Ieško klientų

Vienoje didžiųjų Klaipėdos parduotuvių, kur galima nusipirkti visko - nuo morkos iki lovos, yra ir kelios kavinės bei viešieji tualetai. Čia dažnai galima pamatyti besisukiojantį apie trisdešimt penkerių metų rusakalbį vyrą. Šį “Žiurke” pravardžiuojamą asmenį pažįsta ir jo klauso visi čia zujantys vaikigaliai.

Šis žmogus nekviečiamas prieina prie kavinėse vakarieniaujančių vienišų vyrų, juos drąsiai užkalbina, o kai pakyla eiti, būna tapęs vos ne draugu. Panašu, kad norinčiuosius jis supažindina su vaikais, kurie mielai bendrauja su suaugusiaisiais.

Nuo kelerių iki keliolikos metų vaikai, puikiai kalbantys anglų bei rusų kalbomis, yra drąsūs, landūs ir net įžūloki. Juos dažnai galima pamatyti vaikštančius ir miesto gatvėmis su užsienio laivų jūreiviais. Iš pirmo žvilgsnio panašu, kad mažieji Klaipėdos gavrošai užsidirba saldumynų ar smulkių pinigų padėdami atvykėliams susigaudyti mieste. Apie tai, kur ir su kuo važiuoja iš parduotuvės mažieji klaipėdiečiai, puikiai žino taksistai, tik vargu ar jie išduotų gerus klientus.

Prie didžiųjų parduotuvių durų lūkuriuoja ne tik benamiai elgetos, bet ir vaikai. Vieni jų bando sugraudinti tetų širdis sakydami, kad visą dieną nieko burnoje neturėjo ir labai nori valgyti. Kiti prašo kelių atliekamų centų.

Vos prieš porą dienų penkiasdešimtmetį orų poną, tiesiantį išmaldą elgetai, užpuolė dvi paauglės. Jos įnirtingai prašė neduoti pinigų benamiui, - juk jis vis tiek pragers. Mergaitės tempte tempė už rankovių dėdę, prašė geriau duoti saują smulkių joms, vis bandė nusivesti jį į šoną.

Jeigu tik žmogus būtų norėjęs, už kelis litus apie dvylikos ar trylikos metų paauglės buvo pasiryžusios padaryti bet ką.

Pirko cigarečių

Šis juoda kepure ir juoda striuke vilkįs vyriškis greitai bėginėjančiomis akimis kalba ne tik rusiškai, bet ir darkyta anglų kalba. Žiurke pravardžiuojamas asmuo turi ir kažkokį pažymėjimą, kurį rodo parduotuvės apsaugininkams. Keista ar ne, bet tie apsaugos vyrai nemato, kaip paskui mažaūgius filipiniečius ar kitus nedidelio ūgio užsieniečius siauromis akimis šmirinėja dešimtmečiai, kurie yra nuolatiniai šių Klaipėdos svečių palydovai ir vedliai.

Praėjusį ketvirtadienį du perkarę ir alkani šviesiaplaukiai paaugliai po prekybos salę vedžiojo du tokius turtuolius, kurie jiems nupirko pačių pigiausių cigarečių bloką. Tuos du paauglius vėliau jiedu išsivedė su savimi.

Pradingo kiemuose

Klaipėdoje gyvena žmogus, kuris dar visai neseniai dėjosi nemažu visuomenės veikėju, bet kai išaiškėjo juodas jo biografijos faktas, buvo priverstas “grįžti į minią” ir tapti beveik nematomu. Tas juodas faktas - dar tarybiniais laikais teistumas už lytinius nusikaltimus prieš vaikus. Kai visuomenei tapo žinoma apie to žmogaus teistumą, jis bandė teisintis, neva buvęs sovietinės teisėsaugos kankinys, bet, priremtas faktų, aprimo.

Visiškai neseniai buvusi jo bendradarbė stebėjo maisto prekių parduotuvėje keistą vaizdą. Skurdžiai apsirengęs žvairokas berniukas prisirinko į prekybinį krepšelį įvairiausių pigių saldumynų ir ištiesė pardavėjai dvidešimties litų banknotą. Moteris atkreipė dėmesį į vaiką, kuris atrodė alkanas ir sušalęs, bet pirko ne duonos ar bandelę, o saldainių.

