Dėl Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorui pareikšto nušalinimo teisėjų kolegija negalėjo iš esmės pradėti nagrinėti vienos didžiausios baudžiamosios bylos per pastaruosius metus.

Prašymą nušalinti prokurorą pareiškė ir dar keli kaltinamieji. Lyg susitarę jie aiškino, kad A. Kazakovas tiria visas su jų esą padarytais nusikaltimais susijusias bylas. „Jis įsitikinęs, kad mes esame kalti ir siekia ne išsiaiškinti visą tiesą, o mus nuteisti“, - kalbėjo kaltinamieji.

Tuo tarpu valstybinis kaltintojas mano, kad prieš teismą stojusių kaltinamųjų teiginiai yra nepagrįsti, be to, nušalinimui nėra jokio teisinio pagrindo. G. Jacka dar ikiteisminio tyrimo metu ne kartą siekė nušalinti prokurorą, spaudoje yra publikavęs straipsnius apie esą neobjektyviai atliekamą ikiteisminį tyrimą.

Ar G. Jackos ir kitų kaltinamųjų išreikštas nepasitikėjimas yra pagrįstas, teismas žada paskelbti trečiadienį.

Antradienį į bylos nagrinėjimą neatvyko vienas kaltinamųjų Mantas Juodris – nuspręsta paskelbti jo paiešką bei išskirti bylą. Paaiškėjo, kad vyriškis neseniai buvo įtartas neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis, tačiau nuo pareigūnų paspruko. G. Jackos baudžiamojoje byloje ginklų laikymu kaltinamo M. Juodrio taip pat ieško Šiaulių policija.

Prieš teismą dėl banditizmo, nužudymų stojo net 12 asmenų. Tarp kaltinamųjų – ir pareigūnams gerai žinomi su nusikalstamu pasauliu siejami asmenys: su Kauno nusikalstamu pasauliu siejami Arikas Pastuškovas ir pareigūnų saugomas bei anksčiau nuo jų į Rusiją pasprukęs Jonas Bielskis, Šiaulių nusikalstamo pasaulio „autoritetai“ Saulius Skėris, Viktoras Mula ir kt.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento teismui perduotoje baudžiamojoje byloje yra 12 nusikalstamos veikos epizodų dėl banditizmo ir kitų itin sunkių nusikaltimų padarymo. Nusikaltimai buvo padaryti 1992–2001 metais įvairiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje, Raseiniuose, Telšiuose.

Sunkių nusikaltimų padarymu kaltinimai pateikti 13 asmenų, 5 iš jų kaltinami buvę ginkluotos banditų gaujos nariai. Visi kaltinamieji anksčiau teisti, kai kurie daugybę kartų, 7 kaltinamieji šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmes už kitus nusikaltimus.

Manoma, kad S. Skėris ir V. Mula 1992 metais organizavo ginkluotą gaują, kurios tikslas buvo pulti atskirus asmenis, patys dalyvavo gaujoje ir jos daromuose užpuolimuose. Ginkluota gauja veikė dviem etapais iki 2000-ųjų pabaigos. Nusikaltimų padarymui kaltinamieji buvo įsigiję policininkų uniformas, labai didelį kiekį šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ir sprogstamųjų medžiagų.

Gaujos nariai kaltinami dėl trijų nužudymų, pasikėsinimų nužudyti visuomenei pavojingu būdu, didelės vertės turto prievartavimais neteisėtai atimant nukentėjusiesiems laisvę.

Atliekant ikiteisminį tyrimą byloje iš jos buvo išskirtos ir teismui jau perduotos kelios baudžiamosios bylos. Šiuo metu nagrinėjamą bylą sudaro daugiau kaip šimtas tomų, todėl teismas ketina nusikaltimus narplioti mažiausiai net iki kitų metų liepos.

Už banditizmą kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 15 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.