Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės pasieniečiams Visagine įkliuvo Rusijos pilietis, kurio buvimas Lietuvoje yra neteisėtas nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo.

Ignalinos rinktinės Nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės skyriaus (NMKPS) pareigūnai, talkinami rinktinės operatyvininkų, vienoje Visagino gatvių sulaikė 45-erių Rusijos pilietį.

Jis teturėjo negaliojantį vadinamąjį SSRS užsienio pasą, išduotą Rusijos dar 1995 m. Pasieniečiai išsiaiškino, kad šis asmuo Lietuvoje neteisėtai gyvena nuo 1991 m., praneša VSAT.

Dėl neteisėto buvimo Lietuvoje jam Ignalinos pasieniečiai skyrė 250 Lt administracinę baudą. Rusijos pilietis kol kas uždarytas į areštinę. Pasieniečiai ketvirtadienį kreipsis į teismą, kad jis artimiausiu metu būtų perkeltas į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje.

Kauno autobusų stotyje trečiadienį vakare pasieniečiai sulaikė čia vaikštinėjusius tris pietietiškos išvaizdos asmenis – moterį ir du vyrus. Užsieniečius sustabdę VSAT Vilniaus rinktinės operatyvininkai bei Kaune veikiančio NMKPS pareigūnai netrukus išsiaiškino, kad jie – Armėnijos piliečiai.

Nustatyta, kad 22-ejų metų armėnė į Lietuvą legaliai atvyko praėjusių metų rugpjūtį ir šalyje buvo ilgiau, nei galiojo jos turėta lietuviška viza. 35-erių ir 50-ies metų armėnai į Lietuvą atvyko nelegaliai – jų turėtuose piliečių pasuose nebuvo vizų. VSAT pareigūnai abu vyrus uždarė į areštinę. Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo VSAT Vilniaus rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Sulaikė ir armėnę, ir kirgizą

Dėl neteisėto užsieniečio buvimo šalyje Vilniaus rinktinės pasieniečiai pradėjo ir administracinę teiseną, jie armėnę įpareigojo išvykti iš Lietuvos.

Pasieniečiai taip pat aiškinsis, kaip armėnai pateko į Lietuvą ir kur jie buvo apsigyvenę.

VSAT Šiaulių rinktinės NMKPS pareigūnai Radviliškyje, viename bute, trečiadienį sulaikė ir 32-ejų metų Kirgizijos pilietį. Turėta žinių, kad užsienietis Lietuvoje gyveno neteisėtai. Patikrinus jo dokumentus paaiškėjo, kad vyras 2007 m. rudenį legaliai atvyko į Lietuvą, tačiau pasibaigus vizos galiojimui neišvyko ir šalyje daugiau nei metus gyveno nelegaliai.

Dėl neteisėto užsieniečio buvimo šalyje VSAT Šiaulių rinktinės pareigūnai pradėjo administracinę teiseną. Kirgizui skirta 625 litų administracinė bauda. Jis įpareigotas išvykti iš Lietuvos.

Kinui nepavyko pasiekti Prahos

Trečiadienį VSAT Lazdijų rinktinės NMKPS pareigūnai prie pat sienos su Lenkija, ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu, patikrinti sustabdė maršrutinį autobusą, vykusį iš Talino į Prahą.

Kontrolės metu paaiškėjo, kad vienas keleivių, azijietiškos išvaizdos vyras, neturi jokio kelionės dokumento. Pasieniečiams nepavyko susikalbėti su keleiviu, šis tesugebėjo paaiškinti esąs 46-erių metų Kinijos pilietis. Jo turėtas maršrutinio autobuso bilietas buvo nupirktas kito asmens vardu.

Vyras sulaikytas dviem paroms. Užsieniečio asmenybė nustatinėjama.

Nuo 2008-ųjų pradžios pasieniečiai pradėjo vykdyti naują funkciją - nelegalios migracijos kontrolę Lietuvos viduje. Tokių padalinių veikla pasirodė esanti ypač efektyvi, nes buvo išaiškinta labai daug atvejų, kai Lietuvoje užsieniečiai gyvena neteisėtai, kartais - net ilgus metus.

Lietuvai tapus pilnateise Šengeno erdvės nare pustrečio karto išaugo pasieniečių sulaikomų neteisėtai šalyje esančių ar per ją bandančių vykti užsieniečių.

2008 m. VSAT pareigūnai prie valstybės sienos ir šalies viduje iš viso nustatė 3017 asmenų, kurie pažeidė buvimo ir vykimo per Lietuvą tvarką. 2007 m., kai Lietuva dar nepriklausė Šengeno erdvei, buvo sulaikyti 1194 tokie asmenys.

Pernai daugiausiai užsieniečių, pažeidusių vykimo ar buvimo Lietuvoje tvarką, nustatyta šalies viduje – 1644.