Po ilgalaikio tyrimo praėjusią savaitę Vilniuje sulaikyti du nelegalų gabenimo organizatoriai ir jų talkininkai. Kitus grupuotės narius savo teritorijoje sulaikė Baltarusijos pasieniečiai.

Dar pernai vasarą Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Operatyvinės veiklos valdybos pareigūnai kartu su kolegomis iš kaimyninės šalies pradėjo bendrą tyrimą dėl nelegalų gabenimo.

Demaskuota tarptautinė grupuotė užsiėmė nelegalų gabenimu iš Baltarusijos per Lietuvą į Vakarus.

Surinkę pakankamai informacijos VSAT operatyvininkai fiksavo, kaip 2008 m. rugsėjį nelegalų gabentojai per Lietuvos sieną su Baltarusija Šalčininkų rajone pervedė šri lankietį ir du pakistaniečius. Šie buvo apgyvendinti Trakų rajone, o vėliau susodinti į maršrutinį autobusą, vykusį į Lenkiją. Prie pat sienos su šia valstybe VSAT pareigūnai sustabdė autobusą ir užsieniečius sulaikė. Jie atsidūrė Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje.

Lapkritį taip pat Šalčininkų rajone nelegalų gabentojai suorganizavo aštuonių užsieniečių grupės patekimą į Lietuvą, neteisėtai pereinant sieną su Baltarusija. VSAT operatyvininkų stebimi penki pakistaniečiai, du šrilankiečiai ir indas buvo pervesti per sieną, po to apgyvendinti Vilniaus rajone.

Netrukus čia dviem automobiliais atvyko du Lenkijos piliečiai bei čečėnų tautybės Rusijos pilietis. Jie susodino aštuonetą nelegalų į automobilius ir pajudėjo link Lenkijos. Prie pat sienos šių automobilių jau laukė VSAT pareigūnai – nelegalai ir jų gabentojai buvo sulaikyti. Dėl neteisėto žmonių gabenimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, lenkai vėliau buvo sulaikyti, o Rusijos pilietis yra suimtas iki šiol. Nelegalų aštuntukas taip pat papildė URC gyventojų kontingentą.

Nepaisydama šių nesėkmių nelegalų gabentojų grupuotė paskutinį šių metų sausio savaitgalį pabandė organizuoti dar vieną neteisėtą užsieniečių pervedimą į Lietuvą.

Baltarusijos pasieniečiai tąsyk savo teritorijoje sulaikė 16-metį Šalčininkų rajono gyventoją, kuris iš Lietuvos neteisėtai perėjo sieną. Šis vaikinas, kaip ir prieš tai minėtais atvejais, turėjo atlikti vedlio funkciją – būdamas vietinis jis puikiai žino visas pasienio prieigas, keliukus ir miškus. Jam buvo paskirta kaimyninėje šalyje perimti penkių nelegalų iš Indijos grupę ir ją pervesti per sieną. Buvo nustatyta, kad 16-metis už vieno nelegalo pervedimą per sieną gaudavo apie 1000 Lt.

Baltarusijos pasieniečiai nepilnametį savo teritorijoje sulaikė ir praėjusią savaitę perdavė Lietuvos pasieniečiams. Baltarusijos pasieniečiai taip pat sulaikė dar tris šios grupuotės narius ir penkis indus.

Savo ruožtu VSAT operatyvininkai praėjusią savaitę sostinėje sulaikė 3 neteisėtu žmonių gabenimu per valstybės sieną įtariamus vilniečius. Turimais duomenimis, 30-metis ir 40-metis buvo šio verslo organizatoriai, o 21 metų vilnietis vykdė padėjėjo funkcijas.

Praleidus 2 paras areštinėje jiems Lazdijų rajono apylinkės prokuratūra skyrė kardomąsias priemones – rašytinius pasižadėjimus neišvykti ir dokumentų paėmimus.

Grupuotė už vieno nelegalo pergabenimą iš Baltarusijos į Lietuvą, jo laikiną apgyvendinimą čia ir nugabenimą iki Lenkijos gaudavo apie 1000 JAV dolerių. Visa kelionė nelegalui iš Šri Lankos ar Pakistano iki Vakarų Europos atseidavo apie 10 tūkst. dolerių.

Šiuo metu VSAT Operatyvinės veiklos valdyboje ir Lazdijų rinktinėje dėl šios grupuotės veiklos neteisėtai gabenant žmones per valstybės sieną yra atliekami 3 ikiteisminiai tyrimai