Už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis iki gyvos galvos nuteistas 47 metų Justinas Buta - minėtos aukštosios mokyklos pirmakursis, neakivaizdžiai studijuojantis socialinę pedagogiką.

Pasak Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktoriaus Aleksandro Davidonio, tai jau trečias šioje įstaigoje bausmę atliekantis nuteistasis, gavęs dovanų asmeninį kompiuterį.

Pernai rugsėjį Lietuvoje viešėjusi Švedijos karalienė Silvija kompiuterį perdavė nuteistajam 50 metų Remigijui Bružui.

Tai buvo Švedijos buvusių kalinių draugijos KRIS dovana lietuviui. Švedijos karalienė yra šios labdara užsiimančios organizacijos garbės narė.

Nors nuteistiesiems draudžiama turėti bei naudotis asmeniniais kompiuteriais, R.Bružui buvo padaryta išimtis. Nuo gegužės 1 dienos įsigaliosiančiame naujajame Bausmių vykdymo kodekse tokia teisė numatyta visiems nuteistiesiems, išskyrus bausmę atliekančius pataisos įstaigų drausmės grupėse.

Kaip ir J.Buta, M.Bružas neakivaizdžiai studijuoja socialinę pedagogiką. Trečiasis šios specialybės studentas Lukiškėse - 41 metų K.Matijošaitis. Visi jie nuteisti kalėti iki gyvos galvos už tyčinius nužudymus.

Asmeninį kompiuterį K.Matijošaičiui skyrė Lietuvos "Caritas" draugija. Jos Kalinių globos ir reintegracijos projekto koordinatorius Romas Radzevičius sausio 16 dieną kompiuterį įteikė nuteistajam.

Pasak A.Davidonio, naujajame Bausmių vykdymo kodekse numatyta, kad iki gyvos galvos nuteistieji, atsižvelgiant į jų elgesį, po 10 metų galės būti perkelti į koloniją. Čia ir pravers jų įsigyta specialybė ir aukštojo mokslo diplomas.

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime bausmę atlieka 85 asmenys, kuriems teismas skyrė aukščiausią bausmę - įkalinimą iki gyvos galvos.

J.Butą kalėti iki gyvos galvos Šiaulių apygardos teismas nuteisė 1996-ųjų rugsėjo 28-ąją. Už grotų šiaulietis pateko dėl "Hermio" banko Šiaulių skyriaus apiplėšimo bei apsaugos darbuotojo Lino Žuko nužudymo.

Tąkart su bendrininkais J.Buta pagrobė 940 tūkst. litų.