Kai berniukas buvo prie pat kasos, prie jo priėjo tas pats kadaise vaikus seksualiai išnaudojęs vyras ir subarė už tai, kad berniukas prisirinko šlamšto. Tapo aišku, kad vaikas moka už pirkinius dėdės duotais pinigais. Kai nustebusi moteris išplėtė akis pamačiusi seną pažįstamą, tas išskubėjo į gatvę. Berniukas sumokėjo už pirkinius ir nupėdino už kiosko, kur jo laukė tas pats dėdė. Vyras ir berniukas paskubėjo dingti kiemuose.

Po gynėjo kauke

Pedofilų nuostata dangstytis politine ir rezistencine kova nėra naujiena. Kartais ši nuostata iš tiesų gali net nekelti abejonių. Tarp 1979 metais laišką Jungtinių Tautų Organizacijos generaliniam sekretoriui pasirašiusių 45 Baltijos šalių gyventojų buvo ir dabar labai kontroversiškai pagarsėjusio Ervydo Čekanavičiaus pavardė.

Šis tuomet neregėtai drąsus laiškas išgarsėjo tuo, kad jame buvo prašoma Jungtinių Tautų sesijoje nagrinėti Molotovo ir Ribentropo pakto pasekmes. Laišką pasirašė ir žinomi Lietuvos disidentai Antanas Terleckas, Vytautas Bogušis, Petras Cidzikas.

Vėliau žmogaus teisių gynėju ėmęs prisistatyti E.Čekanavičius nuolat būdavo siejamas su tam tikro pobūdžio skandalais. Manoma, kad jis pirmasis oficialiai įregistravo Lietuvos socialdemokratų partiją.

2002 metų kovo 14 dieną policija sulaikė tą patį E.Čekanavičių. Šis 54 metų asmuo buvo apkaltintas nepilnamečio tvirkinimu ir vyro lytiniu santykiavimu su vyru, pasinaudojant nukentėjusiojo priklausoma padėtimi. Paaiškėjo, kad tokie kaltinimai jam buvo pateikti jau ne pirmą kartą. Šiuo metu šis vyriškis kalėjime laukia nuosprendžio.

Meilė - už butelį

Smiltelės gatvėje įsikūrusioje specialiojoje internatinėje mokykloje mokosi ir gyvena vaikai su psichikos ir fizine negalia. Mokyklos direktorius yra girdėjęs kalbų, o ir policininkai žino, kad kai kurios šios mokyklos auklėtinės už cigaretę, butelį alaus ar saldumynus sutinka lytiškai santykiauti ne tik su bendramoksliais, bet ir su tolimųjų reisų vairuotojais.

Šie vyrai dažnai nakvoja didžiulių mašinų kabinose netoli AB Vakarų laivų gamyklos. Kartą vienos paauglės daiktuose buvo rastas sąsiuvinis, į kurį mergaitė rašydavo, kiek, su kuo, už kokį atlygį santykiavo. Kadangi mergaitės tai daro savo noru ir dažnai pačios yra tokių santykių iniciatorės, kaltinti nėra ko.

Kyla skandalai

Kartkartėmis užsienio šalyse kyla didžiulių skandalų, susijusių su vaikų prostitucija. Latvijoje toks skandalas nuskambėjo pernai. Lietuvoje kol kas apie aukštus postus užimančius vyrus, mėgstančius seksą su vaikais, dar neteko girdėti. Bet ar tai reiškia, kad mūsų šalyje nėra vaikų, kurie priversti tenkinti suaugusiųjų iškrypėliškus poreikius?

Į šį klausimą mūsų teisėsaugos institucijos atsakyti negali, nes jos tiria tik nusikaltimus. Nusikaltimo nėra, kol nėra pareiškimo, nukentėjusiojo asmens. Savo gležnais kūneliais uždarbiaujantys vaikai tokių pareiškimų nerašo, nes neretai jiems tai - vienintelis būdas išgyventi.

Pernai Klaipėdoje buvo iškeltos keturios baudžiamosios bylos dėl seksualinės prievartos prieš nepilnamečius. Viena mergaitė patyrė prievartą mokykloje. Trys - viešose vietose: paplūdimiuose, parkuose. Tačiau visi šie atvejai neturi nieko bendra su vaikų prostitucija.