Daugiau kaip prieš metus per visą Lietuvą nuskambėjusi istorija, kai Vilniuje išsivadavo prie radiatoriaus prirakintas prancūzas Oliveris Merabetas, persikėlė į teisingumo rūmus. Vilniaus miesto trečiojo apylinkės teismo teisėja Nida Vigelienė trečiadienį pradėjo nagrinėti 50 metų prancūzo pagrobimu kaltinamos D. Bareišytės, jos buvusio draugo Arturo Tučkovskio bei Vladimiro Kravčenkos baudžiamąją bylą.

Teismo posėdyje nepasirodė jūreiviu dirbantis nukentėjusysis – jis atsiuntė raštą, kuriame prašė jo į posėdį nekviesti ir vadovaujantis ikiteisminio tyrimo metu teisėjui duotais parodymais. Tiesa, O. Merabetas neatmetė galimybės, kad į teismą gali atvykti. Tiesa, jo dalyvavimą svarbiu gali pripažinti ir teismas - vyriškio parodymai visiškai nesutampa su buvusios jo „gyvenimo meilės“ liudijimu.

Trečiadienį teismas pradėjo kaltinamųjų apklausas, tačiau vos įpusėjus D. Bareišytės apklausai buvo nuspręsta daryti pertrauką iki kovo mėnesio – teismo salėje sunegalavo A. Tučkovskis, kurį kaltinamoji paliko dėl prancūzo.

Iš meilės visą naktį šūkavo prie langų

Istorija apie O. Mirabeto pagrobimą paaiškėjo 2007-ųjų lapkričio 16-ąją, kai viename bute sostinės Pylimo gatvėje keturias dienas prie radiatoriaus antrankiais prirakintas prancūzas sugebėjo jį nurauti ir išsikvietė pagalbą. Be to, užsieniečiui elektros prailgintuvo laidu buvo surištos rankos ir kojos.

Sumuštas prancūzas aiškino, kad internetu susipažino su mergina, pas kurią atvyko į svečius. Pasak nukentėjusiojo, naujoji draugė su savo bičiuliais pagrobė iš jo banko kortelę, pinigus (1,5 tūkst. Lt ir 500 eurų) bei prirakino prie radiatoriaus. Vėliau paaiškėjo, kad iš kortelės pagrobta 15 tūkst. Lt.

Tačiau kiek kitaip šią istoriją nupasakojo D. Bareišytė. Teisme ji pareiškė, kad su prancūzu susipažino prieš kelerius metus – šis dažnai atvykdavo į Lietuvą. Užsimezgus draugystei, moteris esą bent porą kartų vykdavo pas jį į Prancūziją. „Paskutiniais metais mes buvome kaip pora“, - sakė kaltinamoji.

D. Bareišytė pasakojo, kad 2007-ųjų spalį O. Merabetas atskrido į Vilnių, tačiau dar prieš tai ji buvo nusprendusi nutraukti artimus ryšius. „Tuo metu jau gyvenau su A. Tučkovskiu, todėl Oliveriui pasakiau, kad tarp mūsų viskas jau baigta ir prašiau nieko nebesitikėti“, - teisme kalbėjo moteris.

Ji sakė, kad pirmąją O. Merabeto atvykimo dieną nusprendė su vyriškiu nesusitikti, tačiau prancūzas beveik pusę nakties stovėjo prie jos namo ir šūkavo, esą trankė mašinas ir „nonstopu“ skambino į mobilųjį telefoną.

Už vedybas žadėjo nupirkti namą

Tik kitą dieną su užsieniečiu susitikusi D. Bareišytė leido jam savo daiktus persivežti iš viešbučio į išnuomotą butą. „Jam leidau pagyventi kartu, nes norėjau, kad jis suvoktų, jog tarp mūsų viskas yra baigta“, - moteris tikino maniusi, kad matydamas ją su savo naujuoju draugu prancūzas pasitrauks iš kovos dėl jos širdies.

„Jis labai supyko – sakė, kad tiek metų buvome kartu, visą laiką stengėsi tik dėl manęs, - teisme pasakojo D. Bareišytė. – Tą vakarą į svečius pasikvietėme vieną merginą, vardu Kristina, norėjome, kad jis su ja susipažintų – gal tarp jų užsimegs draugystė. Tačiau Oliveris nenorėjo manęs suprasti – jis man atidavė savo banko korteles, sakė, nusipirk ką tik nori, už vedybas net žadėjo namą nupirkti. Matyt jis tikėjosi, kad pinigais bandys mane papirkti“.

Per apklausą teisme kaltinamoji ne kartą pabrėžė, kad norėjo nusipirkti naują automobilį – esą su sena mašina buvo iškilusios problemos. „Oliveris man sakė: nusipirk mašiną, tik būk su manimi“, - savo versiją teismui dėstė D. Bareišytė. Pasak jos, iš draugo gavusi kreditines korteles ji apsilankė maisto prekių parduotuvėje, soliariume, pirko kvepalų ir masažinių aliejukų.

Mano, kad prancūzas surengė keršto planą

„Jūs norite pasakyti, kad už tuos beveik 15 tūkst. litų, kurie buvo nuimti nuo kortelių, pirkote tik aliejukus ir kvepalus?“ – kaltinamosios klausė valstybinį kaltinimą palaikanti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Valentina Strokinienė. „Na, ne už 15, išleidau apie 14 tūkst. litų“, - nesikuklino D. Bareišytė.

„Be to, atvykęs į mano namus jis atsidarė šaldytuvą ir pamatė, kad jame nieko nėra, todėl liepė eiti apsipirkti, nes buvo įpratęs prabangiai gyventi“, - kaltinamoji aiškino, kad buvęs draugas jai buvo patikėjęs tvarkyti jo finansus – kaip įrodymą teismui ji pateikė O. Merabeto išrašytą ir metus galiojusį įgaliojimą.

„Neatminėjau jam laisvės, tai netiesa“, - neigė ji kaltinimus, kad esą su bendrais prirakino prancūzą prie radiatoriaus.

„Manau, kad jis (O. Merabetas – aut.past.) man kerštauja iš pykčio, nes žino, kad manęs negali susigrąžinti“, - teismui pareiškė D. Bareišytė.

Viso posėdžio metu ji sėdėjo su paltu, duodama parodymus nenusiėmė ir kepurės. Prieš posėdį ir po jo kaltinamieji vengė dėmesio – bandė slėpti savo veidus. Šioje byloje dėl neteisėto laisvės atėmimo užsieniečiui buvo kaltinamas dar vienas vyriškis, tačiau jis prieš teismą nestojo - medikai nustatė, kad įtarimų sulaukęs vyras yra nepakaltinamas.