Rytą į darbą atskubėjusi Laima Medinienė įprastinėje savo darbo vietoje rado anglių krūvą, apdegusius stalus ir būrį pasipiktinusių kolegų. Jau daug metų „Žaros“ turgelyje daržovėmis prekiaujančiai moteriai darbo nutraukti nereikės – jai tik teko persikraustyti į laikinai nedirbančios kolegės vietą. L.Medinienei nereikės naujais stalais ir pastoge rūpintis pačiai. Nuo pat ryto pelenus sėmė ir sugadintą inventorių iš prekyvietės tempė Panevėžio butų ūkio darbuotojai – prižiūrėti turgelį priklauso šiai įmonei.

Panevėžio butų ūkio direktorius Gintaras Ruzgys „Sekundei“ patvirtino, kad dėl gaisro bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pasak jo, nuostolis vertinamas dvejopai: gaisrininkai skaičiuoja ugnies padarytą žalą, o Panevėžio butų ūkis – išlaidas, kurių prireiks prekyvietei sutvarkyti. Direktorius teigė, kad įtariamas padegimas bendrovei atsieis apie 1400 Lt. Darbuotojai pirmiausia ėmėsi tvarkyti elektrą, mat be jos neveikia šalia esančių prekybos kioskų šaldytuvai. Sudegę stalai bus pakeisti kitais, atneštais iš prekyvietės pakraščių, kur žiemą jie stovi tušti.

Įtaria nepilnamečius

Kad stalai ir pavėsi buvo padegti tyčia „Žaros“ turgelio prekeiviams atrodo vienintelė įtikima versija. Tačiau L.Medinienė įsitikinusi, kad ugnimi gąsdina ne konkurentai ar reketininkai. Vienintelė ir jau sena turgaus opa yra viską siaubiantys chuliganai.

„Vaikagaliai po dvylika, keturiolika metų, o jiems nė žodžio nepasakysi. Ir vakar jų čia buvo krūva. Eina pavėsinių ir kioskelių stogais, jie ne kartą sulaužyti buvo. Tai pirmiausia sugadino, o paskui užkūrė... Čia tiktai tų vaikiščių darbas, – įsitikinusi „Žaros“ turgelio senbuvė. – Jie atvažiuoja iš kito rajono, ir tokie įžūlūs, tiesiog ima prekes iš mūsų ir bijok jiems ką nors pasakyti. Čia iš neturėjimo kas veikti, niekas jų nežiūri, nei jie mokosi, nei ką kitą veikia. Mes manom, kad tik jie gaisrą galėjo sukelti, nes nuolat laužydavo viską, šokinėdavo stogais. O paskui sugalvojo uždegti.“ L.Medinienė pripažino, kad aplinkui slankioja ir valkatos, tačiau jiems nėra ko prekyvietės naikinti: jie patys kartais po jos stogeliais prisiglaudžia.

Panevėžio butų ūkio direktorius G.Ruzgys patvirtino, kad dėl išpuolių buvo kreiptasi ir į policiją, ir į naujai įsteigtą savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyrių. Tačiau lauko prekybos specifika tokia, kad teritorijos aptverti negalima, o kaip nors kitaip užtikrinti jos saugumą sudėtinga. Mažiau nei stalai ir pastogės nukenčia labiau apsaugoti kioskai.

Trūksta patrulių dėmesio

Daržovių prekeivė pasakojo, kad „Žaros“ turgelis įžūlių paauglių buvo terorizuotas ne kartą, moteris pasigedo ir policijos indėlio palaikant tvarką. Pasak jos, patiems kviestis pareigūnus netikslinga – vaikigaliai tuojau pat išsilaksto. Tačiau būtų kur kas ramiau, jei policininkai rastų laiko patys kartkartėmis į prekyvietę užsukti ir apsidairyti.

„Galėtų užvažiuoti vakarais, kai viskas uždaroma. Aš anąsyk sūnui skambinau, nes reikia prekes susinešti, o aš bijau, tų paauglių – visas būrys. Stovi šalia ir klauso, su kuo kalbu. Įsivaizduokite, kiek jie įžūlūs“, – nerimo neslėpė L.Medinienė. Ji sako vaikinų veidų nebepamenanti, prieblandoje jų gerai neįžiūrėjusi. Lauke prekiaujantys žmonės namuose jau būna apie penktą, o kioskelių prekeiviai, turintys elektrą, turgelyje užtrunka ilgiau. Kol chuliganai nesutramdyti, prekeiviai gyvena su baime – neaišku, kokią darbo vietą atrasi atėjęs kitą dieną. L.Medinienė sakė, kad prekyvietė niokojama ne pirmą kartą. Chuliganų išpuoliai prasidėjop prieš dvejus metus..

Pirmojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Agnius Žebrys teigė, kad įtariamųjų padegimu kol kas nėra, o apie nuolatinį paauglių siautėjimą turgelyje jis išgirdęs pirmą kartą. Nors nusikaltimų tyrimo skyriaus darbas su patruliavimu nesusijęs, viršininkas įsitikinęs, kad problemas sudėtinga spręsti dėl policijos patrulių stygiaus.