Prieglobsčio prašytojai nustatyta tvarka turi teisę išeiti iš centro teritorijos ne ilgiau kaip 24 val. Šia teise jie dažnai piktnaudžiauja. Taip pasielgė ir gruzinas, iš URC jis išėjo rugsėjo pabaigoje ir nustatytu laiku negrįžo. Spalį paaiškėjo, kad jis atsidūrė Vokietijoje.

Nustatyti gruzino asmenybę vokiečiams padėjo EURODAC pirštų atspaudų duomenų bazė. Visi vyresni nei 14 metų asmenys, prašantys suteikti prieglobstį Europos Sąjungos (ES) teritorijoje, privalo duoti pirštų atspaudus. Tai daroma ir URC Pabradėje. Pirštų atspaudai skaitmeniniu formatu siunčiami į Europos Komisijos centrinį skyrių, ten automatiškai lyginami su kitais duomenų bazėje saugomais pirštų atspaudais.

Taip nustatoma ar asmuo pateko į ES turėdamas reikiamus dokumentus ir ar jis nėra prašęs prieglobsčio kitoje ES šalyje. Sistemoje dalyvaujanti šalis, nusiuntusi pirštų atspaudus į EURODAC, iš karto sužino, ar jie sutampa su duomenų bazėje esančiais atspaudais. Jei sutampa, šalis gali grąžinti asmenį į tą šalį, kurioje jis pirmiausia prašė prieglobsčio.

Todėl Vokietijos pareigūnai pagal Dublino konvenciją gruziną grąžino atgal į Lietuvą, pirmąją šalį, kurioje užsienietis paprašė prieglobsčio. Nuo spalio 24 d. gruzinas vėl apgyvendintas URC, o jo prašymas suteikti prieglobstį vėl buvo nagrinėtas. Spalio 31 d. jis išėjo iš centro, bet nustatytu laiku vėl negrįžo. Šįsyk gruzinas nukeliavo iki Čekijos, kurios pareigūnai taip pat pasinaudojo EURODAC sistema ir užsienietį išsiuntė iš šalies.

Trečiadienį jis vėl susitiko su Lietuvos pasieniečiais, nes iš Prahos lėktuvu buvo grąžintas į Vilniaus oro uostą. Trečiadienio vakarą prieglobsčio prašytojas jau gyveno URC, jo prašymas suteikti prieglobstį vėl pradėtas nagrinėti iš naujo. Šiuo metu panorėjęs užsienietis tebeturi teisę išeiti iš URC teritorijos.

Nors tokių atvejų pasitaiko dažnai, VSAT pareigūnai pagal galiojančius teisės aktus už panašius „žygius“ tokiems prieglobsčio prašytojams pritaikyti griežtesnių nuobaudų neturi teisės. Vienintelė drausminio poveikio priemonė, kurią galima taikyti centro nustatytą tvarką pažeidusiam gruzinui - neišmokėti 26 Lt mėnesio pašalpos. VSAT duomenimis, vieno užsieniečio išlaikymas URC kainuoja apie 1650 Lt per mėnesį.