Vagiamiausi, kaip ir 2007 m., išliko VW ir „Audi“ markės automobiliai. Didžiausias automobilių vagysčių skaičius išlieka Vilniuje ir Kaune.

„Augantį vagysčių skaičių gali lemti pasikeitusi ekonominė situacija Lietuvoje. Jei anksčiau vagišiai pasisavindavo rečiau, tačiau daugiau brangių automobilių, tai šiuo metu stebime atvirkštinę tendenciją. Padaugėjo ir vagysčių iš automobilių“, – sakė „Lietuvos draudimo“ kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas.

Policijos departamento duomenimis, 2008 m. gruodį vagysčių iš automobilių padaugėjo beveik 400 atvejų, lyginant su tuo pačiu 2007 m. laikotarpiu.

Anot „Lietuvos draudimo“ eksperto, statistiškai labiausiai vagišių mėgstamas automobilis – „VW Touareg“. Iš jo dažniausiai vagiami priekiniai žibintai ir gamyklinė navigacijos sistema. Taip pat mėgstamos yra „Mercedes“ S ir CL klasės navigacinės sistemos. Šių vagysčių vidutinė vertė siekia 10 tūkst. litų.

Dažnai vagiamos neintegruotos magnetolos (vidutinė žala – 1500 litų), priekinių radiatorių grotelės (900 litų), priešrūkiniai žibintai (700 litų) ir net oro pagalvės (žala gali siekti net 6,5 tūkst. litų). G. Matiukas teigia, kad žala beveik visuomet yra didesnė nei pavogto daikto vertė, nes vagiant yra apgadinamos kitos automobilio dalys ar išdaužomi stiklai.

„Vagystės iš automobilių dažnai būna suplanuotos iš anksto, nes vagišiai žino, ką iš kokios markės automobilio galima pavogti, ir specialiai ieško šių automobilių. Tačiau paskutiniu metu stebime tendenciją, kai vagišiai ima viską, ką mato salone, pradedant stiklo gremžtuku, CD diskais, ir baigiant trumpam paliktomis rankinėmis ir svarbiais dokumentais. Taigi norint visiškai apsaugoti savo automobilį nuo vagystės, reikia ne tik signalizacijos ar kasko draudimo, tačiau būti itin atidiems ir nepalikti jokių daiktų salone“, – sakė ekspertas.