Didelio rezonanso sulaukusios bylos teismas pirmadienį negalėjo pradėti nagrinėti iš esmės, nes į posėdį neatvyko net penki advokatai. Paaiškėjo, kad keli kaltinamieji nėra pasisamdę gynėjų, todėl juos turėtų ginti valstybės paskirti teisininkai. Dėl neaiškių priežasčių teismui pirmadienį faksu buvo pranešta, kad iš valstybės lėšų išlaikomi advokatai posėdyje nepasirodys – neoficialiai užsiminta, kad esą Teisingumo ministerija jau nebeturi pinigų sumokėti už jų paslaugas.

„Per mano šešiolika darbo metų tai pirmas toks atvejis", - baudžiamosios bylos nagrinėjimui pirmininkaujantis teisėjas Ryšardas Skirtunas patikino, kad dėsiąs visas pastangas, jog jau kitame posėdyje visi kaltinamieji turėtų advokatus.

Kol teismas iš esmės nepradėjo nagrinėti bylos, kaltinamasis G. Jacka, vienas Palangos Kurhauzo savininkų, teismo paprašė jam sušvelninti kardomąją priemonę.

„Esu neįgalus, norėčiau bent kartą per savaitę aplankyti savo Telšiuose gyvenančią 92 metų motiną, - teismo salėje kalbėjo G. Jacka. – Visas mano turtas yra areštuotas, o 100 tūkst. litų užstatą yra sumokėjęs mano sūnus, todėl prašau jį sumažinti".

Palangiškis aiškino, kad dėl paskirtos kardomosios priemonės esą bijąs net atvykti į teismą – esą pareigūnai gali prisikabinti, kad jis nesilaiko kardomosios priemonės reikalavimų. Teismas nusprendė G. Jackai nekeisti taikomų apribojimų, tačiau patikino, kad leis aplankyti ir motiną, ir užtikrins, kad šis galėtų atvykti į posėdžius Vilniuje.

Toliau bylos nagrinėjimą teismas ketina tęsti vasario viduryje – tada turėtų būti pagarsintas kaltinamasis aktas.

Gresia labai griežtos bausmės

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento teismui perduotoje baudžiamojoje byloje yra 12 nusikalstamos veikos epizodų dėl banditizmo ir kitų itin sunkių nusikaltimų padarymo. Nusikaltimai buvo padaryti 1992–2001 metais įvairiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje, Raseiniuose, Telšiuose.

Sunkių nusikaltimų padarymu kaltinimai pateikti 13 asmenų, 5 iš jų kaltinami buvę ginkluotos banditų gaujos nariai. Visi kaltinamieji anksčiau teisti, kai kurie daugybę kartų, 7 kaltinamieji šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmes už kitus nusikaltimus.

Manoma, kad S. Skėris ir V. Mula 1992 metais organizavo ginkluotą gaują, kurios tikslas buvo pulti atskirus asmenis, patys dalyvavo gaujoje ir jos daromuose užpuolimuose. Ginkluota gauja veikė dviem etapais iki 2000-ųjų pabaigos. Nusikaltimų padarymui kaltinamieji buvo įsigiję policininkų uniformas, labai didelį kiekį šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ir sprogstamųjų medžiagų.

Gaujos nariai kaltinami dėl trijų nužudymų, pasikėsinimų nužudyti visuomenei pavojingu būdu, didelės vertės turto prievartavimais neteisėtai atimant nukentėjusiesiems laisvę.

Atliekant ikiteisminį tyrimą byloje iš jos buvo išskirtos ir teismui jau perduotos kelios baudžiamosios bylos. Šiuo metu nagrinėjamą bylą sudaro daugiau kaip šimtas tomų, todėl teismas ketina nusikaltimus narplioti mažiausiai net iki kitų metų liepos.

Už banditizmą kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 15 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.