine tvarka už STT pareigūno garbės ir orumo įžeidimą.

DELFI primena, kad R. Bukauskas kaltę neigė. Teisme jis aiškino, kad STT pareigūnai daro viešąsias akcijas, nes esą apie pateikiamus kaltinimus jis sužinojo ne iš prokuratūros, o iš vienos televizijos. „Ir tik praėjus dviems mėnesiams buvau informuotas, kad man jau pareikštas kaltinimas, - sakė R. Bukauskas. – Tai byloja, kad šis STT pareigūnų poelgis yra sudėtinė dalis to, kas vyksta tarp „Rubicon group“ ir STT pareigūnų jau keturis metus“.

Byloje buvo apklaustas ir tarybos narys G. Kazakas. Jis teigė negirdėjęs, kaip STT agentai buvo išvadinti „benamiais šunimis“.

Už pareigūnų įžeidimą R. Bukauskui grėsė bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.