9 gyventojai žuvo dėl neatsargaus rūkymo, 4 žmonių žūties priežastimi buvo neatsargus elgesys su ugnimi. Palyginti su praėjusių metų sausiu, šiemet daug mažiau gyventojų žuvo dėl elektros įrenginių eksploatavimo taisyklių pažeidimų (pernai sausį – 7, šiemet – 1) ir dėl krosnių bei dūmtraukių įrengimo ir jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų (pernai – 6, šiemet – 1). Dar 21 žmogaus žuvimo priežastys tikslinamos.

Per sausio mėnesį 259 gaisrai kilo gyvenamosios paskirties pastatuose. Palyginti su pernai, gaisrų čia sumažėjo 15 proc. Be to, 119 kartų degė transporto priemonės (14 proc. visų gaisrų), 102 gaisrai kilo pagalbinio ūkio paskirties pastatuose (12 proc.), 35 – atvirose teritorijose (4 proc.).

Pagrindinės gaisrų priežastys: neatsargus gyventojų elgesys su ugnimi (30 proc.), krosnių, židinių ir dūmtraukių įrengimo bei jų eksploatavimo taisyklių pažeidimai (11,5 proc.), netvarkinga elektros įranga ir elektros prietaisų eksploatavimo taisyklių pažeidimai (9 proc.), neatsargus rūkymas (3,4 proc.). Be to, įregistruoti 28 padegimai (3,3 proc.), o 302 gaisrų (35,5 proc.) priežastys dar tiriamos.

Ugniagesiai perspėja žmonės, kad artėjant savaitgaliui būtų atsargiau elgiamasi su ugnimi, nerūkoma lovose, saugiai naudojami šildymo įrenginiai. Taip pat reikėtų nepalikti be priežiūros besikūrenančių krosnių ir mažamečių vaikų, o atodrėkio metu nelipti ant netvirto ledo.