Pirmadienį popiet VSAT Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai ties Kalvarijos savivaldybės Klinavo kaimu patikrinti stabdė į Lenkiją vykusį lengvąjį automobilį „BMW“ lietuviškais numeriais.

Vairuotojas, išvydęs pasieniečius, sulėtino greitį neva ketindamas sustoti, tačiau tuo metu, kai link jo automobilio žengė uniformuotas pareigūnas, staiga padidino greitį ir nuvažiavo.

Nuo jo stabdymo vietos iki Lenkijos teritorijos – apie 150 metrų, tad bėglys netrukus atsidūrė kaimyninėje valstybėje. Lietuvos pasieniečiai automobilį persekiojo iki valstybės sienos linijos ir matė, kad mašiną vairavęs vyras, lėkdamas dideliu greičiu, jau pirmajame posūkyje nesuvaldė „BMW“, nučiuožė nuo kelio ir vertėsi ant šono.

Iš mašinos iššokęs vyras pasislėpė Lenkijos teritorijoje. Apie bėglį ir apvirtusį automobilį VSAT Lazdijų rinktinės pasieniečiai pranešė kolegoms Lenkijoje, kurie netrukus sulaikė iš įvykio vietos pasprukusį vyrą. Jis nenukentėjo.

Paaiškėjo, kad bėglys – 25-erių metų Lenkijos pilietis. Jo vairuotame automobilyje pareigūnai rado 4500 pakelių kontrabandinių rusiškų cigarečių „Jing Ling“.

Dar stabdydami ir persekiodami šį bėglį, Kalvarijos užkardos pasieniečiai pastebėjo, kad prie vairo sėdintis vyras kalba mobilaus ryšio telefonu. Kilus įtarimų, kad jam iš paskos gali važiuoti dar vienas automobilis, o vairuotojas bando įspėti bendrininką apie pastebėtą pasieniečių patrulį, apie tai buvo pranešta Kalvarijos policijai.

Netrukus paaiškėjo, kad pasieniečių įtarimai pasitvirtino. Pagal VSAT pareigūnų pateiktą informaciją policijos ekipažas ties Kalvarijos savivaldybės Reketijos kaimu sulaikė automobilį „Opel Vectra“ lenkiškais numeriais. Jį vairavo 22-ejų metų lenkas. Mašinoje rasti 7 tūkstančiai 946 pakeliai tokių pačių cigarečių „Jing Ling“.

VSAT Lazdijų rinktinės pasieniečiai dėl nepaklusimo reikalavimui sustabdyti transporto priemonę pradėjo administracinę teiseną. Sprukusiam ir automobilio nesuvaldžiusiam Lenkijos piliečiui įteiktas šaukimas atvykti į Kalvarijos užkardą.

Minėtus įvykius taip pat tiria Lenkijos pasieniečiai ir Kalvarijos policininkai.