2003-iųjų liepą Prienų rajono Medviškių kaime A.Aleksyno padarytas nusikaltimas sugriovė dviejų šeimų gyvenimus.

Vyriškas solidarumas

A.Aleksyno aukai tada buvo vos per 20. Ji buvo neseniai ištekėjusi, turėjo vaikelį. Vedęs buvo ir A.Aleksynas, kaip teigiama, anksčiau dirbęs policijoje vairuotoju.

Tą popietę mergina grįžo į namus su kibiru uogų. A.Aleksynas kartu su draugu važiavo tuo pačiu keliu iš grybavimo. Vyrai buvo neblaivūs. Už poros valandų po nusikaltimo A.Aleksynui nustatytas vidutinis girtumas.

Iki tol jis nebuvo turėjęs jokių reikalų su pareigūnais, nebuvo baustas ir už administracinius nusižengimus. Tą popietę, būdamas neblaivus, jis užsigeidė nepažįstamosios. Iš pradžių kvietė ją į automobilį gražiuoju, vėliau ėmė siekti jėga.

Į automobilį įsitemptai moteriai 2 kartus buvo pavykę ištrūkti - trenkus A.Aleksynui per veidą kibiru. Trečią kartą ji pagauta bulvių lauke - bėganti pagalbos į artimiausią sodybą. Senyvo amžiaus sodybos šeimininkas, dar bandė domėtis, iš kur tas triukšmas, tačiau vėliau pasišalino.

A.Aleksyno draugas taip pat pasirinko, jo nuomone, neutralų vaidmenį. Jis tik surinko išmėtytus išžagintosios daiktus ir atnešęs padėjo prie merginos.

Depresijos gniaužtuose

A.Aleksynas neneigė matęs aukos akyse ašaras, girdėjęs ir jos maldavimą. Kad ji nešauktų, laikė užspaudęs burną.

Po šio išpuolio aukai išsivystė sunki depresijos forma - ji 2 kartus gydyta ligoninėje. A.Aleksynui pateiktas kaltinimas ir dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo.

Užsitęsusiame teismų maratone išžagintoji nedalyvavo - išvažiavo su šeima į Airiją. Teigiama, kad jos sveikata pažeista negrįžtamai.

Prasidėjus teismui, susirgo ir A.Aleksynas, kurį iš karto po įvykio buvę kolegos buvo sulaikę 2 paroms, tačiau dėl suėmimo į teismą nesikreipė.

Per pirmąjį bandymą išnagrinėti šią bylą jis paguldytas į Žiegždrių psichiatrijos ligoninę. Netrukus ir A.Aleksynui diagnozuota depresija - motyvuojant šiuo psichikos sutrikimu, bylos nagrinėjimas sustabdytas.

Simuliacija neišdegė

Prokurorui apskundus teismo nutartį, Apeliacinis teismas skyrė naują ekspertizę. Dabar ją atliko ne Utenos, bet Vilniaus ekspertai. Šie konstatavo, kad A.Aleksynas jau pasveikęs ir tik bando simuliuoti ligą. Bylos nagrinėjimas atnaujintas.

Antruoju bandymu jis nuteistas laisvės atėmimu 3 metams. Tačiau nuosprendį apskundus Apeliaciniam teismui, šis vėl jį panaikino - tas pats teisėjas, kurio nutartis šioje byloje jau buvo panaikinta, negalėjo antrą kartą jos nagrinėti.

Atvertus bylą trečią kartą, A.Aleksyno advokatė vėl pareikalavo ekspertizės - neva ginamajam vėl prasidėjo depresija. Tačiau šį kartą teismas ant to paties kabliuko neužkibo.

Iš A.Aleksyno priteisti ir 25 tūkst. litų padarytai moralinei žalai atlyginti. Nukentėjusioji prašė dvigubai didesnės sumos. Teisiamasis išsiverkė, kad ieškinys būtų sumažintas, apeliuodamas į savo vaikų amžių (vienam - 8, kitam - 1 metai), juos auginančią nedirbančią žmoną bei sušlubavusią savo sveikatą. Paskelbus nuosprendį, jis puolė į isteriją.